Corupție și Crimă Organizată Globală: Legăturile Fraților Tate cu mafia și jocurile de noroc, rețelele de spioni ruși din Europa și braconajul de pe Amazon
Frații Andrew și Tristan Tate, cercetați de DIICOT pentru trafic de persoane și viol, au intrat din nou în lumina reflectoarelor la finalul lunii mai. Rise Project a arătat că cei doi dețin mai multe săli de jocuri de noroc în Capitală și s-au asociat cu cea mai mare frăție de crimă organizată din istoria recentă a României. În țara vecină, procurorii au cerut Parlamentului să îi ridice imunitatea lui Boyko Borisov, unul dintre cei mai influenți parlamentari bulgari și fost premier. Numele lui Borisov a fost legat în premieră într-un document oficial de o achiziție de milioane de dolari în Barcelona. Legătura dintre imobiliare, politică și influența mass-media i-a făcut pe colegii de la Investigace.cz să se întrebe „Cui aparține Republica Cehă?”. La granița dintre Belarus și UE se naște o nouă criză a migrației, iar în Lituania a fost expusă activitatea spionilor ruși. O investigație OCCRP a scos la lumină cazul unui jurnalist ucis de braconieri în timp ce documenta problemele de mediu din regiunea Amazoniană.
Frații Tate și veniturile din jocuri de noroc
Rise Project și OCCRP au documentat o parte din afacerile fraților Andrew și Tristan Tate, cercetați pentru trafic de persoane și viol. Vorbim de șase cazinouri deținute de cei doi în Capitală.
Britanicii sunt asociați cu cea mai mare frăție de crimă organizată din istoria recentă a României: Familia DMS, care se află în centrul unor scandaluri cu trafic de droguri, cămătărie, bătăi violente de stradă sau jonglerii financiare.
- Articolul „Frații Tate împart bani din jocuri de noroc cu un sindicat de crimă organizată” poate fi citit în integralitate pe Rise Project și OCCRP
Cine ar putea face milioane de dolari din criza migrației din UE
O nouă criză a migrației se naște la granița dintre Belarus și UE. De data aceasta, cu ajutorul Rusiei.
Pentru fiecare milion de dolari cheltuit pentru transportul migranților, orchestratorii acestei scheme au un profit net de 5,5 milioane de dolari. În 2021, la apogeul primei crize, fluxul de migrație ilegală a fost controlat de autoritățile belaruse. Acestea au acordat unui număr de 12 firme dreptul exclusiv de a emite invitații pentru eliberarea de vize belaruse pentru cetățenii din Orientul Mijlociu.
Situația de la granița dintre Belarus și țările UE a escaladat din nou, la sfârșitul lunii martie 2023. Aproximativ o sută de încercări de a o traversa ilegal sunt înregistrate zilnic, după cum raportează polițiștii de frontieră polonezi, iar, adesea, destinația finală a migranților este Germania.
- Mai multe date despre situație, în investigația realizată de Belarusian Investigative Center împreună cu Siena (Lituania), Re:Baltica (Letonia), Fundacja Reporterów (Polonia) și cu sprijinul „Cyberpartisans”, aici
Cui aparține Republica Cehă
Ce legătură există între prețurile inaccesibile ale locuințelor și cumpărarea de apartamente ca investiție? Ce efect vor avea parcurile de producție și logistică asupra dezvoltării orașelor cehe? Și câți metri pătrați ocupă astfel de zone chiar și la periferia orașelor? Cine sunt cei mai mari proprietari de apartamente, case și alte clădiri din Republica Cehă? Cine sunt străinii care cumpără proiecte întregi de dezvoltare? Și ce se întâmplă dacă nici măcar nu știm cine este proprietarul?
Jurnaliștii de la Investigace.cz s-au concentrat asupra acestor întrebări în cadrul proiectului jurnalistic „Cui aparține Republica Cehă”, și arată legătura dintre imobiliare, politică și influența mass-media.
Cum funcționează rețelele ruse de spionaj în Europa
De la începutul invaziei rusești în Ucraina, mai mulți spioni ruși care acționau sub acoperire diplomatică au fost expulzați din Lituania. Echipa de investigație a LRT, împreună cu partenerii internaționali din cadrul proiectului Espiomats, care include și Centrul de Investigații Ján Kuciak, a analizat rețeaua de informații rusești din Europa și a dezvăluit identitatea și activitățile spionilor care operau în Lituania de mai mulți ani.
- Articolul integral, aici
Unul dintre cei mai influenți politicieni bulgari, legat de o schemă de spălare de bani
Colegii de la Bivol.bg au publicat un document în care numele lui Boyko Borisov, fost premier al Bulgariei, este legat de o proprietate în valoare de 2,9 milioane de euro din Barcelona, pe care ar fi cumpărat-o pentru o femeie cu care ar și avea un copil.
Materialul face parte din seria Barcelonagate și citează un document semnat de un procuror bulgar, potrivit căruia Borisov ar fi făcut parte dintr-o amplă schemă de spălare de bani.
Documentul face parte din dosarul prin care anchetatorii au cerut în această săptămână ridicarea imunității unuia dintre cei mai influenți politicieni din țara vecină.
Uciși în timp ce documentau problemele din regiunea amazoniană
În iunie 2022, un expert în populația indigenă a Braziliei îi făcea o poză jurnalistului Dom Philips, în timp ce documenta o carte despre salvarea pădurii amazoniene. Câteva zile mai târziu, cei doi au fost împușcați mortal în timp ce călătoreau pe râul Amazon.
Cinci persoane au fost acuzate de moartea celor doi, toate fiind parte a unei grupări ce se ocupă de pescuit ilegal în zonă. Un avocat a explicat că aceștia erau văzuți drept „obstacole” pentru traficanții din regiune.
OCCRP a documentat activitatea grupărilor care se ocupă cu braconajul în regiunea amazoniană din Brazilia și ai căror membri sunt acuzați de moartea celor doi.
- Articolul integral, disponibil aici
sursa foto: INQUAM Photos/ Alexandru Busca
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema