Jurnalistul bulgar Atanas Tchobanov, investigat agresiv de o companie franceză de intelligence: activități, surse de venit, relații

21 oct., 2022

Organizaţia Reporteri fără Frontiere şi jurnalistul de investigaţie Atanas Tchobanov au depus o plângere penală împotriva Avisa Partners, o companie franceză de intelligence care l-ar fi investigat dincolo de limitele legale pe jurnalistul bulgar. Atanas Tchobanov este fondatorul BIRD.bg, un centru de investigații bulgar, și a fost investigat de Avisa în 2020, după cum a aflat Mediapart.fr. Tot Mediapart a scris că informaţiile adunate de Avisa vizau nu doar activitățile şi sursele de venit, ci şi adresa personală și “relațiile” jurnalistului. Organizația Reporteri fără Frontiere afirmă că această supraveghere a încălcat în mod clar dreptul său la viață privată și la protecția surselor sale jurnalistice.

Nu este prima dată când Tchobanov este vizat de compania franceză. În 2016, Mediapart, care are o secţiune deschisă unde oricine poate publica, a descoperit că un cont fals, cu legături cu Avisa, a publicat o postare care a stat la baza unei campanii de defăimare a jurnalistului în presa bulgară. Deşi publicaţia franceză a şters rapid articolul, în Bulgaria a fost prezentat în continuare ca o dezvăluire a presei occidentale.

Atanas Tchobanov este membru al rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project din care face parte și Context.ro. El a fondat în trecut Bivol.bg și a investigat crima organizată transfrontalieră chiar și în România. În cadrul unui proiect derulat de Bivol.bg și Rise Project România, Atanas și jurnaliști români au investigat o fraudă de 20 de milioane de euro, care a vizat fondurile europene destinate românilor săraci. În ultimul episod al investigației publicate sub coordonarea OCCRP, Atanas și partenerii săi au descoperit și unde a ajuns o parte din bani. Detalii aici

După ani de presiuni şi ameninţări, jurnalistul bulgar s-a familiarizat cu pericolul:

  • “Mă simt mai puţin în siguranţă, dar mai bine pregătit. Pericolul există în continuare, în ianuarie am fost avertizat de ambasada SUA în Bulgaria că sunt amenințat/ vizat de un atac fizic iminent, aşa că de atunci sunt foarte îngrijorat şi atent”, a declarat Atanas pentru Context.ro.

Avisa Partners, care a lucrat nu doar pentru companii de top, ci şi pentru dictatori din Congo sau lideri autocraţi din Kazahstan, a fost implicată în mai multe campanii de manipulare a opiniei publice. O serie de anchete publicate de mai multe publicaţii din Franţa au scos la lumină activităţile controversate ale companiei, de la autori fantomă plătiţi să semneze materiale prezentate apoi ca articole de opinie sau independente la campanii de dezinformare. De curând, Avisa a demarat o serie de procese de tip SLAPP (Strategic lawsuits against public participation) împotriva organizațiilor media care au dezvăluit practicile controversate ale companiei. Acest val de acţiuni juridice reprezintă o formă de hărțuire a jurnaliștilor.

  • “Ştim că jurnaliştii sunt vizaţi, au devenit ţinte pentru autorităţi, dar (acţiunile Avisa) dezvăluie un alt model, care implică entităţi private conectate cu statul şi care se ocupă de treburile murdare. Este o tendinţă deosebit de periculoasă care trebuie contracarată printr-o legislaţie adecvată”, a mai declarat Atanas.

La fel ca în cazul proceselor SLAPP, crede jurnalistul bulgar, autoritățile europene trebuie să ia măsuri care să împiedice aceste entități private să interfereze cu sursele şi viaţa personală ale jurnaliștilor.

Jurnalistul este hărțuit birocratic chiar și de către propriul stat. Atanas a fost pus pe o listă roșie și, de fiecare dată când pleacă sau revine în Bulgaria, are parte de un tratament special la vamă, unde este oprit și reținut ore în șir. Motivul: era căutat ca martor într-un dosar, însă chiar și după ce a depus mărturie a fost din nou ținut la vamă.

Despre autor: Mihaela Tănase

Avatar of Mihaela Tănase
Mihaela Tănase este absolventă a Facultăţii de Jurnalism din Sibiu. A fost fact checker pentru Factual.ro, care verifică afirmațiile politicienilor români. Specializată în analiza datelor deschise și în achiziții publice, Mihaela își construiește investigațiile pe principiul “urmărește banii”. Așa a descoperit că un fost vicepreședinte al Senatului a primit bani de la dezvoltatorul imobiliar care pus mâna pe terenul fostei fabrici privatizate chiar de politician, investigație publicată pe portalul de investigații RISE Project. Într-o investigație separată publicată de CONTEXT, a arătat cum a plătit statul milioane de euro pentru un teren de golf care nu există. Mihaela a contribuit la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema