Dosarul Black Cube, blocat de peste patru ani. Judecătoarea Cipariu a acuzat burnout, acum susține că și-a revenit
sursa foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Dosarul Black Cube este blocat la Tribunalul București de peste patru ani, în lipsa unei motivări din partea judecătoarei de caz. Claudia Monica Cipariu a fost exclusă din magistratură vara trecută pentru nemotivarea a 450 de dosare, dar repusă în funcție de Curtea Supremă după o suspendare de șase luni de zile. Într-un răspuns pentru Context.ro, judecătoarea a acuzat burnout-ul, dar spune că după pauză a „depășit starea de epuizare aproape cronică” și că a „prezentat deja conducerii instanței un plan de muncă”.
Iulie 2020 – fostul ofițer SRI Daniel Dragomir a fost trimis în judecată în dosarul Black Cube. Acesta era numele de cod al operațiunii de spionaj care o viza pe Laura Codruța Kovesi, șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA) la acea vreme. Conform procurorilor DIICOT, la finalul lunii martie 2016, compania israeliană Black Cube și-a trimis trei agenți la București cu misiunea de a extrage informații compromițătoare legate de Kovesi. În acest caz, Daniel Dragomir a fost trimis în judecată, fiind acuzat că a fost inițiatorul operațiunii Tornado, dar și intermediarul dintre Black Cube și un grup de interese care dorea eliminarea Laurei Kovesi de la șefia DNA.
Februarie 2021 – judecătoarea Claudia Monica Cipariu a decis că dosarul a fost instrumentat corect de procurori și că dezbaterile pot începe, însă Daniel Dragomir a susținut că dosarul nu a fost instrumentat bine de către DIICOT, contestând decizia judecătoarei. Pentru a merge mai departe procesul, judecătoarea trebuia să motiveze hotărârea inițială, care spunea că DIICOT a investigat dosarul în limitele legii. Aici a apărut blocajul.
Motivarea lipsește de mai bine de patru ani, iar în lipsa ei părțile nu pot formula o cale de atac.
- Citește toate detaliile acestui caz aici.
Judecătoarea de la Secția Penală a Tribunalului București, care a lăsat neredactate chiar și peste 560 de hotărâri judecătorești, a explicat pentru Context.ro că motivul pentru lipsa de performanță este epuizarea după 24 de ani de magistratură în care a avut o singură dată concediu medical.
Monica Cipariu a revenit în noiembrie la locul de muncă, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat să fie exclusă din magistratură, dar instanța supremă a decis sancționarea cu suspendarea timp de șase luni.
Monica Cipariu, de 15 ani judecător la Secția Penală a Tribunalului București, a fost sancționată disciplinar de trei ori pentru că a lăsat neredactate sute de hotărâri judecătorești timp de mai mulți ani de zile. Judecătoarea a pronunțat decizii, dar nu le-a mai motivat ulterior, iar în lipsa motivării, procurorii și avocații nu pot ataca decizia prin apel.
În octombrie 2023, magistratul figura cu un număr de 566 hotărâri neredactate, cea mai veche încheiere fiind pronunţată în august 2016, iar cea mai veche hotărâre pronunţată fiind din iunie 2020, în contextul în care conform legii „redactarea şi semnarea hotărârii trebuie efectuate în cel mult 30 de zile de la pronunţarea deciziei”.
Întârzierile au avut „consecinţe negative asupra drepturilor şi intereselor legitime ale justiţiabililor, subminându-le drepturile și libertățile fundamentale”, a consemnat Instanța Supremă.
Potrivit documentelor oficiale, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat să fie exclusă din magistratură, judecătoarea a declarat în cadrul procesului la Înalta Curte, din martie 2024, că oboseala, fizică și psihică, este motivul întârzierilor de până la peste șapte ani în redactarea hotărârilor, dar și că a avut de gestionat şi aspecte ce privesc viaţa personală, care au influențat concentrarea, iar excluderea din magistratură „poate adăuga stres…și îngreuna recuperarea”. Judecătoarea a susținut că deși e restantă cu sute de hotărâri, nu a făcut-o intenționat, ci din cauza oboselii. Instanța supremă a decis, în martie 2024, suspendarea judecătoarei pentru șase luni.
Inspecția Judiciară a precizat la solicitarea Context.ro că, începând cu 2021 și până în prezent, la adresa judecătoarei au fost depuse nouă plângeri din partea justițiabililor, însă doar două dintre acestea au atras sancționarea acesteia, în majoritatea cazurilor constatându-se lipsa de probe.
Cu opt ani în urmă, Consiliul Superior al Magistraturii a mai cerut excluderea sa din magistratură pentru aceleași abateri disciplinare, adică neredactarea la timp a hotărârilor judecătorești. Atunci avea 46 de „hotărâri judecătorești pentru care nu s-a respectat termenul legal de redactare”. Instanța Supremă a decis să o sancționeze cu micșorarea salariului cu 20% pentru o perioadă de jumătate de an.
Revenită în funcție după ce a fost suspendată jumătate de an, Monica Cipariu a precizat pentru Context.ro că nu s-a adresat unui specialist cu privire la starea sa de burnout, dar că a „depășit starea de epuizare aproape cronică” și este aptă pentru a duce sarcinile la „îndeplinire fără întârzieri în redactare”, dar și că a „prezentat deja conducerii instanței un plan de muncă”.
Judecătoarea mai spune că a ajuns la burnout după 24 de ani de magistratură în Capitală, “timp în care am avut concediu medical o singură dată, 5-6 săptămâni în 2012, pentru că am avut fractură la piciorul stâng”.
Nu a apelat la specialiști în domeniu, pentru că susține că a „realizat singură care este problema, precum și că o perioadă de timp este ceea ce avea nevoie pentru recuperare, luând o pauză de la muncă”.
Judecătoarea a explicat că ar fi putut cere detaşarea la o altă instanţă, dar nu a făcut-o. “Având redactări restante – detaşarea la o instanţă cu sediul în afara municipiului Bucureşti nu mi-ar fi permis să mă ocup de finalizarea lor, iar dacă la acea instanţă, odată detaşată, nu s-ar fi respectat principiul specializării, starea de burnout nu ar fi avut cum să se atenueze, pentru că aş fi înregistrat un stres suplimentar – generat de nevoia de a mă specializa pe noua materie”, a motivat aceasta.
Ajunsă înapoi la rutina de magistrat, judecătoarea spune că se concentrează „strict pe îndeplinirea obligaţiilor de serviciu, cu preocuparea de a reduce stocul vechi de hotărâri de redactat” și că acum este „aptă a le duce la îndeplinire fără întârzieri în redactare.”
Pshihoterapeutul Anca Teodor spune că recuperarea din burnout poate începe din modificarea stilului de lucru. “Pauzele din timpul programului sunt esențiale pentru a ne încărca un pic și a schimba ritmul. După job ajută odihna și activități recreative care ne deconectează de la muncă, în general activități care implică mișcarea sau manualitatea, cum ar fi gătitul, desenatul sau o plimbare”.
Specialista cu care Context.ro a discutat recomandă însă psihoterapia pentru ca cei afectați să poată primi ajutor pentru a crea un plan de recuperare. “De asemenea, recomand căutarea sprijinului la locul de muncă (…) Uneori, schimbarea locului de muncă trebuie luată în calcul pentru a face loc recuperării. De asemenea, acolo unde este posibil este recomandată pauză totală de la locul de muncă pe o perioadă mai lungă de timp”, a explicat psihoterapeuta.
Monica Cipariu este judecător din 2008, anterior a fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.
Deficitul de personal, o problemă constantă în Justiție
În 2022, numărul total de posturi pentru judecători la nivel național era de 5.079, cu un grad de ocupare de 83,23%. În 2023, deși numărul de posturi nu a scăzut considerabil, gradul de ocupare s-a micșorat până la 77,91%, iar anul trecut procentajul a crescut până la 85,16%.
„În privinţa posturilor de judecător, la momentul actual, dintr-un total de 5.307 posturi, un număr de 838 de posturi sunt vacante„, a declarat șefa CSM pentru Adevărul, în septembrie anul trecut.
La începutul anului, din 5.071 de posturi de judecător erau vacante 820 de posturi, potrivit unui răspuns al Consiliului Superior al Magistraturii pentru Context.ro.
Conform raportului privind Starea Justiției pentru anul 2023, datele Ministerului Justiției arată că durata medie de soluționare a unui dosar a fost de 3,6 luni în materie penală și 5,1 luni în materie non-penală. Același raport arată că aproape 20% din totalul dosarelor au fost soluționate peste termenul legal.
Context.ro a discutat cu avocatul Emil Toma despre efectele deficitului de judecători asupra actului în justiție. „E prejudiciat în primul rând cetățeanul”, a spus acesta. „Dreptul la un proces echitabil este afectat”, adaugă avocatul, explicând că întreg procesul judecătoresc se blochează în lipsa unei hotărâri, pentru că în asemenea situații nu se poate formula calea de atac. „Justițiabilul, clientul meu, este într-o situație indecisă, practic, acel dosar stă pe masa unui judecător și așteaptă să-i vină rândul la redactare”, a adăugat avocatul.
Pe aceeași temă
Pe aceeași temă