Jurnalul crimelor de război din Ucraina (III)

12 oct., 2022

În timp ce Moscova își intensifică atacurile pe teritoriul Ucrainei ca răspuns la o serie de pierderi pe câmpul de luptă, în special un atac asupra unui pod cheie care leagă Rusia de Crimeea, tot mai mulți civili își pierd viața în războiul care a început în urmă cu 9 luni. Dar, în timp ce rachetele Rusiei au început să cadă în capitala Kiev, pentru prima dată din iunie, anchetatorii și jurnaliștii continuă să lucreze necontenit pentru a documenta și contabiliza crimele de război comise de forțele rusești.

„M-au amenințat că îmi vor tăia urechile și nasul. Au vrut să-mi semneze pe spate cu un cuțit, au vrut să lase autografe”, a declarat un supraviețuitor al captivității rusești 

Satele ucrainene recent eliberate – Kupiansk, Balakleia și Izium, care se învecinează cu Rusia, sunt acum ruine. Multe case au fost avariate de obuzele rusești. Au rămas doar structuri scheletice sau doar fundațiile. Localnicii și soldații poartă cicatricile rămase în urma cruntelor atrocități pe care ocupanții ruși le-au comis. Mulți oameni au supraviețuit unor torturi îngrozitoare, iar alții continuă să își caute rudele răpite. 

  • Găsiți aici materialul în care Bihus.info relatează despre cum au supraviețuit localnicii perioadei în care au fost luați prizonieri de ruși și traumele pe care le au după eliberare

„M-am gândit că ar fi mai bine dacă m-ar împușca”, a spus un supraviețuitor

O cameră de tortură a fost descoperită în regiunea Kiev, potrivit a trei organizații pentru drepturile omului care publică un raport intitulat „Arestări ilegale și tortură la Dymere, Kozarovichi și Katyuzhanka în Ucraina”. În aceste locuri întunecate și sumbre, neaerisite, civilii ucraineni au fost torturați, lăsați să se deshidrateze. Potrivit raportului, ocupanții ruși, nu i-au cruțat de barbarități nici măcar pe cei în vârstă. Supraviețuitorii care au relatat pentru „Important Stories” spun că tortura fizică a fost de așa natură încât preferau să moară decât să îndure suferința.

  • Citiți raportul, publicat de International Partnership for Human Rights, Truth Hounds și Global Diligence, aici

24 de morți, între care 13 copii și o femeie însărcinată

Serviciul de Securitate al Ucrainei investighează o altă crimă de război comisă de trupele rusești în regiunea Harkov, unde un convoi de vehicule civile – situat într-o „zonă gri” destinată civililor care fugeau de bombardamentele de obuze – a fost lovit de aproape cu arme de calibru mic. Pentru a-și ascunde crima, se bănuiește că invadatorii ruși au dat foc cadavrelor. 

  • Găsiți aici detalii ale anchetei

Misiunea ONU pentru drepturile omului în Ucraina raportează crime de război ale rușilor, „suferințe și distrugeri de nedescris”

Anchetatorii Națiunilor Unite primesc tot mai multe rapoarte care afirmă că armata rusă torturează civili în Ucraina, inclusiv prizonieri militari de război. Misiunea ONU pentru drepturile omului în Ucraina, care s-a bazat pe mai bine de o mie de interviuri cu victime și martori, a documentat cazuri ale prizonierilor de război decedați ale căror corpuri prezentau semne clare de tortură, inclusiv degete tăiate. De asemenea, ei raportează dispariția și privarea de libertate a 407 persoane pe teritoriul controlat de Rusia, din februarie până în iulie, precum și cazuri ale unor copii violați de către soldații ruși. 

  • Materialul New York Times poate fi accesat aici

Analiza atacului asupra spitalului din Mariupol, despre care ONU a declarat că este o crimă de război

Atacul Rusiei asupra maternității din Mariupol, oraș portuar din sud-estul Ucrainei, a șocat lumea la începutul conflictului și a prezentat realitatea dură a războiului. Cinci persoane au fost ucise și multe au fost rănite, toate într-o perioadă în care spitalul din orașul asediat primea pacienți, inclusiv femei însărcinate. În timp ce Rusia a încercat neîncetat să dovedească faptul că în spital nu se aflau angajați sau pacienți, susținând că era o unitate militară ucraineană, reprezentanții ONU au susținut că atacul a fost o crimă de război rusească. Jurnaliștii de la CNN au reconstituit faptele pentru a ar[ta că spitalul este încă folosit de civili. 

  • Puteți citi mai multe aici

Arme ilegale folosite împotriva Ucrainei

Crimele de război ale rușilor – care sunt documentate în permanență – sunt legate și de utilizarea armelor interzise în Ucraina. Printre acestea se numără bombe cu dispersie, rachete de semnalizare și rachete neghidate, care vizează zone rezidențiale. Rămășițe ale unor astfel de bombe au fost descoperite la autopsierea unor cadavre, precum și în mașinile civile care au intrat sub focul forțelor rusești. În luna mai, The Guardian a adunat dovezi din teren, în regiunea Kiev, și le-a trimis la Haga, la Curtea Penală Internațională. 

  • Puteți citi mai multe despre acest subiect, aici

sursa foto deschidere: Daria Khyzhniakova-Bilokon

Despre autor: Yana Skoryna

Avatar of Yana Skoryna
Yana Skoryna are o experiență de 10 ani în jurnalismul TV din Ucraina, unde a lucrat de la proiecte de anvergură la emisiuni de divertisment pentru diverse canale TV și a fost, de asemenea, editor pe platou. De când s-a mutat în România, Yana scrie la CONTEXT un jurnal al crimelor de război, documentând atrocitățile comise de ruși în Ucraina. Ea face interviuri și scrie poveștile victimelor pentru ca acestea să nu fie uitate și criminalii să fie pedepsiți într-o bună zi. Yana spune că produsele media de calitate sunt create din detalii.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema