Jurnalul crimelor de război din Ucraina (XVII)
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei se intensifică, iar Moscova este acuzată că a comis o serie de crime de război. Curtea Penală Internațională va deschide două dosare pentru crime de război, a relatat, luni, New York Times. Acestea ar fi primele acuzații internaționale, de la invadarea Ucrainei de către Rusia, care vor urmări în justiție presupusele răpiri de copii ucraineni de către Rusia și atacarea infrastructurii civile.
Rusia a negat în mod repetat că a comis crime de război în Ucraina și nu este clar cine va fi acuzat în acest caz. Dar seria de dovezi privind crimele de război, care sunt analizate de diverse autorități și jurnaliști, este în continuă creștere.
Biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, marți, că în ultimele 24 de ore cel puțin șase civili au fost uciși și 30 au fost răniți în urma loviturilor cu rachete.
Săptămâna trecută, au fost ucise două persoane, după ce forțele Moscovei au lansat o avalanșă de lovituri în Ucraina, care au vizat infrastructura energetică. Rusia a declarat că a fost o ripostă la o presupusă incursiune ucraineană în vestul Rusiei.
Cu toate acestea, serviciile secrete ucrainene au declarat că noii sateliți, cumpărați din donații de la ucraineni, își sporesc capacitatea de a detecta și contracara mii de echipamente inamice.
Ucis într-o pădure pentru că a spus „Glorie Ucrainei!”
Imaginile video apărute săptămâna trecută, în care un soldat este ucis într-o pădure pentru că a rostit cuvintele „Glorie Ucrainei”, l-au determinat pe președintele Zelenski să promită că ucigașii vor fi găsiți și că se va face dreptate.
Serviciul ucrainean de securitate națională, SBU, a confirmat identitatea victimei ca fiind Alexandr Matievschii, un lunetist care a luptat pentru Ucraina în regiunea nordică Cernihiv împotriva forțelor rusești. Ulterior, s-a prevalat de faptul că soldatul deținea cetățenie moldovenească.
Ministerul de Externe al Republicii Moldova a condamnat, luni, ceea ce se presupune că a fost o execuție, catalogând uciderea lui Matievschii drept o crimă de război și o „încălcare flagrantă a dreptului umanitar”.
„Acesta este un adevărat erou care, chiar și (atunci când) s-a confruntat cu moartea, a demonstrat lumii întregi ce înseamnă caracterul și indomitabilitatea ucraineană”, a declarat Vasyl Malyuk, șeful SBU, în comunicat.
SBU a precizat că ia „măsuri ample” pentru a identifica militarii ruși care au comis presupusa crimă.
- Puteți viziona videoclipul aici (avertisment: imagini cu un puternic impact emoțional).
Harta incidentelor în urma cărora civilii din Ucraina au căzut victime
Jurnaliștii de la Bellingcat au lansat un proiect de cartografiere și înregistrare a atacurilor Rusiei care au provocat prejudicii civililor, de la începutul invaziei la scară largă, în urmă cu mai bine de un an.
„Acestea sunt stațiile de autobuz în care oamenii așteaptă la începutul unei zile de lucru, locurile de joacă unde își duc copiii și oficiile poștale unde sunt procesate coletele și scrisorile”, scrie Bellingcat.
Folosind imagini din surse deschise, inclusiv videoclipuri și fotografii din Ucraina care au fost colectate și verificate de Proiectul de autentificare globală al Bellingcat, „este relatată povestea acestor facilități cheie și a cetățenilor uciși în timp ce le foloseau”.
În unele dintre locațiile menționate mai sus a fost documentată utilizarea de muniții cu dispersie interzise, ceea ce ar constitui o crimă de război împotriva civililor, potrivit Iuliei Gorbunova, cercetător senior ucrainean la Human Rights Watch.
- Puteți citi articolul aici
Civilii ucraineni suferă abuzuri sub ocupația rușilor
Forțele Moscovei au capturat nenumărați civili, după invadarea Ucrainei. Aceștia au fost supuși la abuzuri și violențe, ceea ce încalcă dreptul umanitar internațional care are ca scop protejarea civililor în timp de război.
Mulți dintre ei au fost forțați să trăiască în condiții improprii, fiindu-le refuzate îngrijirile medicale și hrana, scriu jurnaliștii de la Bihus.info, care au vorbit cu familiile civililor capturați. Unii dintre ei nu și-au mai văzut copiii sau soții de un an de zile.
„Vania a fost legat de un copac, l-au maltratat foarte mult. A stat în frig, la minus 10 grade timp de două nopți și trei zile”, a declarat jurnaliștilor soția unui civil răpit. Mulți dintre ei rămân în captivitate, iar locul în care se află este încă necunoscut.
- Vedeți interviurile video cu rudele, aici
Avertismentul „COPII” de pe mașină nu a oprit focul rusesc
Procurorii ucraineni au publicat, luna trecută, un dosar privind doi ruși suspectați de încălcarea regulilor de război. Jurnaliștii de la Slidstvo.info i-au identificat pe rețelele de socializare pe cei doi soldați care trăgeau fără discernământ asupra mașinilor civile din regiunea Kiev, unele ocupate de copii.
Mașinile civile cu familii ucrainene doreau să fugă împreună cu copiii lor și trebuia să treacă prin teritoriul ocupat. Unii chiar inscripționaseră „copii” pe vehicule pentru a evita să fie țintite. Într-o astfel de mașină se afla o familie cu un copil de șase ani.
Când tatăl a ieșit din mașină cu mâinile ridicate și i-a anunțat pe ruși că în mașină se afla un copil mic, a fost împușcat în cap și ucis. Soția sa, Ksenia, a încercat să își protejeze copilul cu propriul corp, dar a fost împușcată și a murit și ea.
- Povestea completă, aici
Realitatea crâncenă sub captivitate rusească
Să cânte dimineața imnul național al Rusiei, lăudând „puternica” Rusie, să fie hrăniți cu dezinformare, să mărturisească crime pe care nu le-au comis. Sunt doar câteva exemple de tortură psihologică la care sunt supuși prizonierii ucraineni de către forțele rusești.
Unii prizonieri de război ucraineni sunt supuși și la chinuri fizice: bătăi crunte, tortură cu pistoale paralizante, privați de hrană și forțați să stea în condiții insalubre.
Jurnaliștii de la Important Stories au descoperit că tratamentul aplicat prizonierilor ucraineni deținuți poate fi mai crud decât cel aplicat prizonierilor obișnuiți.
- Puteți citi materialul integral, aici
sursa foto: Donetsk Regional Prosecutor’s Office
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema