Jurnalul crimelor de război din Ucraina (XIX)
În timp ce războiul sângeros al Rusiei împotriva Ucrainei continuă, Kievul se pregătește să lanseze o contraofensivă mult așteptată împotriva forțelor invadatoare ale Moscovei.
Cu toate acestea, eficiența ofensivei de primăvară a Ucrainei pentru a limita agresiunea rusă poate depinde de respectarea promisiunilor făcute de partenerii occidentali ai Kievului în ceea ce privește furnizarea de suficiente arme și alte echipamente militare către țara devastată de război.
La începutul lunii aprilie, cele două națiuni beligerante au convenit asupra unui schimb de prizonieri, în total peste 200 de soldați, semnalând o cooperare neobișnuită între Kiev și Moscova. De la începutul războiului, Ucraina a readus acasă mai mult de 2.200 dintre soldații săi din captivitatea rusă.
Între timp, atrocitățile continuă, iar cei care comit încălcări ale drepturilor omului, inclusiv strămutări forțate, abuzuri fizice și alte crime împotriva civililor, trebuie să fie trași la răspundere.
În acest sens, organizațiile internaționale, autoritățile, voluntarii și jurnaliștii își intensifică activitatea, continuând să strângă dovezi ale crimelor de război pentru a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției.
Martorii și supraviețuitorii bombei de la teatrul din Mariupol rememorează acea zi fatală
La jumătatea lunii martie a anului trecut, la doar câteva săptămâni după ce forțele rusești au intrat în Ucraina, trupele Moscovei au aruncat o bombă asupra marelui teatru din orașul Mariupol, unde sute de cetățeni se adăpostiseră în încercarea de a se salva de atacurile Rusiei. Teatrul era cel mai mare adăpost de acest tip pentru civili din orașul asediat, în momentul în care bombardamentul a declanșat un incendiu devastator, prăbușind acoperișul structurii. Cel puțin 300 de persoane au fost ucise în acest atac brutal, potrivit autorităților ucrainene.
„Era o femeie acolo, am înțeles că fiul ei era sub dărâmături. Își smulgea părul din cap”, a declarat Maria pentru reporterii de la Suspilne, care spune că a fost martoră la bombardament. Rusia a negat că a bombardat intenționat teatrul.
Jurnaliștii de la Suspilne au vorbit cu persoane care s-au adăpostit în teatru în acea zi, pe 16 martie anul trecut.
- Puteți citi aici mai multe relatări ale martorilor
Un rus este acuzat de crimă de război după ce a violat de mai multe ori o femeie ucraineană
În timpul ocupației rusești a regiunii Herson din sudul Ucrainei, un soldat rus a stat în casa unei ucrainence și, timp de patru luni, între aprilie și august anul trecut, a violat-o în mod repetat și a amenințat-o că îi va ucide fiul cel mic, potrivit procurorilor ucraineni.
Soldatul rus, ale cărui acuzații constituie crime de război, a amenințat-o pe femeie că va aduce și alți militari ruși pentru a abuza de ea. Cu ajutorul rețelelor de socializare, jurnaliștii de la Slidstvo.info spun că l-au identificat pe suspect.
- Puteți citi mai multe despre acest caz, aici
Investigație: Loviturile aeriene rusești din Nikolaev reprezintă o „crimă de război”
Cercetătorii de la Truth Hounds au derulat o investigație alături de autoritățile ucrainene în care au analizat atacurile aeriene rusești asupra a două clădiri civile, un hotel și un spital de psihiatrie din orașul Nikolaev.
Investigația privind bombele aeriene lansate în luna martie a anului trecut în Nikolaev a fost realizată alături de Poliția Națională a Ucrainei și de Procuratura Regională. Pe baza informațiilor colectate la fața locului și a datelor din surse deschise, aceștia au stabilit „că acest atac prezenta toate caracteristicile unei crime de război” și susțin că au identificat autorii.
Experții au analizat o serie de imagini, au examinat locul incidentului și au identificat tipul de muniție și de echipament militar care a fost cel mai probabil folosit în atacul aerian.
- Puteți citi întreaga investigație, aici
Terorism rusesc. Crime de război într-un mic sat ucrainean
Jurnaliștii de la Centrul pentru Investigații Jurnalistice au publicat o investigație privind o presupusă crimă de război comisă de soldații ruși în regiunea Herson din sudul Ucrainei, unde șase bărbați civili ar fi fost executați, iar o fată a murit în timp ce autorii au încercat să își ascundă crima.
Cadavrele bărbaților, cu vârste cuprinse între 22 și 47 de ani, au fost descoperite de localnici în micul sat Pravdyne, cu mâinile și picioarele legate și legați la ochi. De asemenea, pe victime au fost descoperite răni de glonț după ce trupurile lor au fost exhumate.
Centrul pentru Investigații Jurnalistice relatează că, după ce rușii i-au ucis pe cei șase bărbați, care lucrau toți ca paznici la o societate agricolă locală, au încercat să își acopere crima aruncând în aer o casă în care se aflau cadavrele. Însă, ca urmare, o fetiță a murit.
- Puteți citi integral această anchetă, aici
Abuzuri sistematice comise de forțele rusești care ocupă Ucraina
Jurnaliștii de la The Atlantic, o publicație americană, au scris un amplu material care arată cum forțele rusești din satul Stara Zburyivka, situat în sudul Ucrainei, au comis abuzuri și violențe sistematice și pe scară largă împotriva locuitorilor de acolo.
Articolul, care se bazează pe relatări compilate de The Reckoning Project, care cercetează și colectează dovezi ale crimelor de război comise de Rusia în Ucraina, prezintă povești din cadrul proiectului pentru a face cunoscută suferința cruntă la care sunt supuși ucrainenii.
Viktor Maruniak, primarul orașului din sudul țării, a fost capturat de ruși, care l-au supus la diverse forme de tortură. Pe lângă faptul că l-au sufocat până la pierderea cunoștinței, i-au conectat degetele la curent electric și l-au amenințat că îi vor face rău în timp ce el zăcea într-o cameră de tortură.
Cazul lui Maruniak nu este unic. Astfel de abuzuri fac parte dintr-un model mai amplu de rele tratamente și abuzuri sistemice față de civilii ucraineni. The Reckoning Project a intervievat numeroase persoane care au suferit sub ocupația Rusiei, multora fiindu-le frică să își dea numele, deoarece se tem de repercusiuni.
- Puteți citi aici poveștile ucrainenilor aflați sub ocupație
Sursa foto: Poliția Națională a Ucrainei (Sloviansk, regiunea Donețk)
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema