Corupție și Crimă Organizată Globală: Jurnaliștii de investigație din Serbia hărțuiți juridic, spioni ruși parteneri ai ministerului maghiar de Interne, bani de la Kremlin în contul lui Dodon și contrabanda de oase de lei pentru poțiunile chinezești
Foto deschidere: Jurnaliștii sârbi de la KRIK (sursa: Oliver Bunic NIN)
Jurnaliștii Krik.rs, centrul sârb de ivestigații afiliat rețelei OCCRP, au fost condamnați de o instanță din Serbia pentru că au relatat despre legăturile ministrului de Interne cu o grupare locală de interlopi. În Ungaria, un ONG înțesat de personaje suspectate a fi spioni ruși ține cursuri pentru ministerul maghiar de Interne. Rușii au băgat bani serioși și în conturile fostului președinte moldovean Igor Dodon. În schimb, în Lituania, un proxi local a devenit magnat imobiliar cu fonduri a căror sursă duc spre actualul ministru al Apărării din Rusia. O rețea de crimă organizată crește industrial leii din Africa de Sud pentru că oasele felinelor sunt materie primă pentru prepararea unor poțiuni la mare căutare în China.
Context.ro a selectat cele mai importante investigații jurnalistice publicate în ultimele săptămâni de către centrele de jurnalism de investigație afiliate rețelei internaționale The Organized Crime and Reporting Project (OCCRP). Context.ro este partener al OCCRP în România, alături de Rise Project și Átlátszó Erdély.
Presiunea asupra jurnaliştilor de investigaţie din Serbia creşte. Jurnaliştii de la Krik.rs, unul dintre partenerii rețelei OCCRP, au pierdut procesul cu ministrul de Interne sârb Bratislav Gašić. Krik.rs au fost condamnaţi pentru că au citat o înregistrare audio folosită ca probă în procesul unei grupări mafiote, înregistrare care îl plasa pe Gasik pe statul de plată al grupării. Gasik a dat în judecată organizaţia media după ce Krik a publicat un articol care cita înregistrarea în care unul dintre inculpaţi este auzit spunând că şeful grupării, Jotka, nu are de ce să fie îngrijorat pentru că Gasik primeşte bani de la grupare. Gasik, care a condus în trecut serviciul secret sârb şi Ministerul Apărării, a fost numit recent ministru de Interne.
Jurnaliştii au pierdut procesul după doar două şedinţe de judecată, mult sub durata medie a proceselor din sistemul judiciar sârb. Krik a cerut ca probe în apărarea sa înregistrarea în cauză sau stenograma ei, dar instanţa a refuzat.
Stevan Dojčinović, redactorul-șef al publicaţiei, spune că decizia pune sub semnul întrebării dreptul jurnaliştilor de a relata/ da ştiri din instanţe. Înainte de publicare, Gasik a fost contactat de Krik, dar a refuzat să comunice cu reporterii.
Željko Bodrožić, preşedintele Asociației Jurnaliștilor Independenţi din Serbia, a declarat că decizia împotriva Krik „demonstrează că guvernul/ executivul controlează justiţia”.
Este al unsprezecelea proces deschis împotriva centrului de investigaţii în ultimii doi ani. Asociațiile media sunt de părere că este vorba de procese SLAPP (strategic lawsuits against public participation), menite să descurajeze şi să reducă la tăcere jurnaliştii
Rise Moldova si centrul austriac de investigații Dossier au descoperit că Igor Dodon a primit bani de la o asociaţie finanţată de oameni de afaceri apropiaţi Kremlinului. În timp ce lua banii, fostul preşedinte al Republicii Moldova blama amestecul extern în Moldova şi iniţia proteste. Dodon a câştigat de la ruşi de zece ori mai mult decât salariul de preşedinte.
- Investigația completă, aici
Un ONG din care fac parte foști spioni și oameni cu conexiuni rusești vizează agenții de stat maghiare și oferă cursuri de formare în domeniul informațiilor, scriu colegii de la Atlatszo.hu.
ONG-ul, denumit Fundația pentru o securitate inteligibilă (Közérthető Biztonságért Alapítvány, KBA), cooperează cu Ministerul de Interne maghiar și organizează conferințe și cursuri de formare internă. Toate acestea în ciuda faptului că fondatorul său este instructor al unei școli rusești de arte marțiale, care este considerată a fi un paravan pentru serviciile secrete rusești. Fundația include, de asemenea, un membru care are legături cu compania energetică de stat rusă Gazprom. Potrivit documentelor oficiale, ONG-ul nu are active, cheltuieli și venituri, dar s-a angajat să ofere pregătire în domeniul securității naționale la nivel academic pentru civili.
- Mai multe detalii aici
Africa de Sud este singura țară unde leii sunt crescuți industrial în ferme comerciale private. Investigații oficiale au arătat că animalele sunt ținute în condiții oribile, uneori înfometate în așa hal încât recurg la canibalism. Leii sunt înmulțiți pentru a susține o formă neobișnuită de contrabandă, cea cu oase. După ce sunt crescuți în ferme, când ajung la vârsta de trei ani leii sunt omorâți și oasele intră într-un circuit de export. Până în 2019 era chiar unul legal, agreat de autorități. Oasele de lei sunt folosite în special în China pentru a produce afrodisiace. Ele sunt măcinate, amestecate cu ierburi și alcool, rezultând vinul de oase de leu sau de tigru. Reporterii OCCRP au refăcut traseul comerțului cu oase de lei de la producătorii din Africa de Sud până la comercianții de afrodisiace din China.
„Comerțul cu oase este extrem de profitabil, foarte secretos și distruge însăși esența acestor animale”, a declarat Reinet Meyer, inspector principal în cadrul Societății pentru Prevenția Cruzimii împotriva animalelor.
- Întreaga poveste aici
La Vilnius, investiții și tranzacții imobiliare duc către milioanele lui Serghei Șoigu, actualul ministru al Apărării de la Moscova, scriu jurnaliștii lituanieni de la “Siena”, într-o investigație realizată în colaborare cu publicația rusă independentă „The Insider”.
Adolfas Kaminskas este un localnic anonim din Vilnius care vinde piese pentru motociclete și scutere de mai bine de un deceniu. În ultimii ani, viața unui om care nu era renumit pentru bogăție și lux s-a schimbat dramatic. Bărbatul a devenit investitor în proiecte de milioane de euro în Vilnius și a primit cadou o vilă foarte scumpă în cartierul oligarhilor de la Kremlin. Toate acestea s-au întâmplat în timpul dezvoltării relației sale cu o rusoaică, cunoscută ca amanta ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu.
- Citiți investigația aici
Svetlana Nazarenko, solista grupului City 312 creat în Kârgâzstan, a lansat piesa „Let’s get up” alături de artiști ruși care susțin invazia Ucrainei. Cântecul este dedicat zilei Unității Naționale din Rusia, în cadrul căreia au loc evenimente pentru a comemora victoriile trupelor rusești. Clipul a fost publicat pe canalul de YouTube al cântărețului rus Iaroslav Dronov (SHAMAN). Colegii de la Kloop analizează videoclipul în articolul lor. Acesta conține multe simboluri și referințe care au fost folosite în mod regulat ca propagandă încă de la începutul conflictului din Ucraina. După ce videoclipul a fost postat online, reacțiile utilizatorilor de internet au determinat-o pe Nazarenko să scrie: „Nu voi permite nimănui să vorbească prost despre Rusia. Nimănui!”
- Articolul, aici
În octombie, două persoane au fost ucise și o alta rănită în fața unui bar din Slovacia, unde se întâlneau persoane LGBTI+. Autorul atacului armat, un adolescent, a fost radicalizat online, potrivit informațiilor obținute de Centrul de Investigații Ján Kuciak, în cooperare cu un grup de jurnaliști străini.
Motivația pentru atacul terorist a fost confirmată după ce a fost descoperit contul de Twitter al ucigașului, dar și într-un manifest de peste 60 de pagini în care atacatorul a subscris la ideologia supremației albe, a acceleraționismului și a urii.
- Detaliile acestui caz, aici
La un an după investigația publicată de Bivol.bg despre tăierea ilegală a 600 de arbori dintr-o arie protejată, într-o pădure privată, deasupra satului Zeleno Dro, jurnaliștii publică un material în care arată ce au făcut instanțele din Gabrovo, procuratura, poliția și oficialii forestieri în acest caz.
- Detaliile, aici
Foto deschidere: Jurnaliștii sârbi de la KRIK (sursa: Oliver Bunic NIN)
Pe aceeași temă
Pe aceeași temă