Dosarele Rotenberg: Cum și-au păstrat averea doi oligarhi ruși apropiați de Putin, în ciuda sancțiunilor occidentale

21 iun., 2023

În ciuda sancțiunilor impuse de Occident încă din 2014, când Federația Rusă a anexat Crimeea, averea fraților Arkady și Boris Rotenberg, prieteni din copilărie ai lui Vladimir Putin, a rămas aproape intactă, fiind estimată la 4,9 miliarde de dolari. Printr-un mecanism bine pus la punct și ajutați chiar de bancheri sau avocați din Occident, cei doi oligarhi ruși dețin în continuare yahturi sau conace precum cel din Austria, în care fiica cea mare a dictatorului Putin își face constant apariția, arată jurnaliștii OCCRP și IStories în ultima serie de investigații publicată. 

Arkady și Boris Rotenberg au crescut în Leningrad și au practicat arte marțiale alături de Vladimir Putin. Relația lor s-a dezvoltat pe măsură ce Putin a avansat în cariera politică, iar contractele obținute cu statul rus i-a ajutat să devină miliardari, cu o avere estimată de Forbes în anul 2023 la 4,9 miliarde de dolari.

Cei doi frați au devenit, gradual, aliați cheie ai statului rus, iar companiile deținute de ei au fost implicate în proiecte de amploare, precum organizarea Olimpiadei de la Soci sau construirea podului care leagă Federația Rusă de Crimeea anexată în 2014. Drept răsplată, Guvernul lui Putin i-a ajutat să devină miliardari.

Deși frații Rotenberg au fost incluși pe lista celor sancționați de Occident pentru anexarea Crimeei în anul 2014, viața celor doi nu pare că s-ar fi schimbat și, în continuare, dețin yahturi, conace și alte bunuri de lux.

OCCRP și IStories au obținut, în schimb, o scurgere de date care conține peste 50.000 de mailuri și documente ale unei firme private care a lucrat pentru cei doi frați și care oferă în premieră un tablou despre modul în care Arkady și Boris au reușit să își păstreze averea, în ciuda sancțiunilor.

Datele au fost analizate timp de mai multe luni de zeci de jurnaliști de la 17 publicații. Sursa scurgerii de date nu poate fi identificată, din motive ce țin de siguranță.

Cum au evitat sancțiunile frații Rotenberg

După ce au fost incluși pe lista sancțiunilor în anul 2014, averea lor a fost protejată printr-o schemă de restructurări corporative, transferuri de bunuri și alte proceduri prin care au putut să își protejeze bunurile din străinătate.

Cel care a coordonat strategia de păstrare a imperiului Rotenberg este un om de afaceri din Federația Rusă – Maxim Viktorov, fost consilier la Ministerul rus al Apărării – , angajații săi și specialiști contractați, de la avocați, la bancheri sau administratori de active din mai multe țări occidentale.

Printre e-mailurile analizate, se regăsește o notificare adresată celui care coordona schema de evitare a sancțiunilor, Maxim Viktorov, și care conținea un mesaj clar: „OBIECTIVUL: ȘTERGEȚI SANCȚIUNILE”. Planul, în schimb, trebuia pus la cale în secret, după cum scria în aceeași notificare.

Pe scurt, pentru a evita sancțiunile, companiile deținute de frații Rotenberg erau mutate pe glob ca într-un joc de șah, pe măsură ce anumite conturi bancare erau închise, altele apăreau instant, iar structura de conducere a acestora se transforma constant, pe măsură ce erau impuse noi sancțiuni sau autoritățile începeau să pună întrebări.

Printre statele occidentale în care frații Rotenberg dețin proprietăți sau bunuri se numără Austria, Letonia, Spania, Franța sau Monaco. 

Conacul din Austria – fortăreața familiei Putin

O proprietate de vacanță situată într-una dintre stațiunile exclusiviste ale Austriei a fost constant frecventată de fiica cea mare a lui Vladimir Putin, Vorontsova. Mai mulți locuitori din Kitzbuhel au spus că au auzit că fiica lui Putin a stat în acea locuință, alături de partenerul ei, iar alți doi locuitori spun că l-au văzut acolo chiar pe președintele Federației Ruse.

Documentele ajunse în mâna jurnaliștilor OCCRP și IStories arată că locuința a fost cumpărată printr-un împrumut finanțat de Arkady Rotenberg. Concret, o companie cipriotă a cumpărat proprietatea în 2013, printr-un împrumut accesat de la o bancă deținută de Arkady Rotenberg și folosindu-se de fonduri investite de o altă companie deținută tot de acesta.

„Erau cei mai buni vecini pe care ți-i puteai dori”, a descris un locuitor din Kitzbuhel proprietarii locuinței.

Frații Rotenberg, conexiuni cu Familia Regală a Marii Britanii

Vărul Reginei Elisabeta a II-a, Prințul Michael, s-a distanțat de Kremlin în debutul invaziei ruse în Ucraina. Numai că, potrivit scurgerii de date, el deține o companie, alături de alți doi afaceriști ruși – Sergey Markov și Maxim Viktorov, care l-au ajutat pe Boris Rotenberg să evite sancțiunile Occidentului. 

De-a lungul anilor, vărul Reginei Elisabeta a II-a a fost legat de activități caritabile în Rusia, dar și de dezvoltări imobiliare, printre altele. Legăturile lui cu Casa Regală a Marii Britanii l-au propulsat în cercul de apropiați ai lui Vladimir Putin. 

Prințul Michael și cei doi afaceriști ruși dețin acțiuni minoritare într-o companie din domeniul tehnologiei, înființată în Marea Britanie – RemitRadar LTD – și pentru care vărul Reginei Elisabeta a II-a a făcut lobby pe lângă un diplomat britanic de rang înalt din Moscova și alți trei monarhi străini. 

Scurgerea de date a scos la iveală faptul că cei doi afaceriști ruși cu care colabora Prințul Michael l-au ajutat pe Boris Rotenberg să evite sancțiunile aplicate de Occident încă din 2014, în timp ce vărul Reginei Elisabeta a II-a se folosea de titlul regal pentru a promova RemitRadar în țările arabe.

Ilustrație: David Istvan / OCCRP

Ajută-ne să investigăm și să expunem abuzurile. Cu banii tăi, putem să-i deranjăm cei care fură, corup, amenință și manipulează.
Donează prin plata cu cardul

Alege tipul donației

Alege suma

După ce vei apăsa pe Donează vei fi redirecționat către pagina securizată a procesatorului de plăți Stripe, unde vei putea plăti în siguranță.

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema