Jurnalismul de investigaţie este libertate de exprimare, nu “trădare” (OCCRP)
Colaj foto: OCCRP
În mod frecvent, jurnaliştii de investigaţie sunt acuzaţi că ar fi plătiţi pentru a promova anumite interese sau că ar acţiona ca agenţi ai unor puteri străine, o tactică utilizată de dictatori şi kleptocraţi din întreaga lume. Totuşi, să devii ţinta unei teorii a conspiraţiei despre aşa numitul “stat paralel”, susţinută de cel mai bogat om din lume şi de susţinători ai preşedintelui Statelor Unite, este un caz cu totul diferit, spune Aubrey Belford, jurnalist OCCRP.
Iată experienţa unui jurnalist de investigaţie, care a devenit ţinta unor astfel de acuzaţii săptămâna trecută. Totul a început cu un articol realizat împreună cu un alt coleg, în colaborare cu BuzzFeed News, publicat în iulie 2019. Materialul scotea la lumină încercările lui Rudy Giuliani, fost consilier prezidenţial în primul mandat al lui Trump, de a obţine informaţii compromițătoare despre adversarii politici ai lui Donald Trump în Ucraina, unde jurnalistul se afla la acel moment.
În septembrie 2019, articolul a fost menţionat în notele de subsol ale unui raport întocmit de un “whistleblower” din cadrul CIA – documentul care avea să declanşeze prima punere sub acuzare a lui Donald Trump.
Această citare se află acum în centrul unor afirmaţii absurde, spune Aubrey Belford, conform cărora jurnaliştii OCCRP ar fi făcut parte dintr-o conspiraţie a “statului paralel” (“deep state”) menită să răstoarne preşedintele Statelor Unite.
Iată cum a început totul.
În 2019, jurnalistul OCCRP stabilit recent în Ucraina a început o investigaţie asupra legăturii dintre Hunter Biden şi Burisma, la sugestia colegilor săi. La acel moment, existau deja numeroase articole despre relația controversată a fiului lui Joe Biden cu compania ucraineană. Ca reporter de investigație, acesta și-a propus să afle dacă ar putea aduce informații noi. În căutările sale, a descoperit o serie de articole semnate de John Solomon, un jurnalist conservator, în care se făcea o acuzație explozivă: Joe Biden ar fi făcut presiuni asupra Ucrainei pentru a-l demite pe fostul procuror șef Viktor Shokin, cu scopul de a proteja Burisma.
Experţii anticorupţie consultaţi de jurnalist i-au explicat că Shokin a fost demis pentru că proteja Burisma, nu pentru că o investiga, iar relaţia companiei cu Hunter Biden nu i-a adus acesteia avantaje semnificative.
Planul inițial al investigației a fost abandonat, însă jurnalistul a continuat cercetările alături de BuzzFeed News pentru a înțelege cum o versiune distorsionată a acestei povești a devenit atât de influentă în SUA. În urma documentării, s-a dovedit că naraţiunea a fost alimentată de foşti procurori ucraineni şi oameni de afaceri apropiaţi de Giuliani.
Publicat în iulie 2019, articolul a fost citat două luni mai târziu în raportul unui avertizor din CIA privind presiunile lui Trump asupra Ucrainei pentru a deschide o anchetă împotriva lui Joe și Hunter Biden.
Ulterior, Michael Shellenberger, fost consultant în relaţii publice, a preluat acuzaţiile, catalogând investigaţia OCCRP drept “extrem de ilegal și chiar trădător.”
În opinia lui Belford, astfel de atacuri subminează munca de investigație, care se bazează pe verificări riguroase și documentare temeinică. În schimb, teoriile conspirației sunt construite pe asocieri forțate și speculații nefondate. Aceste acţiuni pot avea efecte grave, precum reducerea fondurilor USAID, ceea ce ar putea afecta grav ajutoarele umanitare.
Citeşte articolul complet aici.
Pe aceeași temă
Pe aceeași temă