Corupție și Crimă Organizată Globală: Jurnaliști bulgari de investigație, puși sub presiune de infractori și stat, „cavalerul de onoare” al lui Vučić, partener de afaceri cu un presupus traficant de droguri, sancțiuni împotriva Rusiei încălcate de firme din Polonia

13 apr., 2023

Asociația Jurnaliștilor Europeni din Bulgaria atrage atenția asupra unui atac aflat în plină desfășurare asupra publicației bird.bg și a jurnaliștilor săi, care include procese intentate sau publicarea discuțiilor dintre reporteri și sursele lor. Jurnaliștii sârbi de la Krik și OCCRP scriu despre un apropiat al președintelui Serbiei, cunoscut drept „cavalerul de onoare” al lui Aleksandar Vučić, care a fost partener de afaceri cu un presupus traficant de droguri, mort în Columbia.  Iar prin intermediul unor companii cu sediul în Polonia se încalcă sancțiuni europene împotriva Rusiei și Belarusului, produse din cele două țări, precum produse din lemn sau produse din petrol rusesc, continuând să fie importate în Uniunea Europeană.

Context.ro a selectat cele mai importante investigații jurnalistice publicate în ultimele săptămâni de către centrele de jurnalism de investigație afiliate rețelei internaționale The Organized Crime and Reporting Project (OCCRP). Context.ro este partener al OCCRP în România, alături de Rise Project și Átlátszó Erdély.

Atac asupra unor jurnaliști bulgari de investigație

Asociația Jurnaliștilor Europeni din Bulgaria atrage atenția asupra unui atac aflat în plină desfășurare asupra publicației bird.bg și a jurnaliștilor săi. Șase procese au fost intentate împotriva jurnaliștilor Dimitar Stoyanov și Atanas Tchobanov de la BIRD, precum și a colegului lor de la bivol.bg, Nikolay Marchenko, la Tribunalul districtual din Sofia. Fiecare acțiune în instanță vizează despăgubiri de 10.000 de leva, iar reclamantul este același în toate cazurile, Razmig Tchakarian, un cunoscut infractor. Seria de procese intentate împotriva jurnaliștilor de investigație coincide cu o altă ofensivă declanșată de organele de urmărire penală ale statului. În ultimele trei săptămâni, procuratura a desfășurat o campanie de denigrare împotriva jurnalistului Dimitar Stoyanov, care a ajuns la un nivel fără precedent odată cu publicarea corespondenței jurnalistului cu o sursă a sa.

  • Mai multe informații, aici

Apropiat al președintelui Serbiei, partener de afaceri cu un presupus traficant de droguri

Jurnaliștii sârbi de la Krik și OCCRP scriu despre un apropiat al președintelui Serbiei, cunoscut drept „cavalerul de onoare” al lui Aleksandar Vučić, care a fost partener de afaceri cu un presupus traficant de droguri, mort în Columbia.

În timp ce granițele Columbiei se închideau în timpul pandemiei COVID-19, sârbul Dejan Stanimirović a devenit un oaspete neașteptat al lui Jose Vicente Rivera Mendoza, un presupus șef al traficului de droguri, notează jurnaliștii sârbi.

Vizita s-a încheiat cu o noapte de haos și vărsare de sânge la 31 martie 2020, în care au murit amândoi și care a lăsat suspiciuni persistente cu privire la motivul pentru care Stanimirović l-a vizitat pe Rivera.

Acum, KRIK a descoperit informații care ridică noi întrebări cu privire la legăturile lui Stanimirović nu numai cu traficanții de droguri columbieni, ci și cu un membru-cheie al cercului de apropiați al președintelui sârb.

Se pare că Stanimirović a fost membru al unei bande de traficanți de droguri din Balcani, potrivit unui oficial al poliției europene care a vorbit cu KRIK. De asemenea, a fost coproprietar al unei companii de telecomunicații împreună cu Nikola Petrović, un puternic om de afaceri sârb și așa-numitul „cavaler de onoare” al președintelui Aleksandar Vučić.

Petrović face parte dintr-un cerc restrâns de persoane de încredere al președintelui, ceea ce îl face unul dintre cei mai puternici oameni din Serbia. Descoperirea parteneriatului corporativ dintre Petrović și Stanimirović, care a durat din 2004 până în 2010, este semnificativă în acest context, mai ales că jurnaliștii au descoperit anterior și alte legături între Petrović și personaje legate de crima organizată.

  • Întreaga investigație, aici

Sancțiuni împotriva Rusiei, încălcate de companii cu sediul în Polonia

A trecut mai mult de un an de când au fost impuse sancțiuni majore Rusiei din cauza invaziei din Ucraina. Belarus a fost, de asemenea, afectată de restricții. Cu toate acestea, produse din cele două țări, precum produse din lemn sau produse din petrol rusesc, continuă să fie importate în Uniunea Europeană, unele prin intermediul unor companii cu sediul în Polonia. O echipă de jurnaliști de investigație condusă de VSquare.org a reușit să dezvăluie modul în care aceste state eludează sancțiunile și ce bunuri trec granița estică a Poloniei pentru a ajunge în UE.

  • Puteți citi investigația completă aici

Fii de oligarh rus, rămași fără cetățenie bulgărească după o investigație de presă

Cei doi fii ai multimilionarului rus și oligarh apropiat de Kremlin, Serghei Adoniev, co-fondator al singurului producător rus de smartphone-uri, Yota Devices, au rămas fără cetățenia bulgărească în urma unei dezvăluiri făcută publicația bivol.bg.

După o serie de investigații realizate de Bivol împreună cu The Insider și The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), Fondul Anticorupție (AKF) a cerut revocarea cetățeniei multimilionarului rus, lucru care s-a și întâmplat după scandalul mediatic. În ianuarie 2023, Bivol a scris despre faptul că Serghei Adoniev și cei doi fii ai săi au fost incluși în lista persoanelor sancționate de Departamentul Trezoreriei SUA în temeiul Legii Magnitsky.

Cu toate acestea, la sfârșitul lunii ianuarie 2023, Ministerul de Finanțe al SUA informa că fiii sancționați ai lui Adoniev nu numai că au cetățenie rusă, dar au încă și cetățenie bulgară, iar ulterior colegii de la Bivol au publicat și date despre acest caz. Departamentul de justiție s-a autosesizat și a revocat cetățenia celor doi ruși cu o dată retroactivă care coincide cu data retragerii cetățeniei tatălui lor, Serghei Adoniev, 22 mai 2018.

  • Amănunte puteți citi aici

Prețuri mari la arme în vreme de război

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a provocat o creștere fără precedent a cererii de arme și muniții. Comercianții și intermediarii din întreaga Europă au profitat de acest lucru și au crescut considerabil prețurile. Comisionul pe care un anumit intermediar l-a perceput doar pentru a aranja o livrare de grenade, la câteva săptămâni după începerea războiului, ar fi plătit întreaga livrare, inclusiv salariul intermediarului, înainte de război. Iar Ucraina a făcut adesea achiziții de armament prin intermediari. 

Traficanții europeni de arme au profitat de ocazie și au crescut prețurile pentru produsele și serviciile lor.

Un producător de arme ceh a confirmat pentru investigace.cz că furnizează arme Ucrainei. Compania a declarat doar că furnizează, în principal, muniție de artilerie și arme grele pentru țara aflată în război. „Conflictul din Ucraina și cererea globală de materiale de apărare din ultimul an au dus la creșteri semnificative ale prețurilor, deoarece cererea depășește oferta”, a declarat un purtător de cuvânt al producătorului. 

  • Toate detaliile aici

sursa foto: Facebook/ Aleksandar Vučić

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema