Dosarul „Portul Constanța”: Șpăgi de milioane de euro pentru terenuri, dane și contracte, susțin procurorii DNA
sursa foto: Info Sud-Est
41 de percheziții DNA au avut loc, luni dimineața, în Portul Constanța și alte locații (Eforie, București, Năvodari etc), transmite Info Sud-Est. Ancheta vizează oameni de afaceri locali influenți, foști vameși influenți în Port și pe unul din șefii PSD Constanța, Ion Dumitrache, dar și pe George Vișan, director comercial în Portul Constanța, cel care ia deciziile când actualul director al portului lipsește și un apropiat al fostei administrații locale Radu Mazăre – Nicușor Constantinescu.
Acuzațiile procurorilor sunt de dare, luare de mită și abuz în serviciu. Ar fi vorba de șpăgi de aproape 7 milioane de euro, conform informațiilor G4Media și ISE, bani care s-ar fi tranzacționat pentru obținerea de beneficii, terenuri, dane și contracte în Portul Constanța. Procurorii s-au folosit de ofițeri sub acoperire, conform surselor G4Media și ISE.
Trei procurori DNA ar fi lucrat la anchetă timp de mai multe luni, în care au infiltrat ofițeri sub acoperire în Portul Constanța, care ar fi preluat presupusele șpăgi de la funcționari, oameni de afaceri, politicieni etc. Procurorii care au lucrat la anchetă, conform informațiilor G4Media și ISE, sunt Viorel Cerbu, Ionuț Ardeleanu și Petrică Popa.
În dosar ar fi vizate și firmele Boskalis, Van Oord Dredging and Marine Contractors B.V. Rotterdam (sucursala Constanța), dar și fostul șef al Gărzii de Coastă, polițistul Ionuț Voinescu, toți pentru dare de mită. Societățile Boskalis și Van Oord au gestionat proiectele de extindere a plajelor de pe litoralul românesc, în valoare totală de peste 1 miliard de euro din bani UE.
Compania care administrează Portul Constanța a transmis, la solicitarea G4Media și ISE, că actuala conducere pune ”la dispoziția procurorilor DNA toate documentele solicitate, toate informațiile necesare în sprijinul desfășurării anchetei”:
- ”Referitor la acțiunea DNA declanșată în această dimineață în Portul Constanța, vă informăm că Administrația Porturilor Maritime oferă tot sprijinul necesar organelor judiciare. Directorul general și directorul financiar pun la dispoziția procurorilor DNA toate documentele solicitate, toate informațiile necesare în sprijinul desfășurării anchetei. Orice informație pe acest subiect va putea fi furnizată, conform legii, doar de instituțiile abilitate. Conducerea companiei reafirmă determinarea de a nu accepta nicio abatere de la legalitate și va întreprinde întotdeauna măsuri corespunzătoare dispozițiilor organelor judiciare”, este răspunsul transmis de CN APMC pentru G4Media și ISE.
- Citește articolul complet pe Info Sud-Est
Pe aceeași temă
Pe aceeași temă