Jurnalul crimelor de război din Ucraina (VIII)

25 nov., 2022

Parlamentul European a votat, săptămâna aceasta, cu o majoritate covârșitoare pentru ca Rusia să fie recunoscută drept stat sponsor al terorismului, o mișcare despre care a spus că a evidențiat „atrocitățile comise de regimul lui Vladimir Putin împotriva civililor ucraineni” și a făcut presiuni pentru izolarea în continuare a Rusiei pe plan internațional. Decizia eurodeputaților – cu 494 de voturi pentru, 58 împotrivă și 44 de abțineri – atrage atenția asupra atacurilor deliberate ale forțelor rusești împotriva civililor ucraineni, distrugerea infrastructurii civile și încălcările dreptului internațional și umanitar care „echivalează cu acte de teroare și constituie crime de război”, potrivit legislativului UE.

Rusia a răspuns la votul Parlamentului UE cu bombardarea intensă a infrastructurii ucrainene, lăsând o mare parte a Ucrainei fără electricitate – și pentru a doua oară a lăsat și Moldova, țara vecină, în beznă. Situația disperată a forțat Ucraina să recurgă la restricționarea consumului de energie.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că, în cazul unei pene de curent care durează mai mult de 24 de ore, cetățenii se pot adăposti în așa-numitele „Puncte de nepătruns”, despre care autoritățile spun că oferă gratuit siguranță, stabilitate și căldură în timpul întreruperilor. 

Dar, în timp ce războiul se prelungește, iar iarna se instalează în mijlocul  penei de curent, jurnaliștii și o multitudine de organizații continuă să lucreze din greu pentru a documenta presupusele crime de război. Ucraina a fost, de asemenea, acuzată de Rusia de comiterea de crime de război împotriva forțelor sale.

11 morți: Forțele ucrainene, acuzate de crime de război 

New York Times a confirmat autenticitatea unor imagini video filmate înainte și după o confruntare între forțele ucrainene și cele ruse, în urma căreia cel puțin 11 soldați ruși „par să fi fost împușcați mortal de la mică distanță”. Incidentul a declanșat o dezbatere aprinsă în încercarea de a stabili dacă incidentul tulburător echivalează cu o crimă de război comisă de Ucraina. Rușii mutilați, care au fost împușcați de la mică distanță, s-au predat, dar unul dintre militarii lor a deschis apoi focul – ceea ce constituie subiectul controversei.

Posibila crimă de război, care a avut loc la Makiivka, în regiunea Luhansk din estul Ucrainei, a fost surprinsă de un soldat ucrainean și a determinat Rusia să ordone o anchetă internațională. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene susțin că forțele lor au fost păcălite cu o imitație de predare. 

NYT a comparat înregistrări video, drone și imagini din satelit și a încercat să reconstituie evenimentele din acea zi. 

  • Articolul integral al NYT poate fi citit aici

Mărturii înfiorătoare din Herson despre tortura și abuzurile comise pe scară largă

După eliberarea regiunii ucrainene Herson, la începutul lunii noiembrie, procurorii ucraineni au deschis peste 430 de dosare de potențiale crime de război săvârșite de trupele ruse, a declarat Denys Monastyrsky, ministrul ucrainean de interne. Patru locuri de tortură sunt în curs de investigare, spun oficialii, iar până în prezent au fost găsite 63 de cadavre care prezintă semne de tortură.

Jurnaliștii de la The Associated Press au vizitat o cameră de tortură dintr-un centru de detenție administrat de poliție și au vorbit cu localnicii de acolo. „În toate zonele ocupate pe care am putut să le accesăm, am documentat incidente de tortură, execuții extrajudiciare și tortură”, a declarat Human Rights Watch pentru AP. 

  • Puteți citi articolul integral al AP aici

În căutarea soțului, o femeie este lovită de brutalitatea războiului din Ucraina

AP, în colaborare cu Frontline, investighează crimele de război din Ucraina. Într-unul dintre materiale relatează povestea Tetianei Boikiv, care își caută soțul după ce acesta a fost reținut de forțele rusești în satul Zdvyzhivka, la nord de Kiev. Ceea ce a descoperit femeia ilustrează brutalitatea invaziei Rusiei și evidențiază tulburările emoționale pe care le provoacă. 

„Mâinile îi erau încleștate în pumni, iar corpul era într-o poziție fetală”, relatează AP. „Articulațiile picioarelor erau îndoite în unghiuri ciudate. Un ochi era umflat și închis, iar craniul îi fusese zdrobit.” 

  • Citiți materialul complet realizat de AP și Frontline aici

„Oamenii țipau atât de tare din cauza torturii, încât soției mele i s-a făcut rău”

După eliberarea orașului Herson de sub ocupația rusă, procuratura ucraineană a lansat o anchetă privind atrocitățile comise de forțele Kremlinului. Au fost descoperite patru camere de tortură.

Jurnaliștii de la Bihus Info au vizitat una dintre aceste camere de tortură. Jurnaliștii au vorbit cu localnicii și au primit relatări cutremurătoare despre cum trupele rusești torturau rezidenții, electrocutându-le urechile și organele genitale și punându-le ștreanguri în jurul gâtului. 

„În fiecare zi aduceau oameni cu saci pe cap. Oamenii țipau atât de tare de la tortură încât soției mele i s-a făcut rău”, a spus un bărbat. 

  • Puteți viziona imaginile din camerele de tortură, aici

Traumele din teritoriile eliberate

Potrivit unui articol al jurnalistei ucrainene Nataliya Gumenyuk de la The Reckoning Project, o organizație care se ocupă cu descoperirea și documentarea crimelor de război, dar publicat pentru prima dată în Rolling Stone, sătenii ucraineni acuză forțele rusești de tortură, abuz și ucidere a civililor – acțiuni care constituie crime de război. 

„Mi-am petrecut ultima lună relatând despre ocupația rusă din sudul Ucrainei, auzind neîncetat povești de groază, despre orori și întâlnind o populație civilă traumatizată după ocupație și luni de război crâncen”, scrie Gumenyuk în relatarea sa despre presupusele abuzuri rusești. 

  • Puteți citi articolul integral, aici

sursa foto: Telegram/ Pravda_Gerashenko

Despre autor: Yana Skoryna

Avatar of Yana Skoryna
Yana Skoryna are o experiență de 10 ani în jurnalismul TV din Ucraina, unde a lucrat de la proiecte de anvergură la emisiuni de divertisment pentru diverse canale TV și a fost, de asemenea, editor pe platou. De când s-a mutat în România, Yana scrie la CONTEXT un jurnal al crimelor de război, documentând atrocitățile comise de ruși în Ucraina. Ea face interviuri și scrie poveștile victimelor pentru ca acestea să nu fie uitate și criminalii să fie pedepsiți într-o bună zi. Yana spune că produsele media de calitate sunt create din detalii.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema