Jurnalism și inteligență artificială: A fost lansată Carta de la Paris

20 nov., 2023

Organized Crime and Corruption Reporting Project  (OCCRP) a contribuit la crearea primului set de reguli (carta de la Paris) privind relația dintre inteligența artificială (AI) și jurnalism, care își propune să definească principiile etice și standardele pentru jurnaliști, redacții și instituții media din întreaga lume referitoare la utilizarea inteligenței artificiale. 

Inițiativa creării cartei aparține Reporters Without Borders (RSF), o organizație internațională non-profit și non-guvernamentală dedicată apărării dreptului la informație. Carta a fost lansată vineri, în colaborare cu cei 16 parteneri ai RSF, inclusiv OCCRP.

„Carta de la Paris este primul reper etic internațional pentru inteligența artificială și jurnalism”, a declarat Christophe Deloire, secretarul general al RSF. „Dovezile factuale, o distincție clară între conținutul autentic și sintetic, independența editorială și responsabilitatea umană vor fi principalele garanții pentru dreptul la știri și informații de încredere în era AI”.

În iulie, RSF a lansat un comitet condus de jurnalista laureată a Premiului Nobel pentru Pace 2021, Maria Ressa, pentru a elabora Carta de la Paris privind inteligența artificială și jurnalism, publicată la Forumul pentru pace de la Paris, desfășurat în capitala franceză în perioada 10-11 noiembrie.

„Inteligența artificială ar putea oferi servicii remarcabile omenirii, dar are în mod clar potențialul de a amplifica manipularea minții la proporții fără precedent în istorie… Mai mult ca niciodată, jurnalismul necesită o bază etică solidă și recunoscută pe scară largă”, a declarat Ressa. 

Din comitetul care a lucrat la elaborarea Cartei fac parte 32 de experți din 20 de țări diferite, care sunt specialiști în jurnalism sau AI. Ei au produs o cartă care stabilește standardele etice de bază necesare pentru a proteja integritatea știrilor și informațiilor în era inteligenței artificiale, când aceste tehnologii au potențialul de a modifica sectorul media.

Carta stabilește 10 principii esențiale pentru protejarea integrității informațiilor și susținerea scopului social al jurnalismului.

Principiile stipulează că „la  baza alegerilor tehnologice în mass-media trebuie să stea etica; omul trebuie să aibă rolul central în deciziile editoriale; mass-media trebuie să ajute societatea să deosebească conținutul autentic de cel generat artificial și trebuie să participe la reglementarea globală a inteligenței artificiale și să apere jurnalismului de calitate atunci când negociază cu companiile de tehnologie”.

„AI accentuează ceea ce este deja un moment crucial pentru jurnalism”, a spus Ressa, fondatorul și directorul general al publicației de investigații Rappler. „Deși promite noi oportunități, aduce și amenințări semnificative la adresa corectitudinii informațiilor”. Ea a mai  subliniat că progresul tehnologic nu duce neapărat la dezvoltare și trebuie să fie ghidat de etică pentru a fi cu adevărat util omenirii.

 „Pentru a proteja dreptul la informație, jurnaliștii și organizațiile de știri trebuie să își unească forțele și să se asigure că utilizarea și reglementarea celei mai revoluționare tehnologii se face după principii etice”, a spus Ressa, adăugând că această Cartă de la Paris privind inteligența artificială și jurnalism este un pas semnificativ către acest obiectiv.

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema