Dosarul NORDIS. Ce s-a întâmplat la ședința de judecată la finalul căreia Laura Vicol a fost eliberată

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a judecat joi și vineri cererea fostei deputate PSD Laura Vicol de a fi lăsată în libertate pe perioada anchetei penale din cazul Nordis, în care este acuzată că a participat la o fraudă imobiliară masivă.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a judecat, joi și vineri, cererea fostei deputate PSD Laura Vicol de a fi lăsată în libertate pe perioada anchetei penale din cazul Nordis, în care este acuzată că a participat la o fraudă imobiliară masivă. După un maraton întins pe două zile, fosta șefă a comisiei juridice din Camera Deputaților a fost eliberată din arest. Vladimir Ciorbă şi fraţii Poştoacă sunt plasaţi sub control judiciar, Laura Vicol scapă de orice măsură preventivă şi se află în libertate deplină.

Context.ro a urmărit sedința de judecată de la ICCJ. 

Laura Vicol și Vladimir Ciorbă sunt anchetați de DIICOT pentru că ar fi beneficiarii fraudei imobiliare care a făcut sute de victime. În total 11 persoane sunt investigate iar Vicol, Ciorbă și alte trei persoane au fost arestate. Joi, aceștia au fost în fața judecătorilor Elena Barbu și Mihail Udroiu de la ICCJ, pe care au încercat să-i convingă că merită să fie anchetați în libertate.

  • Relatarea din ședința de judecată de joi: 
laura vicol

Laura Vicol intra în sala de judecată (sursa foto: Context.ro)

La ora 13:50, inculpații intră în sala de judecată, însă avocații lor refuză să ofere declarații jurnaliștilor. Ședința e cu ușile închise iar presa are acces doar pe holul instanței. Aproape 20 de reporteri și cameramani așteaptă rezultatul dezbaterilor timp de câteva ore. 

Ședința de judecată începe, în fapt, la ora 14:30, conform informațiilor de la fața locului. Nouă dintre cele 11 persoane acuzate în dosar au contestat măsurile luate de Curtea de Apel București. Dintre acestea, cinci se află în arest preventiv, trei sunt în arest la domiciliu, iar trei au fost plasate sub control judiciar.

Pe de altă parte, procurorii DIICOT au cerut arestarea preventivă pentru toate cele 11 persoane, contestând decizia instanței de a lăsa șase dintre inculpați în libertate.

Pe 5 februarie, Poliția Română a pus sechestru pe 201 imobile (apartamente și case), cinci spații comerciale, 22 de terenuri, 11 mașini, dar și pe părți sociale și acțiuni din mai multe firme. De asemenea, 48 de conturi bancare aparținând unor persoane fizice și juridice au fost blocate.

În dosar sunt cercetați și doi notari cunoscuți: Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, și Andreea Cosma, fost parlamentar.

ORA 16:15 Judecătorii au ascultat, până la această oră, argumentele pentru trei dintre inculpații care au depus contestație, ar fi vorba despre doi dintre frații Poștoacă și Laura Vicol, conform informațiilor de la fața locului.

ORA 19:30 Ședința s-a prelungit. S-a format un complet de divergență. Asta înseamnă că cei doi judecători n-au căzut de acord. Luminița Criștiu Ninu este al treilea judecător care va analiza cauza și urmează să încline balanța: Gruparea Vicol-Ciorbă va fi eliberată sau va rămâne în arest. 

ORA 21:00 Deliberările continuă în sala de judecată. Avocații inculpaților ies din când în când pentru scurte pauze de țigară. Decizia se lasă așteptată, iar complexitatea dosarului ar putea prelungi deliberările până târziu în noapte.

ORA 23:00 Procurorul DIICOT a luat cuvântul în sala de judecată, conform surselor de la fața locului. Acesta va cere respingerea contestațiilor formulate de inculpați.

ORA 24:00 Ședința de judecată se încheie. Instanța anunță că se va pronunța pe data de 14 februarie.

14 februarie 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, pe 14 februarie, eliberarea din arest preventiv a inculpaţilor Laura Vicol Ciorbă, Vladimir Ciorbă, Gheorghe Emanuel Poştoacă, Nicolae Cristian Poştoacă şi Florin Alexandru Poştoacă, anulând decizia anterioară a judecătorului de drepturi şi libertăţi. Doar Vladimir Ciorbă şi fraţii Poştoacă rămân sub control judiciar pentru 60 de zile, având obligaţia de a purta brăţară electronică şi de a se prezenta periodic la poliţie. Laura Vicol rămâne în libertate deplină, fără a fi plasată sub control judiciar. Decizia este definitivă

Context

Între 2019 şi 2024, grupul Nordis a atras peste 957 de milioane de lei de la clienţi – persoane fizice şi juridice – sub forma unor avansuri pentru apartamente şi hoteluri de lux. Printr-o reţea de firme, dezvoltatorul a promovat agresiv proiecte imobiliare în Bucureşti, Sinaia, Braşov şi Mamaia Nord, promiţând investiţii sigur şi profitabile. Deşi Nordis Management S.R.L. fusese iniţial o agenţie imobiliară fără experienţă reală în construcţii, din 2019 a început să lanseze proiecte de mare amploare, atrăgând peste o mie de investitori prin campanii de marketing bine gândite. Pe lista creditorilor din dosar se regăsesc atât companii de renume, precum Vodafone și Țiriac Auto, cât și persoane cunoscute, printre care foști fotbaliști, un fost europarlamentar USR și jurnalistul și ex-parlamentarul Robert Turcescu.

În februarie 2025, procurorii DIICOT au efectuat percheziţii în mai multe locaţii din Bucureşti şi din ţară, după ce au descoperit că o mare parte din banii încasaţi de grupul Nordis nu au fost folosiţi pentru finalizarea proiectelor, ci pentru cheltuieli personale de lux. Ancheta a scos la iveală şi faptul că Laura Vicol, fosta şefă a comisiei juridice din Camera Deputaţilor, ar fi fost avertizată în avans despre percheziţiile ce urmau să aibă loc la domiciliul său. 

Dezvăluirile despre schema Nordis au fost aduse în atenţia publicului de către jurnaliştii de la  Recorder, care au publicat o investigaţie detaliată pe acest subiect. Aceştia au analizat documente, contracte şi mărturii ale celor care investiseră în apartamentele promise, dar niciodată livrate. În reportaj, au fost prezentate şi metodele prin care clienţii erau convinşi să plătească avansuri consistente (90-95%), iar ulterior erau amânaţi continuu în timp ce lucrările de construcţie avansau lent sau nu începeau deloc. Investigaţia Recorder a atras atenţia opiniei publice şi a pus presiune pe autorităţi, contribuind la deschiderea oficială a dosarului de către DIICOT.

Procurorii îi acuză acum pe liderii Nordis că au pus la cale o schemă prin care au încasat sume uriaşe fără a livra ceea ce au promis. Pe lângă înşelarea clienţilor, aceştia sunt suspectaţi şi de manipularea taxelor şi impozitelor, beneficiind ilegal de rambursări de la bugetul de stat.

Ajută-ne să investigăm și să expunem abuzurile. Cu banii tăi, putem să-i deranjăm cei care fură, corup, amenință și manipulează.
Donează prin plata cu cardul

Alege tipul donației

Alege suma

După ce vei apăsa pe Donează vei fi redirecționat către pagina securizată a procesatorului de plăți Stripe, unde vei putea plăti în siguranță.

Despre autor: Matei Capotă

Avatar of Matei Capotă

Leave A Comment

Pe aceeași temă

Pe aceeași temă

Dă-ne un pont/ Send Us a Tip