Fraudă de 94 de milioane de euro în Bulgaria cu o companie investigată de jurnaliști pentru că ardea documente
sursa foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Parchetul European (EPPO) a pus sub acuzare, săptămâna trecută, patru persoane suspecte într-un dosar de fraudă cu fonduri europene în Bulgaria. Cazul investigat de procurorii europeni vizează un contract de 94 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului feroviar din țara vecină. Una dintre companiile implicate a fost protagonista unei investigații jurnalistice realizată în urmă cu șase ani de Attila Biro și Dimitar Stoyanov, care au fost încătușați și reținuți ilegal în timpul documentării de polițiștii bulgari.
Investigaţia procurorilor arată cum reprezentanţii legali ai consorţiului de companii care a câștigat licitația au furnizat informaţii false Companiei Naţionale de Infrastructură Feroviară (NRIC) din Bulgaria, susţinând că deţin experienţă în sisteme de comunicaţii mobile feroviare (GSM-R şi FRMCS), deşi niciuna dintre cele patru companii implicate nu avea această expertiză. Mai mult, fostul director general al NRIC a semnat contractul şi a autorizat plăţile, deşi ar fi fost conştient de falsitatea informaţiilor prezentate.
Consorţiul, care iniţial afirmase că va executa proiectul fără subcontractori, a angajat ulterior o companie austriacă, exclusă inițial din procedura de achiziţie publică pentru neîndeplinirea cerinţelor tehnice.
În septembrie 2018, doi jurnalişti de investigaţie, Dimitar Stoyanov de la publicaţia bulgărească Bivol şi Attila Biro, de la RISE Project România, au fost reţinuţi de poliţia bulgară în timp ce investigau distrugerea documentelor legate de schema de corupţie legată de mai multe proiecte pe fonduri europene. Aceste documente erau din arhiva GP Group, o companie parte din consorţiul care un an mai tarziu a primit contractul de modernizare al infrastructurii feroviare a Bulgariei.
Jurnaliştii au descoperit că GP Group manipula licitaţii publice de sute de milioane de euro finanțate din fonduri europene folosind documente falsificate şi reţele extinse de influenţă politică. Încercarea de a ascunde fraudele a inclus distrugerea fizică a documentelor prin ardere, acţiune surprinsă de echipa de jurnalişti de investigaţie la scurt timp înainte să fie încătuşaţi de poliţia bulgară.
Intervenţia poliţiei bulgare, care în loc să investigheze arderea documentelor i-a încătușat pe jurnaliști și i-a reţinut timp de şapte ore, a atras critici internaţionale şi a ridicat întrebări cu privire la nivelul de implicare al autorităţilor bulgare în protejarea schemelor frauduloase.
La șase ani de la investigația publicată de jurnaliștii Dimitar Stoyanov şi Attila Biro, Parchetul European a pus sub acuzare patru persoane în legătură cu presupusele fapte de corupţie şi fraudă, inclusiv pe directorul executiv al GP Group, Stefan Totev, dar și pe fostul director general al Companiei Naţionale de Infrastructură Feroviară.
O cauțiune de 50.000 de euro a fost impusă pentru trei dintre inculpați, iar una de 5.000 de euro pentru al patrulea. În plus, managerului societății bulgare i se interzice să părăsească țara, mai precizează comunicatul EPPO.
Pe aceeași temă
Pe aceeași temă