Jurnalul crimelor de război din Ucraina (XVI)

27 feb., 2023

Un an mai târziu, o națiune devastată de război încă stă în picioare.

Pe 24 februarie anul trecut, la prima oră a dimineții, președintele rus Vladimir Putin a ordonat o invazie la scară largă a Ucrainei. În timp ce națiunea se zguduia sub loviturile de proporții ale Rusiei, iar milioane de oameni au fugit din calea războiului, Europa a rămas în fața unei realități descurajatoare: cel mai mare conflict de pe continent de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Președintele Putin se aștepta ca trupele sale să cucerească capitala Ucrainei în doar trei zile. Un an mai târziu, Kievul este în picioare, lucru remarcat, spre sfidarea lui Putin, de către președintele american Joe Biden, în recenta sa vizită în capitala devastată de război.

După un an, Kievul este în picioare, Ucraina rămâne în picioare, iar o mare parte a lumii libere este alături de Ucraina. Țara continuă să lupte pentru libertate, independență și democrație. Dar, până acum, peste 8.000 de civili și-au pierdut viața, de când Rusia a invadat țara, potrivit cifrelor recente ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului.

Rusia este acuzată de numeroase crime de război. Organizații internaționale, autorități oficiale, jurnaliști și voluntari înfruntă realitatea sumbră a războiului și continuă să colecteze și să înregistreze dovezi ale crimelor de război comise de forțele Moscovei.

Dovezi care fac lumină în cazul atacului de la gară 

Human Rights Watch a realizat un studiu amplu asupra unuia dintre cele mai mortale atacuri ale Rusiei asupra civililor de până acum: un atac cu rachete balistice care a lovit o gară în care se aflau aproximativ 500 de persoane, în Kramatorsk, estul Ucrainei. 59 de persoane au fost ucise, inclusiv 7 copii.  

Cercetătorii de la SITU Research, Human Rights Watch și Visual Investigations au examinat peste 200 de videoclipuri și fotografii folosind analiza spațială și temporală pentru a determina ce s-a întâmplat în acea zi din aprilie anul trecut.

„Am auzit un val de urlete”, le-a spus cercetătorilor un șofer de ambulanță aflat la locul tragediei. „Am auzit plângând oameni care mai aveau între 20 și 40 de secunde de trăit. Am auzit ultimele strigăte înainte de moarte. Am văzut membre, membre de copii pe jos. Am văzut un cap rostogolindu-se pe jos”, a adăugat el.

  • Puteți citi materialul integral, aici

SUA au stabilit că Rusia a comis „crime împotriva umanității” în Ucraina

Guvernul Statelor Unite a stabilit că forțele Rusiei a comis crime de război în lupta sa împotriva Ucrainei, potrivit vicepreședintelui Kamala Harris.

Luând cuvântul la Conferința de Securitate de la Munchen, în Germania, la mijlocul lunii februarie, Harris a declarat că „forțele ruse au urmărit un atac generalizat și sistemic împotriva unei populații civile – acte oribile de crimă, tortură, viol și deportare”.

„În cazul acțiunilor Rusiei în Ucraina, am examinat dovezile, cunoaștem standardele legale și nu există nicio îndoială: acestea sunt crime împotriva umanității”, a declarat Harris. „Haideți să convenim împreună – în numele tuturor victimelor, atât cunoscute, cât și necunoscute, trebuie să se facă dreptate.”

  • Mai multe detalii, aici

Rusia relochează, reeducă și adoptă ilegal copii ucraineni, potrivit unui raport

Rusia a „relocat sistematic” aproximativ 6.000 de copii ucraineni pentru reeducare în tabere speciale din Crimeea și din Federația Rusă, sub pretextul evacuării și al „recreerii”. Părinții au fost constrânși să-și dea consimțământul, ceea ce încalcă dreptul internațional, arată un raport publicat de o renumită universitate americană. 

În raportul său, Laboratorul de Cercetare Umanitară al Școlii de Sănătate Publică Yale stabilește că acești copii ucraineni sunt reeducați ca „patrioți” ruși prin expunerea la un program educațional academic, cultural și militar orientat spre Rusia.

Raportul arată că procesul de relocare forțată poate avea consecințe grave asupra sănătății mentale și psihologice a copiilor.

  • Amănunte din raport, aici

Copiii furați. Raport: cine se află în spatele deportării copiilor ucraineni de către Rusia

Comunitatea Molfar OSINT a realizat o investigație privind deportarea forțată a copiilor din Ucraina în Rusia, unde minorii sunt integrați în familii rusești. Descoperirile lor oferă informații despre modul în care se desfășoară acest proces ilegal și cine se află în spatele acestuia. 

Organizația rusă „În mâinile copiilor” este o organizație non-profit care funcționează ca o așa-zisă „misiune umanitară”, condusă de comisarul rus pentru drepturile copilului, Lvova-Belova, și deportează copiii ucraineni din teritoriile ocupate din țara devastată de război.

Molfar OSINT susține că a identificat aproximativ 14 persoane care au legătură cu sediul central al organizației „În mâinile copiilor” și că majoritatea sunt cetățeni ruși „conectați la structuri guvernamentale”.

„Este o dorință puternică a noastră ca infracțiunile de răpire de copii să fie aduse în atenția organizațiilor internaționale și investigate în detaliu, folosind toate sursele disponibile”, a declarat Molfar OSINT în raportul său, pe care îl puteți citi integral, aici.

Cine dă și cine execută ordinul de a bombarda în mod repetat orașul Ochakov

Jurnaliștii de la Schemes susțin că au identificat o unitate militară rusă responsabilă pentru bombardarea masivă a clădirilor civile, a infrastructurii portuare și a unităților medicale din Ochakov, în regiunea ucraineană Nicolaev.

Populația din Ochakov, de aproximativ 15.000 de persoane, a fost supusă frecvent tirurilor rusești de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut. „În acest fel, armata încearcă să distrugă infrastructura locală, să intimideze rezidenții, să împiedice funcționarea portului și să facă imposibilă debarcarea militarilor ucraineni de acolo pentru a dezobișnui malul stâng al regiunii Herson”, scriu jurnaliștii.

Aceste persoane nu sunt asociate doar cu actualul guvern din Rusia, ci au participat și la ocuparea Crimeei și la războiul din Donbas. Potrivit autorităților locale, 50 de persoane au fost ucise în Ochakiv de la începutul războiului. 

  • Citiți articolul integral, aici

sursa foto: Biroul procurorului din regiunea Harkov

Despre autor: Yana Skoryna

Avatar of Yana Skoryna
Yana Skoryna are o experiență de 10 ani în jurnalismul TV din Ucraina, unde a lucrat de la proiecte de anvergură la emisiuni de divertisment pentru diverse canale TV și a fost, de asemenea, editor pe platou. De când s-a mutat în România, Yana scrie la CONTEXT un jurnal al crimelor de război, documentând atrocitățile comise de ruși în Ucraina. Ea face interviuri și scrie poveștile victimelor pentru ca acestea să nu fie uitate și criminalii să fie pedepsiți într-o bună zi. Yana spune că produsele media de calitate sunt create din detalii.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema