Grav rănit într-un atac rusesc care i-a ucis mama, un băiețel ucrainean își urmează visul de a dansa

02 feb., 2024

În vara anului 2022, în timpul unei vizite la bunici împreună cu mama sa, viața lui Roman Oleksiv în vârstă de opt ani, s-a schimbat pentru totdeauna atunci când raidurile aeriene rusești au lovit orașul Vinnîțea.

Tatăl lui Roman, Yaroslav, rămăsese în orașul lor natal din vest, Liov. Era la serviciu pe 14 iulie când a văzut știrile despre atacurile din orașul în care se aflau soția și fiul său. Roman avea o programare la medic în acea dimineață. 

„Am văzut în mass-media că au avut loc explozii, că au avut loc atacuri aeriene în Vinnîțea”, a spus el. „Apoi i-am scris soției mele, dar nu am primit niciun răspuns”.

Atacurile cu rachete care au lovit centrul orașului Vinnîțea s-au soldat cu moartea a 29 de persoane, iar alte 200 au fost rănite. A fost unul dintre cele mai mortale atacuri din timpul războiului.

Yaroslav spune că Roman își amintește că mama sa îi spunea să se pună la pământ în timpul atacului pentru a se adăposti. Apoi, „a deschis pur și simplu ochii și a văzut că totul era negru, totul era în flăcări”, a spus el, adăugând că fiul său i-a spus: „M-am gândit că trebuie să ies, pentru că, dacă rămâneam, aș fi murit”. 

Roman a suferit în urma atacului arsuri pe 45% din corp, care i-au pus viața în pericol, precum și alte răni, dar și un braț rupt. Roman i-a povestit tatălui său că își amintește că a văzut părul mamei sale ieșind din dărâmături înainte de a-și lua rămas bun. 

Câteva zile mai târziu, testele ADN au confirmat că mama lui Roman, Halyna, a murit în atac. Yaroslav s-a concentrat apoi doar pe faptul că fiul său a supraviețuit.

„Probabil că au fost aproximativ trei luni pe care abia mi le amintesc, ca să fiu sincer, pentru că Roman a fost la terapie intensivă foarte mult timp”, își amintește el. „Am fost cu el zi și noapte, așa că am petrecut noaptea în salon. Și așa a fost timp de trei luni. Nici măcar nu m-am gândit la altceva, ci doar la supraviețuirea lui Roman.”

Roman primea tratament medical pentru diverse infecții și avea să treacă mai bine de o lună până când își va recăpăta cunoștința. 

„Din primele zile, când a reușit să comunice măcar puțin, ne-a povestit despre explozie, cum a fost… Cum au venit rachetele”, a spus Yaroslav. „Dacă nu îl întrebam despre atacul din 14 iulie, el întreba surprins: „De ce nu mă întrebați cum a fost?”

După ce starea lui Roman a fost stabilizată într-un spital din Liov, acesta a fost transferat la o unitate specializată în arsuri din Dresda, Germania, unde medicii l-au supus deja la peste 30 de operații. Tatăl său și-a dat demisia de la locul de muncă pentru a fi alături de fiul său, în timp ce vizitele prietenilor de la școală au ajutat la ridicarea moralului băiatului. 

Înainte de evenimentele care i-au schimbat viața pe 14 iulie 2022, Roman era un băiețel activ, cu un interes puternic pentru muzică și dans și participase înainte la competiții locale. Dar rănile sale nu l-au descurajat să își urmeze pasiunile. 

„În fiecare zi vorbește despre asta, că vrea să se întoarcă la dans. Nu este vorba doar de a dansa pentru oameni. Are o mulțime de prieteni acolo cu care comunică, cu care merge la concursuri și îi place foarte mult”, a spus Yaroslav. „Aceste două dorințe au fost cele care nu l-au lăsat să se descurajeze și să se gândească doar la ce este rău. A avut obiective în timpul reabilitării sale dificile”.

După ce a beneficiat de terapie fizică regulată pe parcursul lungii sale recuperări, Roman a reluat anul trecut lecțiile de dans și muzică.  

„După fiecare operație, o luăm de la capăt, în special cu mâna pe care o folosește pentru a cânta, de exemplu, la acordeon”, a spus Yaroslav. „A avut deja două operații la braț. Așa că, am învățat ceva timp de trei luni, a cântat și apoi a avut o altă operație. Și apoi indicația a fost să nu mai cânte timp de alte trei luni”.

Cu toate acestea, accidentările nu l-au împiedicat pe Roman să participe la concursuri de dans și să le câștige. El poartă o mască specială pentru arsuri la nivelul feței, care îl ajută să își vindece cicatricile și în pregătirea pentru ca medicii să facă grefe de piele. Două ore de îngrijire a cicatricilor la culcare a devenit acum o rutină. 

Yaroslav spune că fiul său s-a maturizat de la tragicul incident și că speră ca Roman să nu-și piardă speranța pe măsură ce lunga sa recuperare continuă. 

„Este foarte important pentru mine nu atât ceea ce am ajuns, cât faptul că el continuă să aibă această stare de spirit”, a spus el. „Îl așteaptă încă mulți ani de tratament și trebuie să treacă peste toate acestea”. 

„A fost întrebat la ce visează”, a adăugat el, la care fiul său a răspuns: „Am deja totul, nu visez la nimic. Am zburat cu avionul, m-am întors la dans. Cânt la acordeon”. „El spune că este fericit”.

Despre autor: Alexandra Stara

Avatar of Alexandra Stara

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema