Hoteluri, pensiuni și cabane ale politicienilor fără avize ISU și cu risc de incendiu: “Nu sunt în legalitate”

08 aug., 2024

O investigație Context.ro arată că hoteluri, cabane și pensiuni deținute de politicieni sau înalți demnitari precum Dan Radu Rușanu (membru al CA al Băncii Naționale) nu au fost autorizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, astfel că nu e clar dacă sunt sigure în fața posibilelor incendii.

Ne aducem aminte de autorizațiile de securitate la incendiu doar atunci când iau foc pensiuni, cluburi sau mor oameni. Două tragedii care au șocat România, dar pare că nu au schimbat-o deloc: Colectiv și Ferma Dacilor. Uităm repede de ele și așteptăm următoarea tragedie.

Peste 3.000 de obiective turistice din România funcționau fără autorizație ISU la finalul anului 2023. Context.ro a descoperit că printre proprietari și administratori se află și politicieni, șefi de instituții sau oameni care ar trebui să protejeze consumatorii.

Dacă ai cunoștință de vreun hotel, pensiune sau cabană deținută de un politician, care nu e avizată de ISU, trimite-ne datele la info@context.ro

Citește mai jos câteva dintre exemple:

  1. Patru stele la Sinaia, plus familia Rușanu
  2. Fostul viceprimar și hotelul de pe malul mării
  3. Trei spații de cazare, deținute de un fost consilier local din Iași
  4. Tot la Iași, tot fără autorizație, dar alt consilier
  5. Incendiul de la vila lui Năstase din Azuga administrată de fostul șef de la Protecția Consumatorilor. Avea sau nu nevoie de autorizație de la ISU?

1. Patru stele la Sinaia, plus familia Rușanu

Hotelul Internațional din Sinaia oferă cazare „luxoasă și modernă”, așa cum menționează pe site-ul oficial. Are 180 de camere, două restaurante, centru spa, sală de fitness și opt săli de conferințe. Însă nu are autorizație de securitate la incendiu.

international 2

Hotel Internațional Sinaia (sursa foto: Facebook / Hotel International Sinaia)

Afacerea este administrată de International SA, companie deținută majoritar de fiicele și o societate controlată de soția fostului parlamentar PNL Dan Radu Rușanu. Firma a fost administrată în trecut chiar de Dan Radu Rușanu, care în 2006 deținea 77% din International SA, potrivit HotNews

ISU Prahova a precizat la cererea Context.ro că reprezentantul hotelului „nu a prezentat în termen de 90 de zile, la solicitarea organelor de control, documentele vizate” care să ateste că imobilul întrunește condițiile pentru care a fost autorizat în 2008. Prin urmare, a pierdut valabilitatea autorizației de securitate la incendiu.

2. Fostul viceprimar și hotelul de pe malul mării

10 aprilie 2024. Hotelul Parc din Stațiunea Mamaia a luat foc. Incendiul s-ar fi aprins de la o țigară nestinsă. Focul s-a extins la faţada hotelului, la nivelul demisolului şi la parter, pe o suprafaţă de aproximativ 60 de metri pătraţi și au ars 400 de kg de materiale combustibile.

Clădirea, care era în proces de renovare la acel moment, e proprietatea firmei lui Aurel Butnaru, fost viceprimar PNL Constanța, și a fiului său.

După incendiu, fostul vice de la malul mării a declarat pentru presă că „nu s-a întâmplat nimic deosebit, ne-a afumat puțin.”

Întrebat de reporterii Context dacă hotelul său deține autorizație de securitate la incendiu, Butnaru spune că e în curs de reautorizare. „Avem autorizație dar trebuie reînnoită, suntem în curs de reautorizare. Ei (n.r. ISU) au spus că trebuie reînnoită, nu știu de ce, să vă spun”, a declarat fostul vice.

Butnaru a ținut să mai precizeze că „nimeni n-a zis că autorizația veche e anulată, e o chestie așa că trebuie refăcută autorizația”. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Constanța confirmă însă că hotelul „funcționează fără autorizație de securitate la incendiu”.

hotel parc mamaia

Hotelul Parc din Mamaia (sursa foto: Context.ro)

În prezent, în plin sezon estival, hotelul este deschis, iar prețurile pornesc de la aproximativ 700 lei pe noapte pentru o cameră dublă.

Aurel Butnaru a declarat pentru Context.ro că cerințele inspectorilor ISU „sunt niște condiții care nu pot fi îndeplinite, mai ales de unitățile mai vechi”. „Ce să faci acuma, doar să dărâmi din temelii și să construiești din nou (…) mai trebuiau făcute niște modificări, niște dotări, le-am făcut în cea mai mare parte”, a spus fostul viceprimar.

Într-un răspuns oficial, ISU Constanța a transmis că Hotel Parc a rămas fără autorizație tocmai “ca urmare a modificärilor aduse construcției de turism”.

În primăvara acestui an, Butnaru a fost implicat într-un dosar cu Administrația Fondului Imobiliar în ceea ce privește una din societățile sale pentru că ar fi construit ilegal un restaurant. Potrivit informațiilor din dosar, contractul de asociere dintre Administrația Fondului Imobiliar și societatea condusă de Aurel Butnaru, Triumph Comtur SRL, prin care acesta închiria terenul pe care se află restaurantul, a expirat. Astfel, Butnaru a pierdut dreptul de proprietate a restaurantului din Mamaia.

3. Trei spații de cazare, deținute de un fost consilier local din Iași

Un fost consilier local din Iași deține trei spații de cazare pentru turiști. Niciunul dintre ele nu are eliberată autorizație de securitate la incendiu.

„Trebuie să respecți niște reguli, niște măsuri, încă din stadiul de proiectare și execuție a respectivei construcții pentru care primești autorizația de construire: gabaritele căilor de evacuare, separarea căilor de evacuare, mijloace de intervenție, stingătoare, pereți rezistenți la foc”, spune reprezentantul ISU.

booking vasile conta

Spații de cazare (sursa foto: Captură)

Unul dintre imobilele deținute de Nedelcu în centrul Iașului este înregistrat ca punct de lucru al unei companii în care este asociat unic și administrator. Conform documentelor oficiale consultate de Context, fostul consilier local deține cea mai mare parte din imobil împreună cu mama sa. Clădirea se închiriază în regim hotelier, iar prețurile pentru o noapte încep de la 200 de lei pe cameră. Mama fostului consilier, Narciza Nedelcu, ne-a spus la telefon că imobilul poate găzdui până la 38-40 de persoane.

hotelmix.ro 14 decembrie

Hotel Mix (sursa foto: Captură)

La 1 km distanță se află o altă unitate de cazare, unde Nedelcu deține 151 mp din totalul de 383 mp. Etajul 1 al imobilului este și sediul social al companiei fostului consilier local din Iași.

Potrivit documentelor oficiale, pentru clădirea respectivă a fost eliberat, în iulie 2019, un certificat de urbanism pentru consolidarea imobilului, transformare pod în spațiu locuibil și reparații capitale. Însă presa locală a scris că după ce a cumpărat imobilul, politicianul l-ar fi demolat și ar fi construit de la zero o nouă clădire, fără a deține autorizație de construire.

Locația poate fi găsită online ca Rent Holding Apartaments Iași, dar este imposibil să faci o rezervare. Așadar, am mers la fața locului și am încercat să ne cazăm, însă nu am găsit pe nimeni acolo.

Pensiunea eisenau booking

Pensiunea Eisenau (sursa foto: Captură)

Copou Holding, societatea în care Vlad Nedelcu este unic asociat și administrator are un punct de lucru în Suceava, în Prisaca Dornei, unde se desfășoară un alt business, Pensiunea Eisenau.

ISU Suceava susține, într-un răspuns pentru Context.ro, că această construcție nu se supune obligativității autorizării privind securitatea la incendiu” pentru că „în obiectivul vizat nu se regăsesc mai mult de 8 camere de cazare, respectiv, 16 locuri de cazare (…) ca urmare a documentației depuse de către beneficiarul obiectivului în cauză”. Numai că, la o simplă căutare online vedem că pensiunea Eisenau are o capacitate de 28 adulți și 14 copii.

Reporterul Context.ro s-a dat drept organizator de evenimente și și-a manifestat interesul de a rezerva întreaga pensiune. Narciza Nedelcu ne-a pus la dispoziție 32 de locuri de cazare într-un “ambient elegant”: șemineu, tablouri originale, living spațios cu un pian în centru și precizează că pensiunea a fost deschisă în urmă cu jumătate de an. „O pensiune altfel decât alte pensiuni”, spune doamna Nedelcu, la un preț de 270 de lei pe noapte.

4. Tot la Iași, tot fără autorizație, dar alt consilier

Hotelurile Studis 1 și 2 din Iași care sunt, de fapt, cămine private pentru studenți, nu dețin autorizație de securitate la incendiu. Afacerea îi aparține consilierului județean PSD din Iași, Cristian Stanciu, și familiei sale.

studis 1 scaled

sursa foto: Context.ro

Într-un răspuns la solicitarea Context.ro, Stanciu susține că “Studis 1 are autorizație de securitate la incendiu”. Pentru căminul Studis 2 “deținem aviz de securitate la incendiu și suntem în curs de a obține autorizația de securitate la incendiu”, a mai precizat acesta.

Însă datele oficiale arată că unuia dintre imobile i-a fost anulată autorizația pe motiv că „documentațiile tehnice nu au mai îndeplinit condițiile pentru care au fost avizate”, iar al doilea nu are nici el autorizație de securitate la incendiu, potrivit ISU Iași.

Legea cu privire la autorizarea clădirilor cu structuri de primire turistică a suferit modificări în 2016, după incidentul grav de la Colectiv, care a avut loc în octombrie 2015, iar beneficiarul are obligativitatea de a actualiza documentația și a o depune din nou la noi pentru a-și obține autorizația de securitate la incendiu”, potrivit reprezentantului ISU cu care Context.ro a stat de vorbă.

„În funcție de gravitatea situației identificată în obiectiv, se poate aplica gradual avertismentul sau amenda sau, în situații excepționale, se poate suspenda activitatea”, spune reprezentantul ISU Andrei Oprea, precizând că amenzile pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu sunt între 20.000 și 50.000 de lei.

Costul pentru o lună de cazare la căminele Studis este de aproximativ 160 de euro.

Familia Stanciu conduce Fundația Ecologică Green (FEG), despre care Cristian Stanciu spune că deține cele două cămine. Fundația oferă și cursuri de formare profesională și are filiale în toată țara. Tinerii se pot înscrie cu sau fără diplomă de bacalaureat.

Consilierul județean Stanciu este implicat, în total, în 10 firme, iar prin intermediul unora dintre societăți derulează numeroase contracte cu statul.

La începutul acestui an, Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat că politicianul s-a aflat în incompatibilitate în perioada 2018-2021, timp în care a fost reprezentant al CJ Iași în Consiliul de administrație al Spitalului Clinic de Urgență pentru copii «Sf. Maria» Iași, dar și vicepreședinte PSD Iași. A fost deschis un dosar în acest caz la Curtea de Apel București.

5. Incendiul de la vila lui Năstase din Azuga administrată de fostul șef de la Protecția Consumatorilor. Avea sau nu nevoie de autorizație de la ISU?

31 decembrie 2017. În prag de Revelion, o cabană din Azuga a luat foc. Flăcările au cuprins o suprafață de 32 de mp, iar 13 turiști au fost evacuați.

Terenul de 9.500 mp și vila de 693 de mp erau deținute, la acea vreme, de Andrei Năstase, fiul fostului premier Adrian Năstase, care le-a cumpărat în 2010 cu 200 mii de euro, conform documentelor oficiale consultate de Context.ro.

Însă pensiunea era administrată de firma Bonton Chalet SRL, deținută la acea vreme de Macrina Elena Constantinescu, fosta soție a lui Horia Constantinescu, fost șef al Protecției Consumatorilor și candidat PSD la Primăria Constanța în 2024.

De-a lungul timpului, Andrei Năstase a fost manager și administrator în firmele Macrinei Constantinescu. Mai mult, Horia Constantinescu și fosta soție sunt nașii de cununie ai fiului cel mare al fostului prim-ministru Adrian Năstase.

chalet azuga

Cabana Le Chalet din Azuga (sursa foto: Știrile ProTV)

Deși acesta nu apare în actele oficiale ale companiei, fostul șef ANPC a susținut în discuția cu reporterul Context.ro că a administrat afacerea din Azuga. „A fost a unei societăți pe care la acel moment o administram”, a spus Constantinescu. De altfel, pe pagina de Facebook a pensiunii este afișat același număr de telefon ca cel afișat pe pagina lui Horia Constantinescu.

„Cabana nu este a lui Adrian Năstase”, a afirmat Constantinescu, care a mai precizat că „era o afacere de alimentație publică” și că acolo se organizau evenimente la care participau câte șapte-opt mii de persoane

Despre spațiile de cazare din incinta vilei acesta a precizat că erau destinate angajaților sau organizatorilor de evenimente, cabana „nefiind în circuitul turistic”. Însă camerele, șase la număr, erau promovate pe site-urile de specialitate: “Pentru confortul oaspeților, camerele oferă un balcon și o zonă de luat masa și o canapea. Baia este dotată cu căzi și dușuri, împreună cu un uscător de păr și prosoape.”

Petrecere la cabana Le Chalet din Azuga

„Nu avea nevoie să dețină așa ceva, având sub numărul de camere ce necesita autorizație de securitate la incendiu”, a mai susținut Constantinescu. „Aveți grijă, Doamne ferește, să nu fiți târâtă într-o situație care ar da naștere ulterior unor situații pe care sunt convins că nici eu, nici dumneavoastră nu ni le dorim”, a continuat fostul șef ANPC.

Conform datelor de la Registrului Comerțului, afacerea avea ca obiectiv de activitate restaurante. Conform legii, „unitățile de alimentație publică cu aria desfășurată mai mare de 200 mp trebuie să obțină autorizație de securitate la incendiu”. 

În timp ce actele oficiale arată că amprenta la sol a construcției este de 693 de metri pătrați și aria desfășurată este de 1.359 de metri pătrați, Constantinescu susține că restaurantul avea o dimensiune „mult sub 200 mp”

Nu e clar dacă la momentul incendiului din 2017 cabana avea nevoie de autorizație de incendiu sau nu. ISU Prahova nu a lămurit această situație, însă a transmis la cererea Context.ro că va monitoriza operatorul economic și “va fi întreprins un control de către inspectorii de prevenire din cadrul instituției”. 

bonton restaurant

Bonton restaurant (sursa foto: Facebook)

Societatea Bonton Chalet a fost dizolvată în primăvara acestui an. În prezent, vila din Azuga este deținută de compania Euronautica International SA, iar la cabană se „desfășoară lucrări de reabilitare”, conform celor de la ISU Prahova.

Despre autor: Marionela Toma

Avatar of Marionela Toma

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema