Investigație internațională: Accidentele de muncă grave ale românilor din Olanda investigate superficial de autoritățile locale

21 dec., 2024
shutterstock 2281857967

Inspecția muncii din Olanda închide ochii la accidentele de muncă grave

Muncitorii migranți din Olanda afectați de accidente de muncă serioase sunt lăsați fără sprijin pentru că inspecția muncii olandeză nu analizează temeinic cauzele incidentelor, arată o anchetă jurnalistică internațională. Context.ro, împreună cu Investico (Olanda), Argos, De Groene Amsterdammer (Olanda), Onet (Polonia) și Balkan Insight (portal regional), a documentat cincisprezece accidente ale lucrătorilor migranți afectați de acest fenomen. 

Aceste victime au intentat procese de vătămare corporală împotriva angajatorilor lor. Mai mult de jumătate din accidentele raportabile (inclusiv amputații și spitalizări pe termen lung) nu au fost raportate direct de angajator. 

Cercetări ale Institutului Olandez Algemene Rekenkamer au estimat anterior că aproximativ 70% din accidentele de muncă nu sunt niciodată raportate.

Inspecția Muncii din Olanda (NLA) nu mai caută în mod specific nereguli la companii după ce un angajat suferă un accident de muncă. Asta declară șeful departamentului, Arbo Rob Paumen, într-un interviu cu Investico și Argos.

Inspecția Muncii funcționează după această nouă metodă de lucru din 2023, și se concentrează pe capacitatea de (auto)învățare a angajatorilor. „Ne-am dori ca companiile să învețe din accident și să se asigure că condițiile de muncă se îmbunătățesc, că munca va fi mai sigură”, a declarat Paumen. Numărul amenzilor și încălcărilor constatate a scăzut substanțial de atunci.

Un inspector vizitează locul de muncă imediat după raportarea unui accident, dar după aceea angajatorul investighează singur accidentul și întocmește un raport de îmbunătățire. Acesta trebuie să fie aprobat de inspectorat, iar după trei luni se fac verificări pentru a vedea dacă îmbunătățirile au fost implementate. Numai în cazul accidentelor excepțional de grave sau circumstanțe speciale, investigația completă se face de către inspecție. 

Specialista în dreptul răspunderii, Yvonne Waterman, este critică cu privire la noul mod de lucru. „Acest mod oferă oportunități de a îmbrăca situația altfel decât este de fapt și creează capacitatea de abuz din partea angajatorului”. Waterman este deosebit de îngrijorată atunci când este vorba de accidente în care victima este un lucrător migrant. „Un lucrător migrant este vulnerabil în multe moduri. Ei știu: dacă mă plâng, agenția de ocupare a forței de muncă mă va da afară. Apoi rămân fără venituri, fără locuințe și dintr-o dată sunt fără adăpost, pe stradă, accidentat”, declară ea pentru Investico.

„Ești bun doar cât muncești; dacă nu mai muncești, nu mai ești bun, găsim altul. Ești tratat nu ca o persoană, ci ca un obiect”, spune Sebastian Botoșanu, 41 de ani, un român care a suferit un accident grav în Olanda.  Botoșanu a intentat un proces pentru vătămare corporală împotriva angajatorului său, care nu vrea să recunoască accidentul de muncă.

Vom publica povestea sa pe larg în luna ianuarie. 

*Acest articol a fost elaborat cu sprijinul Journalismfund Europe.

Ajută-ne să investigăm și să expunem abuzurile. Cu banii tăi, putem să-i deranjăm cei care fură, corup, amenință și manipulează.
Donează prin plata cu cardul

Alege tipul donației

Alege suma

După ce vei apăsa pe Donează vei fi redirecționat către pagina securizată a procesatorului de plăți Stripe, unde vei putea plăti în siguranță.

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema