Jurnalul crimelor de război din Ucraina (XVIII)

06 apr., 2023

Ucraina confruntă cu mult curaj agresiunea rusă, de mai bine de un an, în timp ce forțele Moscovei încearcă să submineze cultura, limba și valorile ucrainene și, mai presus de toate, să demoralizeze poporul ucrainean și să îl determine să abandoneze lupta. 

Săptămâna trecută s-a împlinit un an de la eliberarea orașului Bucea, orașul din nordul Ucrainei, situat în regiunea Kiev, care a atras atenția întregii lumi atunci când au fost dezvăluite atrocitățile comise acolo de forțele rusești. Astăzi, locuitorii din Bucea fac eforturi pentru a-și reconstrui viețile și comunitatea, întruchipând spiritul de rezistență care a făcut ca Ucraina să fie apreciată de întreaga lume după invadarea de către Rusia.

În ciuda conflictului în curs de desfășurare, majoritatea ucrainenilor rămân angajați în lupta pentru libertate, independență și democrație și sunt dispuși să apere aceste valori cu orice preț.

Cu toate acestea, se comit în continuare atrocități pe măsură ce războiul se prelungește, iar numeroși jurnaliști, voluntari, reprezentanți ai forțelor de ordine și alte organizații continuă să documenteze potențiale crime de război și să colecteze probe, în speranța că un tribunal internațional va putea, într-o zi, să facă dreptate.

O anchetă a Human Rights Watch semnalează un atentat mortal al Rusiei asupra civililor

Human Rights Watch (HRW) a publicat o investigație interactivă privind unul dintre cele mai grave atacuri ale Rusiei asupra civililor ucraineni de la invadarea țării, în urmă cu mai bine de un an. Atacul de la Izium, în estul regiunii ucrainene Harkov, din 9 martie, a ucis cel puțin 44 de persoane și ar fi încălcat legile războiului.

Cercetătorii HRW au reconstituit urmările bombardamentului asupra clădirii de locuințe prin intermediul poveștii sfâșietoare a lui Mykhailo Yatsenyuk, care și-a pierdut întreaga familie în atac. Raportul interactiv, intitulat „O mie de explozii în urechile mele”, folosește „mărturii ale supraviețuitorilor, fotografii, videoclipuri și modelare 3D pentru a arăta efectele devastatoare” ale atacului forțelor rusești.

Bomba FAB-500 din epoca sovietică folosită de trupele rusești a distrus toate cele cinci etaje din partea centrală a clădirii, ucigând zeci de civili. HRW a petrecut trei săptămâni în Izium, intervievând supraviețuitori, martori, membri ai familiilor victimelor și persoane care au intervenit de urgență la locul atacului.

„Familia mea a fost zdrobită și ucisă în subsol”, a declarat Yatsenyuk cercetătorilor de la HRW. 

  • Puteți vedea investigația aici

NYT, dialog cu fostul director al centralei nucleare confiscate de ruși

Fostul director general al centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie acuză că angajații de la centrala din sudul Ucrainei au fost torturați și bătuți de forțele rusești, potrivit unui interviu acordat New York Times.

Ihor Murashov a declarat că angajații de la Energoatom au fost „târâți într-un loc pe care îl numeau “groapa”, lângă o secție de poliție din apropiere, de unde se întorceau bătuți și învinețiți, „dacă se mai întorceau”. Murashov a fost, de asemenea, martor la situații de securitate precară la uzina  situată în orașul Enerhodar, în timp ce se afla sub control rusesc. În plus față de bombardamentele din apropiere, forțele rusești au fost găsite ascunzând echipamente militare în camerele reactorului nuclear, ceea ce reprezintă o amenințare de incident nuclear la cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Potrivit lui Murashov, forțele rusești care ocupau centrala au încercat să îl forțeze să semneze un contract cu conglomeratul nuclear rusesc de stat, Rosatom, dar a refuzat. Ulterior, a fost reținut de soldații ruși în timp ce se întorcea de la serviciu și a fost obligat să înregistreze o declarație video.

„Cel mai rău lucru pe care l-am rostit este că, foarte probabil, centrala a fost bombardată de forțele armate ale Ucrainei”, și-a amintit Murashov. „M-au pus să semnez o hârtie în care se spunea că declarația mea nu poate fi retrasă”. 

  • Interviul integral, aici

Copii ucraineni deportați ilegal, salvați de jurnaliști ucraineni

Autoritățile ucrainene spun că sute de mii de copii ucraineni au fost deportați forțat și ilegal în Rusia, în timpul războiului. Aceste deportări sunt adesea prezentate victimelor și familiilor lor ca fiind simple vacanțe și li se spune că se vor întoarce acasă în câteva săptămâni. 

Totuși, acest lucru se întâmplă rareori. Copiii sunt supuși unor programe rusești de „reeducare” menite să le șteargă cultura, limba și identitatea, încălcând în mod direct legile umanitare internaționale. Sunt forțați să învețe imnurile, limba și regulile rusești, timp în care deseori pierd contactul cu familiile lor, ceea ce le sporește tortura psihologică.

Jurnaliștii de la platforma de știri ucraineană Slidstvo.Info au relatat și au intervenit în cazurile Mashei, în vârstă de 17 ani, și Nastiei, în vârstă de 18 ani, din Herson, care au fost duse cu forța în Crimeea, anexată de Rusia, și apoi în Henichesk, ocupată de Rusia, unde au fost ținute „în condiții de închisoare”.

Practica de a deporta cu forța copii și de a-i supune la condiții inumane a fost condamnată de diverse organizații internaționale. Situația fetelor se înrăutățea pe zi ce trecea, în timp ce jurnaliștii se străduiau să le readucă în Ucraina. 

  • Citiți mai multe despre salvarea fetelor, aici

La Bucea, trei tineri ucraineni au fost măcelăriți 

În luna martie a anului trecut, un incident tragic a avut loc la Bucea, un oraș din nordul regiunii Kiev, unde soldații ruși au tras 90 de gloanțe asupra unei mașini care transporta voluntari, în urma cărora au fost uciși trei tineri.

Jurnaliștii de la Suspilne au realizat o anchetă și au refăcut evenimentele acelui incident pe 4 martie și susțin că i-au identificat pe autorii responsabili de uciderea Anastasiei, lui Maksym și Serhiy, care aveau între 25 și 28 de ani.

„Maksym a fost împușcat în cap. Pe loc”, a declarat reporterilor mama Anastasiei. Nastya a fost împușcată în picioare și a căzut la pământ după ce a sărit din mașină. Serhiy a sărit și el din mașină, dar a fost ucis împreună cu celelalte două victime. În cadrul anchetei, jurnaliștii au reușit să ia legătura cu un soldat care ar fi fost implicat în aceste crime. 

  • Citiți mai multe aici

Jurnaliștii spun că au identificat rușii din spatele interogatoriilor brutale

Jurnaliștii de la Slidstvo.info susțin că i-au identificat, prin intermediul paginilor lor de socializare, pe soldații ruși care sunt suspectați că au torturat brutal doi cetățeni ucraineni în orașul Vasylivka din regiunea devastată de război Zaporojie, din sudul țării.

Cei doi ruși au amenințat că vor ucide rudele celor doi ostatici și i-au torturat brutal pe cei doi cu șocuri electrice, printre alte metode de tortură. 

Mama unuia dintre soldații ruși, despre care se presupune că se află în spatele acestor interogatorii crude, este o susținătoare declarată a așa-numitei „operațiuni militare speciale” a Moscovei și sprijină uciderea ucrainenilor, potrivit jurnaliștilor care au analizat paginile sale de socializare. 

  • Puteți citi mai multe aici

sursa foto: Ionuț Iordăchescu

Despre autor: Yana Skoryna

Avatar of Yana Skoryna
Yana Skoryna are o experiență de 10 ani în jurnalismul TV din Ucraina, unde a lucrat de la proiecte de anvergură la emisiuni de divertisment pentru diverse canale TV și a fost, de asemenea, editor pe platou. De când s-a mutat în România, Yana scrie la CONTEXT un jurnal al crimelor de război, documentând atrocitățile comise de ruși în Ucraina. Ea face interviuri și scrie poveștile victimelor pentru ca acestea să nu fie uitate și criminalii să fie pedepsiți într-o bună zi. Yana spune că produsele media de calitate sunt create din detalii.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema