DNA cercetează cazul terenului de golf fantomă de la Sibiu

14 iul., 2023

DNA cercetează cazul terenului de golf de la Sibiu, unde statul român a plătit milioane de euro pentru materiale și lucrări inexistente. Context.ro a arătat într-o serie de investigații că firma afaceristului Jurgen Faff a cerut și a primit de la stat bani pentru pomi, dale de beton și nisip care n-au ajuns niciodată pe șantier.

Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE) a precizat la solicitarea Context.ro că în acest caz “DNA a dispus începerea urmăririi penale IN REM cu privire la săvârșirea infracțiunii de schimbarea fără respectarea prevederilor legale a destinației fondurilor obținute din bugetul general al UE”. MIPE a evitat însă să răspundă dacă funcționarii săi au sesizat nereguli în implementarea proiectului. 

În prezent, statul român negociază cu Comisia Europeană corecțiile aplicate pentru mai multe proiecte nefinalizate, finanțate din bugetul european în Programul Operațional Regional 2007-2013,  inclusiv cel de la Sibiu. Sumele pe care România le va înapoia UE se stabilesc pentru fiecare proiect în parte, în funcție de mai mult criterii, printre care și cel al investigațiilor deschise la nivel național

Ministerul nu a vrut să ne comunice nici dacă statul va înapoia banii europeni, aproximativ două milioane de euro, primiți pentru acest proiect.

Cine este afaceristul sibian care a controlat proiectul păgubos

Jurgen Faff deține zeci de firme hrănite cu zeci de milioane de euro de la stat. A încasat de la Unifarm 18 milioane de euro pentru măști de protecție nelivrate, a fost judecat pentru evaziune și a luat bani pentru un parc fotovoltaic nefuncțional. În timp ce se judecă cu statul pentru sume mari de bani, Faff face paradă de mașini de lux. (Toate detaliile, aici)

signal 2023 05 16 202604 002 1

Jurgen Faff (sursa foto: Facebook)

Jurgen Faff  a dirijat cap-coadă și proiectul ratat de la Sibiu: a decontat materiale pe care nu le-a primit și a controlat executantul lucrărilor, de la care o parte din banii europeni s-au scurs către Sergiu Grigoriu, omul de la care Faff împrumuta constant bani. A refuzat ani de zile să elibereze terenul concesionat de la stat pentru construcția terenului de golf și a pus la adăpost parcelele care puteau fi vândute de autorități pentru recuperarea banilor îngropați în proiectul eșuat. 

Faff a contestat decizia Curții de Apel Alba Iulia, care a stabilit că trebuie să înapoieze sumele primite. Înalta Curte a stabilit primul termen în februarie 2024.

La solicitarea Context.ro, omul de afaceri a refuzat să comenteze informațiile referitoare la dosarul DNA de cercetare penală. În schimb, ne-a amenințat din nou că ne dă în judecată.

Despre autor: Mihaela Tănase

Avatar of Mihaela Tănase
Mihaela Tănase este absolventă a Facultăţii de Jurnalism din Sibiu. A fost fact checker pentru Factual.ro, care verifică afirmațiile politicienilor români. Specializată în analiza datelor deschise și în achiziții publice, Mihaela își construiește investigațiile pe principiul “urmărește banii”. Așa a descoperit că un fost vicepreședinte al Senatului a primit bani de la dezvoltatorul imobiliar care pus mâna pe terenul fostei fabrici privatizate chiar de politician, investigație publicată pe portalul de investigații RISE Project. Într-o investigație separată publicată de CONTEXT, a arătat cum a plătit statul milioane de euro pentru un teren de golf care nu există. Mihaela a contribuit la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema