Final în procesul locotenenților interlopului Florian Tudor. Procuror: „Au acționat în stil mafiot”
Procurorii DIICOT au cerut majorarea pedepselor în dosarul în care locotenenții interlopului Florian Tudor sunt acuzați de tentativă de omor, crimă organizată și santaj. Asociații lui Tudor, care este liderul grupării botezate Gangsterii de pe Riviera Maya s-au declarat nevinovați și au cerut să fie achitați. Acuzați că au construit o operațiune globală de skimming, aliații lui Tudor au fost condamnați pe fond la închisoare. Verdictul final în acest caz este așteptat în decembrie.
Dosarul, care a avut ultimul termen la Curtea de Apel București, îi vizează pe cei șase dintre locotenenții interlopului craiovean Florian Tudor acuzați de tentativă de omor, santaj și pentru constituirea unei grupări de crimă organizată.
În 2020, Organized Crime and Corruption Reporting Project, o rețea internațională de jurnalism de investigație din care face parte și Context.ro, a publicat o investigație aprofundată privind operațiunile grupării lui Tudor, care a operat în zona Riviera Maya – Mexic. Tudor, poreclit “Rechinul”, și locotenții săi au ajuns să opereze la nivel global și se estimează că au furat peste 1 miliard de dolari de la turiștii din America Latină. Principalul obiect de activitate al grupării era skimmingul – furtul banilor din bancomate cu ajutorul cardurilor clonate.
- Serialul, care poate fi accesat aici (engleză), a fost realizat sub coordonarea OCCRP de către Quinto Elemento Lab, Mexicanos Contra la Corrupción y la Impunidad și RISE Project. Versiunea în română publicată de RISE Project e disponibilă aici.
Tudor a fost și el pus sub acuzare de DIICOT pentru șantaj, instigare la tentativă de omor și pentru constituirea unui grup infracțional organizat, dar nu a fost încă trimis în judecată. Ministerul Justiției a solicitat autorităților din Mexic ca interlopul să fie extrădat în România, dar fără succes până acum. Tudor a fost arestat la reședința sa din Cancún în 2021, pe baza unui mandat emis în România, dar avocații săi au reușit până acum să blocheze extrădarea sa.
În schimb, în România, un complet de doi judecători ai Curții de Apel București au decis marți, 4 noiembrie, să finalizeze procesul asociaților lui Tudor. În acest dosar, subalternii interlopului craiovean sunt acuzați că au constituit un grup infracțional organizat coordonat de Tudor Florian. Mai sunt acuzați și că în aprilie 2018 l-au înjunghiat în Cancun, în fața unui sediu DHL, pe Sorinel Marcu, fost apropiat al lui Florian Tudor. În 2021, cei șase au fost condamnați de Tribunalul București, primind pedepse între trei și nouă ani de închisoare.
După câteva luni de la tentativa de omor, pe 11 iunie 2018, Marcu a fost ucis în fața vilei lui Tudor din Cancun. Modul în care Marcu a fost ucis este investigat de procurorii DIICOT într-un dosar separat.
În procesul care privește tentativa de omor, în pledoaria finală procurorul de ședință, care a reprezentat acuzarea, respectiv DIICOT, a cerut instanței ca pedepsele colaboratorilor lui Tudor să fie mărite. „Inculpații au acționat în stil mafiot la comanda lui Florian Tudor. Considerăm că pedepsele sunt insuficiente și nu reflectă periculozitatea faptelor în special în privința tentativei de omor. Acest grup infracțional organizat a acționat în beneficiul lui Tudor Florian”, a susținut procurorul de ședință.
În schimb, avocații apărării au pledat pentru nevinovăția celor șase și au cerut achitarea lor. „Sunt acuzat de fapte foarte grave, dar tot ce s-a spus aici despre mine este neadevărat”, a declarat Gabi Alin Poenaru, unul dintre principalii suspecți acuzați de tentativă de omor împotriva lui Sorinel Marcu. Colegii săi de dosar și-au susținut și ei nevinovăția.
În finalul ședinței, părinții lui Sorinel Marcu s-au adresat instanței. „Vreau să se facă dreptate față de moartea fiului meu. Ei l-au tăiat, ei l-au și împușcat”, a declarat mama lui Sorinel Marcu.
Judecătorii au decis ca sentința definitivă să fie anunțată pe șase decembrie.
sursa foto: OCCRP/Medioto
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema