Hărțuirea jurnaliștilor: Confruntată cu 41 de procese de intimidare, reţeaua internațională OCCRP îşi lansează propriul fond de apărare juridică

21 nov., 2022

Hărțuirea jurnaliștilor de investigație prin intentarea unor procese în instanțele de judecată a ajuns la modă pe tot globul. Procesele de tip SLAPP (strategic lawsuits against public participation) sunt menite să reducă la tăcere şi să intimideze organizaţiile media. Rețeaua internațională Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) ripostează și creează un fond de apărare juridică. Context.ro este partener al OCCRP în România, alături de Rise Project și Átlátszó Erdély.

Jurnaliştii şi centrele media din reţeaua OCCRP se confruntă cu un număr record de 41 procese intentate chiar de cei care au făcut subiectele investigaţiilor jurnalistice. Ca răspuns, reţeaua lansează OCCRP SLAPP’s Back, o campanie de strângere de fonduri necesare pentru finanţarea apărării legale în aceste procese nefondate.

“Multe organizații media independente din întreaga lume sunt deja în pericol”, a declarat Drew Sullivan, editorul OCCRP. “Jurnaliştii trebuie să aibă suficiente resurse pentru a face faţă proceselor SLAPP, astfel încât să nu dispară de pe piaţă sau să fie forţaţi să-şi cenzureze articolele”, a adăugat Sullivan.

Fondul OCCRP SLAPP’s Back va fi folosit pentru a lupta cu firmele de avocatură care sunt “bucuroase” să reprezinte criminali, oficiali corupţi şi oameni de afaceri conectaţi cu politicieni care vor să reducă la tăcere jurnaliştii.

Pentru majoritatea jurnaliştilor, să fii dat în judecată seamănă cu lupta dintre David şi Goliath. Bogaţii, puternicii şi corupţii dispun de bani, timp şi avocaţi specializaţi în atacarea jurnaliştilor. Partenerii OCCRP, pe de altă parte, sunt de obicei organizații nonprofit mici, cu resurse limitate, care pierd timp preţios să-şi construiască apărarea şi au fonduri limitate pentru plata avocaţilor.

“Banii pentru construirea unei apărări solide schimbă lucrurile. Vom câştiga dacă putem să organizăm apărarea. Ei se bazează pe faptul că nu putem”, mai spune Drew Sullivan. 

Campania de strângere de fonduri a OCCRP, care se va derula până la finalul anului, îşi propune să adune 100.000 de dolari pentru fondul de apărare legală şi prezintă mărturii directe ale jurnaliştilor membri OCCRP care se confruntă cu multiple procese, evidenţiind absurdul acestui tip de intimidare juridică.

“Avem mai multe procese de intimidare decât reporteri”, spune Stevan Dojčinović, editorul şef al KRIK, o publicație sârbă specializată pe investigaţii, care a fost dată în judecată în 11 cazuri.

De obicei, în țările unde funcționează statul de drept, jurnaliştii câștigă aceste procese. Dar Dojčinović crede că reporterii pierd încă din momentul în care sunt daţi în judecată, din cauza timpului, banilor şi a presiunii pe care litigiile le implică.

În Macedonia de Nord, Saska Cvetkovska a trebuit să se prezinte într-o singură zi la cinci procese diferite. A condus şedinţele de redacţie ale publicaţiei pe care o editează, Investigative Reporting Lab Macedonia, din holurile tribunalelor.

“Procesele de intimidare sunt ceva obișnuit pentru noi, să ne apărăm în instanţe face parte din sarcinile zilnice”, spune Cecilia Anesi, reporter de investigaţii la IrpiMedia, publicaţia online editată de centrul media co-fondat de ea, Investigative Reporting Project Italy (IRPI). În Italia, împotriva jurnaliştilor se pot iniţia procese penale, caz în care pedeapsa pentru defăimare poate fi chiar închisoarea, sau civile, care pot falimenta o organizaţie media mică, aşa cum e  IrpiMedia, pentru că nu există o limită a despăgubirilor care pot fi cerute.

Deşi vor să descurajeze jurnaliştii, aceste procese au uneori un efect invers celui scontat: reporterii sapă mai adânc pentru a afla ce au de ascuns cei care îi dau în judecată. 

“Oligarhii, ca şi ceilalți  care ne dau în judecată, vor ca activităţile lor ilegale să rămână ascunse, iar noi să fim reduşi la tăcere. Nu putem să facem asta, pentru că suntem în slujba interesului public/munca noastră serveşte interesului public”, a declarat Paul Radu, cofondatorul OCCRP, el însuşi hărţuit într-un proces de intimidare care a durat doi ani. 

“Nu putem să tăcem şi nu vom fi reduși la tăcere. Când ești lovit, ripostezi. Cu toată forţa”, a mai spus Paul Radu.

sursa foto: OCCRP

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema