În zeci de județe din România statul nu decontează servicii esențiale pentru sănătatea femeilor
Foto: Facebook/ Pentru tine - Program național de screening pentru cancerul de sân
Anul trecut, în 36 de județe din România nu s-a făcut niciun serviciu de screening pentru cancerul de col uterin, decontat prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), prin spitalizare de zi, potrivit unui răspuns oficial transmis la solicitarea PressOne.
- CNAS a confirmat pentru PressOne că, la nivel național, au fost decontate doar 263 de servicii de screening pentru cancerul de col uterin, deși acesta este al treilea cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din România, după cancerul de sân și cancerul colorectal.
- În plus, în cinci județe din țară, în 2024 nu s-a efectuat nicio mamografie sau ecografie mamară decontată prin CNAS, potrivit aceluiași răspuns oficial. Situația s-a îmbunătățit ușor față de anul 2022, când PressOne a relatat că în nouă județe nu au fost raportate astfel de investigații.
- Specialiștii recomandă ca femeile cu factori de risc să înceapă ecografiile mamare între 25 și 30 de ani, iar după 40 de ani să își monitorizeze sănătatea sânilor prin mamografii, conform indicațiilor medicului. În ceea ce privește prevenția cancerului de col uterin, vaccinarea anti-HPV reduce semnificativ riscul de apariție a acestuia, iar începând cu vârsta de 25 de ani, orice femeie ar trebui să facă testul Babeș-Papanicolau și testarea HPV.
- PressOne a solicitat CNAS date privind numărul de servicii medicale decontate în ultimii doi ani pentru principalele nevoi de sănătate ale femeilor din România: mamografii, ecografii mamare, consultații ginecologice și screeninguri. Datele furnizate acoperă anul 2023 integral și primele trei trimestre ale anului 2024.
Citește articolul complet pe PressOne
Pe aceeași temă
Pe aceeași temă