Corupție și Crimă Organizată Globală: Soldații lui Putin povestesc cum au ucis civili în Ucraina, Victor Orban își face lobby și imagine pe banii maghiarilor iar în Georgia biserica e hrănită cu banii din Rusia

19 aug., 2022

Portalul independent “Important Stories” publică mărturia unui soldat rus care admite că a executat ucrainieni nevinovați. În Moldova, colegii de la Rise.md au depistat o filieră de recrutori ai armatei ruse care acționează în Transnistria. În alt capăt al lumii, în Fiji, un cult care propovăduiește sfârșitul lumii face bani serioși din afaceri protejate de politicieni. La granița noastră, Viktor Orban se plimbă cu avioane luxoase și dă bani serioși unei organizații afiliate partidului republican din SUA. Context.ro a selectat cele mai importante investigații jurnalistice publicate în ultimele săptămâni de către centrele de jurnalism de investigație afiliate rețelei internaționale The Organised Crime and Reporting Project (OCCRP). Context.ro este partener al OCCRP în România, alături de Rise Project și Átlátszó Erdély.

„Îi spun să meargă înainte. El merge înainte. Îi spun: <<În genunchi!>>. Și pur și simplu îl împușc în cap.” Daniil Frolkin, un caporal rus în vârstă de 21 de ani, face o mărturisire surprinzătoare: A ucis un civil ucrainean. Jurnaliștii ruși de la publicația independentă “Important Stories” au dezvăluit cum caporalul și alți soldați ruși au ucis cu sânge rece cetățeni urcraineni nevinovați. Frolkin a povestit că a primit ordine de la superiorul său și că n-a fost singurul. Crimele lor au fost documentate și coroborate cu testimonialele ucrainenilor care i-au recunoscut. Reporterii de la “Important Stories” au reușit să pună mâna și pe o serie de poze făcute de soldații ruși în timpul invaziei.

În Fiji, Grace Road Church, o sectă care propovăduiește sfârșitul lumii, și-a construit un adevărat imperiu financiar. Grace Road Church este condusă de pastorul Ok-joo Shin, o sud-coreeană adulată de peste 400 de enoriași devotați. Pastorul Shin este în pușcărie în Coreea de Sud, fiind acuzată că a abuzat copii și a sechestrat enoriași în timp ce conducea filiala coreeană a sectei. Cu toate acestea, Grace Road Church s-a extins în Fiji, unde a deschis zeci de magazine și afaceri. Reporterii centrului de investigații din Fiji afiliați OCCRP au descoperit că secta a fost ajutată în expansiunea sa de către premierul țării. 

În Georgia, Patriarhia primește finanțare în diferite moduri. Jurnaliștii de investigații de la “Ifact” au descoperit că donațiile care ajung la biserică vin din Rusia. Mai exact, oameni de afaceri care au businessuri în Rusia donează pentru construcția de biserici. Experții în securitate de stat spun că fluxul rusesc de bani către Biserică ar putea fi una dintre modalitățile de a îndulci percepția georgienilor față de Rusia. Datele jurnaliștilor de la “Ifact” arată că 18 oameni de afaceri care s-au îmbogățit în Rusia au construit 20 de biserici în Georgia. 

În Bișkek, capitala din Kârgâzstan, patru bărbați sunt acuzați că au violat o fată de 13 ani, scriu jurnaliștii centrului de investigații Kloop. Potrivit tatălui victimei, totul a pornit de la faptul că un vânzător din piața Dordoi a acuzat-o pe fată că a furat și a predat-o paznicului pieței. Paznicul și doi polițiști au violat-o în mod repetat pe fată, șantajând-o cu faptul că ar putea fi băgată la închisoare pentru furt dacă aceasta refuză să se supună lor. În ciuda procesului judiciar lent și a protestelor publice de amploare, autoritățile au răspuns la acest caz într-un mod șocant. Ministrul de interne Ulan Niyazbekov a declarat: „A fost în timpul orelor nelucrătoare. Să nu intervenim în procesul judiciar”. 

În timp ce turkmeni de rând aveau mâncarea raționalizată, fostul președinte Gurbanguly Berdimuhamedov a alocat 214,7 milioane de dolari de la bugetul de stat pentru o nouă clădire în fața palatului prezidențial din Ashgabat. Fostul șef de stat a semnat contractul cu o lună și jumătate înainte de a părăsi președinția. Contractul a fost preluat de noua administrație condusă de fiul său. În același timp, Turkmenistanul a fost lovit de cea mai acută criză alimentară din toți anii de independență. În întreaga țară a fost introdus un sistem de rație pentru distribuirea produselor alimentare la prețuri subvenționate.

Jurnaliștii de la Rise Project Moldova au descoperit că armata rusă recrutează cetățeni moldoveni. În cadrul unei discuții incognito, jurnaliștii Rise.md au stat de vorbă cu unul dintre recrutori, care este angajat al „Comandamentului Strategic Unit al Districtului Militar Vest”, unitate militară implicată în invazia din Ucraina. Moldovenii sunt recrutați pentru Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) din Transnistria. Li se propune un contract de trei ani cu perspectiva prelungirii și o pensie de 170 de dolari după zece ani de muncă. Recrutorii au evitat să spună dacă cei care se înrolează ar urma să lupte în războiul din Ucraina.  

Investigace.cz – Centrul pentru Jurnalism de Investigație din Cehia – a relatat că grupul Wagner, armata de mercenari a lui Putin, duce o campanie de recrutare în Uzbekistan și Kârgâstan. Mercenarii Wagner au distribuit anunțuri de angajare pe Instagram. Un jurnalist din Kârgâstan a povestit că oferta este extrem de generoasă, în condițiile în care țara sa se confruntă cu probleme financiare grave. Ca să se înroleze în armata privată a lui Putin, doritorii trebuie să se prezinte la o tabără secretă din Krasnodar. 

În Ungaria, colegii de la Atlatzo.hu urmăresc cu atenție deplasările premierului Viktor Orban. Jurnaliștii au descoperit că Orban a folosit în ultimele deplasări un avion de lux al ministerului Apărării din Ungaria. Tot colegii de la Atlatzo.hu au descoperit că sute de milioane de forinți din fonduri publice au fost utlizați pentru organizarea unei eveniment al Conservative Political Action Conference (CPAC) care este parte din Partidul Republican din SUA. Congresul CPAC din Budapesta a avut loc în mai și a dat startul unui tur internațional. Atlatzo.hu arată că 390 de milioane de forinți au fost cheltuiți pentru acest eveniment unde Viktor Orban și alți lideri ai FIDES au fost headlineri. Banii au fost plătiți de o fundație care este finanțată exclusiv din fonduri publice. Premierul maghiar a fost invitat ca oaspete de onoare la evenimentul CPAC din Dallas unde Orban și-a împărtășit din nou teoriile conspiraționiste. 

sursa foto: Important Stories

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema