Corupție și Crimă Organizată Globală: Misterul asasinatelor din lumea interlopă turcă, flota secretă rusească din Moldova și averile oligarhilor bieloruși ascunse în Dubai
Jurnaliștii OCCRP au dezlegat misterul unui lanț de asasinate care a cuprins Europa, în Moldova, flota navală din umbră a Rusiei operează sub pavilionul altor ţări, fiind astfel ferită de sancţiunile internaţionale, comerciantul de arme sârb Slobodan Tešić păcălește sancțiunile internaționale cu ajutorul unui păienjeniș de firme, iar locuitorii oraşului Sudja din regiunea Kursk, acum sub control ucrainean au povestit jurnaliștilor ucraineni că nu sunt dispuși să plătească pentru „faptele lui Putin”.
Oligarhi bieloruși cu imobile în Dubai
Centrul de Investigații din Belarus dezvăluie cum familia Karich, oameni de afaceri proeminenți din Belarus, care au legături strânse cu regimul lui Lukasenko, au achiziționat proprietăți de lux în Dubai. Investigația arată că oligarhul Karich a acumulat o avere considerabilă, cu imobile în zone exclusiviste, cum ar fi Palm Jumeirah. Acest lucru face parte dintr-un trend mai larg, în care elitele asociate cu regimuri autoritare investesc în imobiliare străine, pentru a-și proteja activele și pentru a evita sancțiunile internaționale.
- Investigația integrală aici
Copii lăsați singuri în fața violenței în familie, în Bosnia și Herțegovina
Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Sarajevo arată cum Bosnia și Herțegovina nu reușește să protejeze adecvat copiii împotriva violenței, în special în cadrul familiei. În multe cazuri abuzurile nu sunt raportate, iar autoritățile nu intervin eficient. Pentru că resursele instituțiilor publice lipsesc, mulți copii rămân vulnerabili în lipsa protecției necesare.
- Citește articolul complet aici
Cipru, refugiul oligarhilor ruși în Europa
Jurnaliştii de la Portal Ostro, din Croaţia, dezvăluie cum Cipru continuă să protejeze averile imense ale oligarhilor ruși legați de Vladimir Putin. Cu toate sancțiunile internaționale și indignarea internațională legată de atrocitățile Rusiei în Ucraina, Cipru rămâne refugiul oligarhilor ruși în UE.
- Investigația completă, aici
Cum a afectat războiul din Ucraina turismul din Bulgaria
BIRD Bulgaria a publicat o amplă investigație despre modul în care războiul din Ucraina a afectat Marea Neagră la nivel ecologic. Jurnaliștii au arătat și că prezența minelor în apa mării a dus la diminuarea numărului de turiști germani care au vizitat Bulgaria.
- Articolul integral, aici
Asasinate la comandă
Rise Moldova, The Guardian și OCCRP au dezvăluit ce stă în spatele unei serii de asasinate care au avut loc în Europa în ultimul an. Jurnaliștii au descoperit că suntem în mijlocul unui lanț de răfuieli în lumea interlopă turcă. Una dintre crimele brutale a avut loc în iunie în Chișinău. Unul dintre liderii Tottenham Turks a fost ucis cu șapte focuri de armă. Jurnaliștii au reconstruit filmul crimelor la comandă.
- Citește investigația integrală aici
Cât câștigă Viktor Orbán?
O analiză a jurnaliștilor de la Atlatszo.hu arată că Viktor Orbán, prim-ministrul Ungariei, câștigă de aproape 10 ori mai mult decât un maghiar obișnuit. Jurnaliștii subliniază că Orbán are cel mai mare salariu dintre liderii Uniunii Europene în raport cu salariul mediu brut din Ungaria. Liderul de la Budapesta nu are cel mai mare salariu net din UE, dar conduce topul discrepanței salariale.
- Analiza, aici
Flota din umbră a Rusiei
RISE Moldova dezvăluie cum flota din umbră a Rusiei operează la Chișinău sub pavilion străin pentru a evita sancțiunile internaționale. Zece companii moldovenești, unele legate de Dorin Damir, joacă un rol cheie în transportul maritim al petrolului rusesc. Articolul explorează reacțiile autorităților și dificultățile în investigarea și monitorizarea acestor activități.
- Citește investigația aici
Trafic cu arme în ciuda sancțiunilor
KRIK investighează cum sancțiunile internaționale nu au reușit să oprească activitățile controversate ale comerciantului de arme sârb Slobodan Tešić. În ciuda restricțiilor, Tešić continuă să facă afaceri cu arme, utilizând intermediari și companii fictive pentru a evita sancțiunile și a-și proteja rețelele comerciale internaționale.
- Mai multe detalii, aici
„Nu o să răspundem pentru faptele lui Putin”
Jurnaliștii publiației Slidstvo.info au viziat orașul Sudja din regiunea Kursk, aflat sub control ucrainean. Mai mulți localnici le-au povestit despre greutățile cu care vine războiul. „Nu o să răspundem pentru faptele lui Putin”, le-a spus un localnic. Soldații ucraineni au explicat că armata rusă bombardează localitățile fără să se gândească la localnici.
- Articolul integral, aici
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema