Investitorul din umbră: Cea mai nouă serie de investigații OCCRP expune afacerile dubioase ale familiei Abdukadyr

28 apr., 2023

Timp de ani de zile, un om a colaborat cu funcționari vamali corupți pentru a domina fluxul vast de importuri chinezești – de la tricouri la produse electronice de înaltă calitate – care alimentează Asia Centrală.

El a obținut profituri uriașe. A construit alianțe secrete puternice. Angajatul său a recunoscut că a spălat sute de milioane de dolari în numele său. Apoi a fost demascat, iar principalul său patron guvernamental a pledat vinovat de corupție și a ajuns pe o listă de sancțiuni.

Ați crede că autoritățile vor lua măsuri drastice. Dar v-ați înșela.

Astăzi, Khabibula Abdukadyr și familia sa și-au transformat averea obscură într-un imperiu global. Aceleași companii care au fost folosite pentru a canaliza bani spălați au devenit investitori în dezvoltări imobiliare, turnuri rezidențiale și de birouri strălucitoare, moschei, piețe, fabrici și multe altele.

Aceasta este povestea modului în care un bărbat acuzat că a construit un vast imperiu de contrabandă, împreună cu frații săi, s-au transformat în oameni de afaceri de renume – în timp ce guvernele din Asia Centrală le-au primit banii cu brațele deschise.

„Investitorul din umbră” este cea mai nouă serie de investigații publicată de jurnaliștii rețelei internaționale The Organized Crime and Reporting Project (OCCRP), în colaborare cu Radio Free Europe/Radio Liberty’s Radio Ozodlik (Uzbekistan), Vlast (Kazahstan) și Kloop (Kârgâzstan).

În centrul acestei investigații se află Khabibula Abdukadyr, familia sa și apariția lor ca investitori bogați și cu legături politice în Asia Centrală și nu numai.

Familia Abdukadyr este formată din etnici uiguri de origine chineză. Aceștia dețin cetățenie în mai multe țări și au locuințe în Almaty, Londra, Dubai și într-o suburbie din Washington DC.

Liderul familiei este Khabibula Abdukadyr, cel mai mare dintre cei patru frați. Acesta a figurat în mod proeminent în anchete anterioare privind acuzații de mită, contrabandă, spălare de bani și clientelism politic în Asia Centrală.

Familia a construit o rețea de companii în întreaga lume, pe care o folosește pentru a-și face investițiile. Diferiți membri ai familiei, inclusiv frații lui Abdukadyr, mai mulți dintre copiii lor și alte rude, dețin participații în aceste companii în diferite combinații.

foto deschidere: Președintele Kârgâzstanului, Sadyr Japarov (în față, centru-stânga), se plimbă alături de Khabibula Abdukadyr (în față, centru-dreapta) la inaugurarea unei noi moschei lângă Bishkek (sursa: President.kg)

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema