Jurnalul crimelor de război din Ucraina (VI)

10 nov., 2022

De când Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu aproape nouă luni, această națiune mai mică și ceva mai slabă din punct de vedere militar a luptat din greu pentru independența sa și pentru a recuceri teritoriile estice ocupate de Rusia. Lumea privește cu admirație rezistența și curajul poporului ucrainean, o caracteristică aflată în ADN-ului acestei națiuni. În ciuda faptului că Rusia sporește amenințarea cu noi atacuri, Ucraina își continuă lupta, primind sprijin puternic din partea SUA și a unei mari părți a lumii occidentale. Însă, pe măsură ce războiul se prelungește, un aspect important este documentarea crimelor de război comise de ruși – în special din zonele eliberate – muncă pe care continuă să o facă reporteri din întreaga lumea.

Șase ore de suferință pentru un băiat de 11 ani, care a murit în cele din urmă

Povestea lui Artem, un băiat ucrainean în vârstă de 11 ani care locuia împreună cu familia sa în orașul Nikolaev, este o altă mărturie a cruzimii și a suferinței umane din timpul războiului. După ce o clădire de cinci etaje a fost lovită de o rachetă lansată de ruși, Artem a rămas blocat sub dărâmături timp de șase ore, viu și conștient, până când salvatorii l-au recuperat. Însă soarta lui Artem a luat o întorsătură nefastă după ce a ajuns la spital, la terapie intensivă. A suferit un stop cardiac și, din păcate, a murit. 

  • Jurnaliștii de la Bihus.info au stat de vorbă cu mama băiatului și au reconstituit cronologia acelor ultime momente. Puteți citi întreaga poveste, aici

Una dintre miile de povești ale copiilor strămutați cu forța în Rusia

Orașul Mariupol din estul Ucrainei a fost aproape șters de pe fața pământului de către forțele rusești la începutul războiului, când a fost și cucerit. Mulți locuitori au reușit să fugă din oraș, dar mulți alții au fost îngropați în propriile curți. Din nefericire, în Mariupol sunt extrem de multe povești de groază, de familii distruse de război. 

Jurnalista Iryna Lopatina, prin intermediul The Reckoning Project, povestește în reputata revistă Vanity Fair cum o astfel de familie, familia Mezhev, a fost afectată teribil într-o sumedenie de feluri de invadatorii ruși. În relatarea sa, ea descrie în detaliu viața familiei sub bombardament, cum au reușit să supraviețuiască într-un adăpost antiaerian, a copiilor exilați cu forța în Rusia și a detenției tatălui. 

  • Puteți citi despre experiența dureroasă a familiei, aici

Taberele de filtrare: „selecție ideologică, detenție prelungită și… înfometare și tortură”

The New Yorker a publicat povestea unui tânăr ucrainean pe nume Taras, din Mariupol, care a fost obligat să treacă printr-o „tabără de filtrare” rusă, un sistem controversat care, în funcție de condițiile și procesele existente, poate contraveni drepturilor omului. Amplul material prezintă ceea ce se întâmplă cu adevărat în aceste tabere, dar și modul în care Taras a reușit să scape. 

Nu se știe exact numărul ucrainenilor care sunt ținuți în astfel de centre în Rusia sau în Ucraina, dar Rusia spune că aproape patru milioane de ucraineni „au trecut deja printr-o formă de filtrare”. 

Pentru oamenii care au rămas în Mariupol, căutarea unor modalități de supraviețuire a devenit din ce în ce mai dificilă în timp ce orașul era sub asediu. Dar dintre cei care au îndrăznit să plece, mulți au ajuns în lagărele de filtrare rusești, unde chiar și o aluzie la patriotismul ucrainean putea duce la reținerea lor. 

  • Citiți întreaga poveste, aici

Scenă a crimei: Cum au „curățat” soldații ruși Bucea

Atrocitățile comise de ruși în regiunea Kiev au șocat lumea la începutul acestui an, după ce forțele rusești s-au retras din zonă – și au devenit o mărturie puternică a realităților sumbre ale războiului. Colegii noștri de la Organized Crime and Corruption Reporting Project și Slidstvo-info au publicat deja o investigație în care au prezentat discuții pe Telegram între supraviețuitorii masacrului de la Bucea, care au evidențiat amploarea brutalității Rusiei împotriva civililor. 

Un nou raport publicat de The Associated Press, FRONTLINE și SITU Research, cuprinde un model tridimensional al masacrului de la Bucea, care arată locațiile în care au fost descoperite sute de cadavre după ocupația de o lună a Rusiei, în martie. Raportul a fost creat pentru a înțelege mai bine amploarea atrocităților și modul în care s-au desfășurat violențele. 

  • Puteți citi raportul detaliat, aici

sursa foto: Anton Orehov/ DTF Magazine

Despre autor: Yana Skoryna

Avatar of Yana Skoryna
Yana Skoryna are o experiență de 10 ani în jurnalismul TV din Ucraina, unde a lucrat de la proiecte de anvergură la emisiuni de divertisment pentru diverse canale TV și a fost, de asemenea, editor pe platou. De când s-a mutat în România, Yana scrie la CONTEXT un jurnal al crimelor de război, documentând atrocitățile comise de ruși în Ucraina. Ea face interviuri și scrie poveștile victimelor pentru ca acestea să nu fie uitate și criminalii să fie pedepsiți într-o bună zi. Yana spune că produsele media de calitate sunt create din detalii.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema