„Da Europei, nu Legii Ruse”. Amenințări pentru georgienii care contestă „Legea agenților străini” (OCCRP)

10 mai, 2024

Luna aprilie a fost marcată de protestele de stradă în Georgia împotriva noului proiect cunoscut ca „Legea agenților străini”. Cei care se opun în mod public noului proiect de lege sunt hărțuiți, amenințați și portretizați drept ,,dușmani” ai statului, potrivit unui reportaj publicat de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), organizație internațională din care face parte și Context.ro. 

Reportajul OCCRP scoate în evidență experiențele trăite de doi jurnaliști de investigație – Nino Zuriashvili și Nana Biganishvili. Intimidări, urmăriri, precum și afișe cu sloganuri împotriva celor care au curajul de a se opune public proiectului sunt doar câteva exemple. 

Pe fondul protestelor, Parlamentului Georgian a decis crearea unei baze de date cu informații despre persoanele ,,implicate în violență, amenințări, șantaj sau alte acte ilegale”, sau cei care ,,susțin public astfel de acțiuni”.

Cei doi jurnaliști vizați susțin că partidul de la putere, Visul Georgian, se află în spatele acestor atacuri. Partidul Visul Georgian a fost fondat în 2012 de către oligarhul Bidzina Ivanişvili, care și-a construit averea în Rusia, fiind considerat de opoziție rusofil. 

În ciuda opoziției ferme a societății civile georgiene, partidul de guvernământ din Georgia continuă procesul de adoptare a legii, care ar afecta activitatea organizațiilor neguvernamentale și a trusturilor de presă independente. Odată intrată în vigoare, organizațiile cu finanțare din străinătate vor fi catalogate drept ,,agenți ai influenței străine”, ce ,,înaintează interesele puterilor străine”, devenind astfel obiectul unei observații intrusive din partea statului.

Controversata lege este în vigoare de 12 ani în Federația Rusă și este folosită pentru a reduce la tăcere opoziția, organizațiile neguvernamentale și presa independentă. O lege asemănătoare este în vigoare și în Ungaria. 

Reportajul OCCRP poate fi citit aici.

Despre autor: Cosmina Ungureanu

Avatar of Cosmina Ungureanu

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema