Facultatea de Drept din București, afaceri cu o firmă din dosarul de corupție Ridzi – 2 Mai. Acționarul a rămas om de casă și după ce a ieșit din închisoare
Facultatea de Drept din București a plătit zeci de mii de lei către o companie implicată în dosarul de corupție al fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi. A cumpărat tricouri, treninguri, insigne sau servicii de catering. Compania îi aparține Ioanei Vârsta, condamnată în cazul Ridzi la cinci ani de închisoare cu executare. Fosta studentă la Drept a rămas partener strategic al facultății chiar și după ce a stat în penitenciar. Ioana Vârsta a beneficiat și de ajutorul Ministerului Afacerilor Externe și a prins un job la Colegiul Național de Apărare.
» INFORMAȚII ESENȚIALE
- În timp ce procurorii DNA făceau cercetări în dosarul Ridzi – 2 Mai în care era implicată, Ioana Vârsta preda cursuri la Institutul Diplomatic Român.
- Ministerul de Externe a sprijinit publicarea unei cărți pe care a scris-o.
- În perioada în care era investigată pentru corupție, compania ei avea un spațiu comercial chiar în Facultatea de Drept.
- A predat cursuri și la Colegiul Național de Apărare, fiind încadrată în Departamentul de studii de securitate și leadership.
- La un an de la eliberarea din închisoare, în noiembrie 2018, Ioana Vârsta avea acces la mail-ul Facultății de Drept și trimitea de pe acesta invitații la un eveniment.
În aprilie 2021, Ioana Vârsta era invitată în calitate de antreprenor la o dezbatere despre așteptări și realități profesionale organizată de Facultatea de Drept. N-a fost singurul eveniment al facultății la care a participat, ba mai mult, Vârsta a fost și colaborator recurent al fostului decan, iar în trecut a organizat evenimente pentru facultate.
În septembrie 2021, Ioana Vârsta a luat cuvântul la un eveniment organizat la Universitate, cu ocazia lansării unei cărți, un omagiu adus fostului decan al Facultății de Drept, Flavius Antoniu Baias. La această carte, Vârsta a contribuit la editare și cu articole.
“Evenimentul a fost organizat de facultate. Doamna Vârsta doar a sprijinit, în mod gratuit, coordonarea apariției volumului din perspectivă logistică (corespondența cu cei peste 200 autori ai textelor din volum, corespondența cu participanții prezenți fizic, cu cei care au intervenit on-line etc)”, a precizat pentru Context.ro profesorul Flavius Baias.
CINE ESTE IOANA VÂRSTA
Absolventă de Drept, dar și de Automatică și Calculatoare, Vârsta a intrat în afaceri în anii 2000, alături de Horia Mihălcescu, care a fost, pe rând, consilier în comunicare al lui Liviu Dragnea și consilier de imagine al Elenei Udrea. În prezent, Mihălcescu este soțul deputatei PSD Carmen Mihălcescu. El s-a ocupat de comunicare în cadrul Petromservice, controlată de Sorin Ovidiu Vântu. Una dintre companiile în care erau implicați Vârsta și Mihălcescu, radiată în 2011, era deținută în proporție de 50% de un offshore controlat de SOV.
În martie 2009, Ioana Vârsta devenea consilier al ministrului Afacerilor Externe Cristian Diaconescu. În aceeași perioadă, Vârsta o consilia și pe Monica Iacob Ridzi, ministrul Tineretului și Sportului, alături de care a fost acuzată ulterior de procurorii DNA că a fraudat bugetul ministerului pe care Ridzi îl conducea, prin simularea unei proceduri de achiziţie publică desfăşurată post factum şi cu câştigători dinainte stabiliţi. Prejudiciul s-a ridicat la aproximativ 650.000 euro în dauna ministerului.
DOSARUL RIDZI – 2 MAI
În iunie-iulie 2009, Gazeta Sporturilor a publicat o serie de investigații în care dezvăluia că ministerul condus de Monica Iacob Ridzi a plătit nejustificat zeci de mii de euro pentru organizarea unui eveniment cu iz electoral, pe 2 mai, la Costinești. În plus, din banii ministerului, Ridzi a cumpărat și știri electorale cu ea și cu Elena Băsescu, fiica lui Traian Băsescu, președintele României la acel moment.
Ioana Vârsta a ajutat-o pe Ridzi să folosească resursele financiare ale Ministerului, alocate Zilei Naţionale a Tineretului (2 Mai), pentru a cumpăra expunerea mediatică la televiziuni, dar și pentru a achiziționa la suprapreț, fără licitații, serviciile pentru evenimentul de la Costinești. Vârsta a interpus pe lanțul de firme și contracte și Red Apple Communication, compania sa. De asemenea, procurorii au arătat că fosta consilieră a ajutat la întocmirea în fals a contractelor şi a notelor de fundamentare şi de oportunitate, dar și a unor facturi.
În 2015, a fost condamnată definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu, alături de Monica Iacob Ridzi. A fost eliberată condiționat, la finalul anului 2017.
CU FIRMA ÎN FACULTATE
Exact în perioada în care se implica în afacerile corupte ale fostului ministru, în aprilie 2009, Ioana Vârsta începea colaborarea cu Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, prin compania de consultanță pe care, la acea vreme, o deținea împreună cu Mihălcescu. Societatea a fost interpusă pe firul achizițiilor din dosarul de corupție 2 Mai al fostului ministru Ridzi. În perioda 2009-2012, facultatea, care era condusă de Flavius Baias, a încheiat trei contracte cu Red Apple Communication, societatea Ioanei Vârsta. În total, a încasat peste 29.000 de lei pentru bannere, pixuri, insigne sau echipamente sportive personalizate și servicii de catering.
În perioada 2009-2016 compania Red Apple, despre care procurorii DNA spuneau că a avut un rol important în dosarul de corupție, a închiriat și un spațiu comercial în incinta facultății. Firma comercializa acolo insigne și produse cu emblema facultății de drept. Nu e clar dacă erau vândute fix produsele personalizate furnizate chiar de Red Apple.
Totodată, reprezentanții Universității au precizat că “UB nu a încheiat niciun fel de contracte de sponsorizare cu sus-menționata societate”, dar că ”ținând cont de faptul că persoana indicată de dvs este absolventă a Facultății de Drept a Universității din București în promoția 1998, fiind astfel în mod firesc atașată de instituția noastră, a susținut și sponsorizat, de-a lungul timpului, în mod gratuit Facultatea de Drept cu diverse servicii”.
După 2015, Facultatea de Drept n-a mai semnat niciun contract cu Ioana Vârsta, dar n-a rupt colaborarea total. În noiembrie 2018, Vârsta avea acces la mail-ul facultății și transmitea de pe această adresă o invitație către profesori la un concert care încheia o serie de evenimente ale instituției. Din mail rezultă că era implicată activ în organizare. “Facultatea nu avea în schema de personal un aparat tehnic care și-ar fi putut asuma acest tip de activități, persoana indicată de dvs a primit, pentru buna desfășurare a evenimentelor, acces la adresa instituțională de mail”, au explicat reprezentanții Facultății de Drept.
- “După ce am devenit decan al Facultății de Drept, i-am solicitat sprijinul pentru organizarea de evenimente naționale și internaționale, lucru pe care l-a făcut, de fiecare dată, cu dedicare și profesionalism. După punerea sa în libertate, am reluat colaborarea, având în vedere nu numai calitățile sale, ci și principiile reinserției sociale și profesionale care caracterizează politica penală a României. În privința „asocierii” imaginii facultății noastre cu cea a doamnei Vârsta, precizez că aceasta nu a fost făcută, la știința mea, niciodată până acum (cu excepția mesajului dumneavoastră)” – a precizat Flavius Antoniu Baias, fost decan la Facultatea de Drept, Universitatea din București, la solicitarea Context.
SPRIJINITĂ DE MAE ȘI ANGAJATĂ LA COLEGIUL NAȚIONAL DE APĂRARE
În perioada în care procurorii DNA făceau cercetări în dosarul 2 Mai în care era implicată, Ioana Vârsta a început să predea la Institutului Diplomatic Român.
Directorul general al Institutului a transmis pentru Context.ro că Vârsta a fost colaborator al IDR în baza unor contracte de convenție civilă de prestări servicii, în perioada iunie 2010 – octombrie 2011, dar că în prezent nu mai predă cursuri în cadrul instituției.
“În legislația din România există instituită prezumția de nevinovăție, ca atare, nu au existat impedimente pentru încheierea unor contracte cu doamna Vârsta”, a mai adăugat reprezentantul Institutului Diplomatic Român.
Beneficiind de sprijinul Institutului, dar și al Ministerului Afacerilor Externe (condus atunci de Theodor Baconschi), Vârsta și-a publicat și o carte. Volumul “Protocol și etichetă diplomatice” a fost inclus de MAE într-un proiect editorial intern al ministerului. La evenimentul de lansare a cărții din aprilie 2011 au fost prezenţi directorul general al Institutului Diplomatic Român – Radu Carp, decanul Facultăţii de Drept a Universității din Bucureşti de la acea vreme – Flavius Antoniu Baias, care a scris prefața cărții, dar și membri ai corpului diplomatic, după cum se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. După o lună, Vârsta a fost trimisă în judecată în dosarul de corupție, condamnată cu executare în 2015 și eliberată condiționat la finalul anului 2017. În iunie 2018, la Romexpo se lansa o ediție revizuită a cărții sale.
UPDATE 1 Noiembrie 2022. Potrivit plagiate.ro, un index al suspiciunilor de plagiat din România, 198 de rânduri (aproximativ șase pagini) din cartea Protocol și etichetă diplomatice a Ioanei Vârsta au fost copiate din teza de doctorat semnată de Oreste Tărîță, doctor în politologie, conferențiar universitar, expert în protocol, ceremonial și etichetă din Republica Moldova, susținută în anul 2003.
Dorin Isoc, profesor la Politehnica din Cluj-Napoca și fondatorul platformei plagiate.ro a declarat pentru Context că „plagiatul nu e o problemă cantitativă, e o problemă calitativă”. În ce privește cartea Ioanei Vârsta, a afirmat că plagiatul este clar.
„E foarte gravă fapta, nu e făcută din greșeală. Ioana Vârsta a fost în pușcărie. Deci, plagiatul a continuat cu altă faptă mult mai gravă. Cum ești profesor la UNAp, când tu ești de fapt un contraexemplu de educație cinstită?! (…) Mi se pare în logica lucrurilor, că firesc nu e, dar în logica a ceea ce e specific românesc”, a mai comentat profesorul Dorin Isoc.
Analiza cărții poate fi accesată aici. Ioana Vârsta nu răspuns solicitărilor Context.ro de a-și prezenta punctul de vedere.
Cartea publicată cu ajutorul MAE în timp ce era urmărită penal și lansată pe ultima sută de metri înainte să fie trimisă în judecată i-a adus și un job la Colegiul Național de Apărare, aflat în subordinea Universității Naționale de Apărare ”Carol I”. G4Media a relatat, în vara anului 2022, că Vârsta predă la colegiu. Instituția subordonată Ministerului Apărării a explicat pentru Context.ro că Vârsta a fost încadrată în Departamentul de studii de securitate și leadership în anii universitari 2020 – 2021 și 2021 – 2022, în sistem „fără plată”.
“Doamna Ioana Vârsta a fost inclusă în lista personalului didactic asociat în baza expertizei sale în domeniul diplomatic, dovedită și prin publicarea volumului Protocol și etichetă diplomatice.”
Reprezentanții universității susțin că verificarea cazierului nu este un criteriu atunci când aleg un colaborator și că au în vedere „profesionalismul, calitățile didactice și intelectuale, precum și prestigiul în domeniul de activitate”.
Ioana Vârsta nu a răspuns întrebărilor adresate de reporterii Context.ro.
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema