Jurnalul crimelor de război din Ucraina (XV)

10 feb., 2023

Invazia brutală a Rusiei în Ucraina se apropie de aniversarea de un an. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut recent vizite oficiale importante în Europa, în urma cărora așteaptă  ajutor militar din partea aliaților săi occidentali pentru a face față unei noi ofensive a forțelor Moscovei.

Zelenski s-a deplasat în Marea Britanie, Franța și, joi, la Bruxelles, unde s-a adresat Parlamentului European și a solicitat o aderare rapidă la Uniunea Europeană. Zelenski a declarat că țara sa împărtășește o „istorie europeană comună” și a continuat prin a cataloga Rusia drept „cea mai mare forță antieuropeană a lumii moderne”.

Serviciile secrete ucrainene au precizat, joi, că Rusia a început deja să își intensifice ofensiva în estul țării. 

În timp ce Ucraina continuă să reziste forțelor Moscovei, o succesiune de tragedii au avut loc. În perioada în care Ucraina se resimțea după un atac cu rachete asupra unei clădiri civile din Dnipro, care a ucis cel puțin 46 de persoane, trei înalți oficiali din cadrul ministerului său de interne au murit într-un accident de elicopter într-o suburbie a Kievului, în care au murit 14 oameni. 

Procuratura ucraineană a deschis o anchetă privind accidentul, care a avut loc lângă o grădiniță, în legătură cu posibila implicare a unor persoane neautorizate. 

Războiul îngrozitor continuă, iar organizații, jurnaliști și cetățeni consemnează crime de război în speranța de a-i trage la răspundere pe cei responsabili.

Atenție, acest material conține informații cu un puternic impact emoțional

Convorbire cu rusul care se presupune că ar fi lansat atacul de la Dnipro

La două zile după ce o rachetă a lovit o clădire rezidențială cu mai multe etaje din Dnipro, anchetatorii ucraineni au făcut publice numele militarilor pe care îi acuză că au fost implicați în lansarea rachetei, care a ucis cel puțin 46 de persoane. 

Redacția publicației Important Stories a contactat mai mulți soldați din Brigada 52, despre care crede că a fost în spatele atacului, pentru a-i întreba ce părere au despre atacul de la Dnipro și dacă le pare rău pentru persoanele care au fost prinse în el.

„Trebuie să fiți din Ucraina. În Rusia, jurnaliștii nu pun astfel de întrebări. Jurnaliștii nu pun întrebări deloc”, a răspuns unul dintre ruși.

  • Detalii și convorbirea integrală, aici

Un cetățean ucrainean descrie acțiunile de filtrare rusești ca fiind un iad

Pentru a părăsi Mariupolul ocupat și distrus, fiecare ucrainean a trebuit să treacă printr-o tabără de filtrare organizată de armata rusă care avea ca scop identificarea presupușilor fasciști și naziști din partea ucrainenilor. 

Bihus.info a stat de vorbă cu persoane care au trecut prin acest proces, despre care susțin că a presupus umilință, tortură și presiune psihologică. Un cuplu a fost gata să se sinucidă pentru a se salva pe ei și pe copilul lor de la capturarea de către ruși. 

„Mai întâi i-ar fi tăiat venele soției sale, apoi pe ale sale și apoi rapid pe ale copilului, pentru ca strigătele să nu atragă atenția militarilor”, spune un voluntar care împărtășește povestea acestei familii.

  • Puteți afla mai multe detalii, aici

Grupul neonazist rus din Ucraina format din „răufăcători perverși și foarte violenți”

Comunitatea OSINT Molfar a derulat o investigație cutremurătoare cu privire la o unitate militară rusă finanțată de stat, DShRG Rusich, despre care spune că operează în Ucraina și pe care o descrie ca fiind o organizație criminală, fascistă, formată din ” răufăcători perverși și foarte violenți”.

„Ei vin să ucidă și să prăduiască, taie urechi și înfig capete pe bețe, își scrijelesc svastica pe obraji, violează femei în fața copiilor lor”, începe investigația, atribuind cuvintele liderului grupului și celor mai apropiați doi aghiotanți ai săi. „Ei justifică tortura și castrarea prizonierilor … devin hipnotizați de „mirosul de ucraineni arși”, iar crima îi excită”.

Grupul DShRG Rusich, susține articolul, a participat la multe dintre conflictele din Rusia, dar ca grup independent și ca unitate separată în cadrul Grupului Wagner, ale cărui forțe sunt și ele active în Ucraina. 

Anchetatorii au adunat date istorice și biografice care dezvăluie derapaje alarmante în rândul grupului militar. Comunitatea OSINT Molfar spune că are dovezi că Rusia finanțează oficial grupul neonazist.

  • Puteți citi întreaga investigație, aici

Lucrători din centre de corecție, persecutați și torturați, în Zaporojie

La un centru de corecție din satul Ozerne din regiunea ucraineană Zaporojie, o zonă ocupată de ruși de când aceștia au invadat-o în urmă cu aproape un an, ucrainenii care au refuzat să coopereze au fost persecutați și torturați.

Oleksandr Fursa, care lucra la centrul corecțional Veselivske, a fost încarcerat pentru că a refuzat să coopereze cu autoritățile ruse care au preluat controlul asupra unității.

„Există un difuzor sub fiecare celulă, iar muzica se aude de la trezire până la culcare. Dimineața începe cu imnul rusesc”, a declarat Fursa pentru Slidstvo.info. „Acest lucru este pentru a preveni țipetele. Dar, uneori, acolo se făceau astfel de lucruri încât nici muzica nu a ajutat”.

O vânzătoare din același centru corecțional, care a refuzat să voteze la un așa-zis referendum al ocupanților ruși, a fost urmărită și obligată să traverseze un câmp minat.

  • Puteți citi povestea completă, aici

Un ofițer al armatei ruse recunoaște că trupele au torturat ucraineni

Un fost ofițer al armatei ruse a afirmat, într-un interviu exclusiv acordat BBC, că forțele ruse din Ucraina au supus la interogatorii brutale bărbați ucraineni, care au fost împușcați și amenințați cu violul. 

Folosind fotografii și documente militare, BBC a verificat că Yefremov s-a aflat în Ucraina aproape de începutul războiului și a declarat că într-un loc din sudul Ucrainei, „interogatoriile, tortura, au continuat timp de aproximativ o săptămână”.

„În fiecare zi, noaptea, uneori de două ori pe zi”, a declarat fostul ofițer de armată, care este acum considerat un trădător în Rusia și care a fugit între timp.

  • Puteți citi articolul integral al BBC, aici

sursa foto: Vitaliy Klychko/ Telegram

Despre autor: Yana Skoryna

Avatar of Yana Skoryna
Yana Skoryna are o experiență de 10 ani în jurnalismul TV din Ucraina, unde a lucrat de la proiecte de anvergură la emisiuni de divertisment pentru diverse canale TV și a fost, de asemenea, editor pe platou. De când s-a mutat în România, Yana scrie la CONTEXT un jurnal al crimelor de război, documentând atrocitățile comise de ruși în Ucraina. Ea face interviuri și scrie poveștile victimelor pentru ca acestea să nu fie uitate și criminalii să fie pedepsiți într-o bună zi. Yana spune că produsele media de calitate sunt create din detalii.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema