Corupție și Crimă Organizată Globală: În Bosnia, o jurnalistă afiliată OCCRP a fost amenințată în public, ONU a alimentat cu milioane conturile regimului Assad iar “bucătarul” lui Putin se îmbogățește în Sudan
O jurnalistă a Centrului pentru Investigații Jurnalistice (CIN) din Bosnia și Herțegovina a fost amenințată violent și în plină zi de un polițist acuzat de numeroase fraude. În Siria, Organizația Națiunilor Unite a pompat zeci de milioane de dolari în conturile unor aliați loiali ai dictatorului Bashar Al-Assad. Colegii de la platforma de investigații Investigace.cz au lansat proiectul KremRule (combinație a cuvintelor Kremlin și a cuvântului englezesc „to rulle”) care mapează averile acumulate de oligarhi ruși în Cehia. Wagner, compania de mercenari înființată de Yevgeny Prigozhin, supranumit „bucătarul lui Putin”, a pus pe roate afaceri bănoase în Sudan.
Context.ro a selectat cele mai importante investigații jurnalistice publicate în ultimele săptămâni de către centrele de jurnalism de investigație afiliate rețelei internaționale The Organized Crime and Reporting Project (OCCRP). Context.ro este partener al OCCRP în România, alături de Rise Project și Átlátszó Erdély.
„Ai idee cu cine te joci, proasto? Nu mă face să-ți rup gâtul!”, așa a fost amenințată o jurnalistă a Centrului pentru Investigații Jurnalistice (CIN) din Bosnia și Herțegovina de un polițist cu rang înalt, acuzat de fapte de corupție. Zoran Čegar, polițistul bosniac, și doi jurnaliștii ai CIN s-au intersectat când acesta participa la un proces în Croația, unde era acuzat de fraude. Čegar este și personajul unei investigații realizate de jurnaliștii de la CIN în care au arătat că polițstul care nu are un salariu exorbitant a acumulat o avere imobiliară impresionantă. A fost acuzat în repetate rânduri că și-a păcălit partenerii de afaceri și le-a luat proprietățile pe nimic. Într-un caz, un bosniac a povestit că a fost obligat brutal să-i cedeze lui Čegar o proprietate. „A fost o tranzacție făcută sub amenințarea armei”, a povestit Mehmedalija Žmirić, de la care Čegar a luat o vilă cu un lac artificial, două case și un grajd de cai. Într-un material publicat de OCCRP, mai multe surse au precizat că polițistul se bucură de protecție. De altfel mai multe investigații penale împotriva sa au rămas fără rezultat.*
- Toate detaliile pe OCCRP
Wagner, compania de mercenari înființată de Yevgeny Prigozhin, supranumit „bucătarul lui Putin”, face afaceri profitabile în Sudan. Pe lângă grupul Wagner, alte două companii ale lui Prigozhin au primit tratament special în Sudan. Una a beneficiat de contracte consistente în domeniul minier, primind licențe de explorare și exploatare a unor rezerve de aur. Firmele lui Prigozhin au plătit și o taxă specială de 100.000 $/lună către o societate locală administrată de un general sudanez. În schimb, a primit acces la infrastructura militară a Sudanului și o companie locală a primit sarcina să pună la dispoziția rușilor drone, muniție sau mașini blindate.
- Toate detaliile într-o investigație OCCRP, realizată în parteneriat cu Le Monde
Ministerul Mediului din Senegal a cumpărat mitraliere de 77 de milioane de dolari de la firma unui celebru traficant de arme nigerian. Aboubakar Hima, furnizorul armelor, este căutat de autoritățile din Niger pentru o fraudă masivă de 400 de milioane de dolari, care gravitează tot în jurul unor contracte de armament. Contractul cu ministerul Mediului a fost secretizat, dar reporterii OCCRP au obținut o copie. Printre anexe era și una care prevedea ca reprezentanți ai guvernului senegalez să inspecteze marfa în Dubai, unde trebuiau cazați la un hotel de cinci stele.
- Toate detaliile, aici
Organizația Națiunilor Unite a plătit zeci de milioane de dolari unor companii controlate de fidelii regimului dictatorial din Siria. Reporterii OCCRP și cei ai Centrului Sirian de Investigatii Jurnalistice (SIRAJ) au analizat datele unui raport detaliat asupra modului în care ONU a cheltuit banii în Siria.
Un grant de 1.4 milioane de dolari a ajuns la o fundație condusă de soția dictatorului Bashar Al-Assad. În total, Organizația Națiunilor Unite a plătit aproximativ 406 milioane de dolari pentru achiziții în Siria în 2019 și 2020 de alimente, cazare, echipamente medicale, securitate, formare, servicii IT, produse chimice și materiale de birou. Aproximativ 75 de milioane de dolari au mers către companii care nu au fost identificate din „motive de confidențialitate” sau „motive de securitate”.
O companie numită Desert Falcon LLC, condusă de comandantul Fadi Ahmad, un susținător al regimului, a primit peste un milion de dolari în 2019 și 2020 de la agenția ONU pentru copii, UNICEF, și de la agenția sa pentru refugiați palestinieni, UNRWA. În 2012, Ahmad, cunoscut și sub numele de Fadi Saqr, a preluat comanda Forțelor Naționale de Apărare din Damasc, o miliție pro-guvernamentală. În anul următor, miliția a luat parte la un masacru a zeci de persoane în districtul Tadamon din capitala siriană.
- Citiți investigația aici
Investigace.cz construiește o bază de date extinsă ce conține informații despre averile oligarhilor ruși și ale asociaților lui Vladimir Putin din Republica Cehă. Baza de date include, în acest moment, 26 de nume ale unor oameni care îl mențin pe Putin la putere, care servesc ca intermediari pentru investițiile sale private sau care dețin poziții strategice în cadrul forțelor de securitate și al serviciilor secrete.
- Detaliile investigațiilor sunt aici
Colegii de la Atlatszo.hu au dezvăluit în trecut că o societate producătoare de baterii pentru mașini electrice din Ungaria își expunea proprii lucrători la riscuri grave, ceea ce a dus la îmbolnăviri și chiar la deces. Jurnaliștii au realizat recent un videoclip care rezumă informații despre industria națională a bateriilor pe care guvernul din Ungaria vrea să le ascundă – de la mușamalizarea poluării și nerespectarea standardelor de siguranță, până la lipsirea completă de drepturi a publicului și a autorităților locale și vânzarea resurselor naturale naționale.
- Videoclipul poate fi vizionat aici
Jurnaliștii de la Investigace.cz au demascat impostorii care păcăleau cehii că vor ajunge cripto-milionari. Sub identități false, rușici, care sunt profesori de limbă cehă, își încurajau victimele să deschidă un cont pe bursa de criptomonede Binance și să trimită prima sumă în jetoane BNB (o criptomonedă utilizată direct de bursa de criptomonede Binance) către un portofel prestabilit. Promiteau un profit de aproape 40.000%.
- Întreaga investigație, aici
Jurnaliştii RISE Moldova și ai Centrului „Dossier” au aflat cine este angajatul Serviciului Federal rus de Securitate „responsabil” de coordonarea politicienilor moldoveni, prin intermediul căruia serviciile rusești au influenţat alegerile din Republica Moldova, precum și cine dintre ofiţerii de securitate, având acoperire diplomatică, „supraveghează” regiunea transnistreană şi sudul Ucrainei.
- Mai multe despre cum acţionează influenţa rusă în ţara vecină şi ce planuri au ruşii peste Prut, aici
Satul Duzagrama din comuna Sagarejo, din Georgia, are micul său oligarh, care a intrat în posesia mai multor terenuri arabile care trebuiau să aparțină sătenilor. Mukhtar Ismailov este reprezentantul primăriei Sagarejo, din 2007. Încă de atunci abuzează de putere și se îmbogățește prin falsificarea documentelor. Potrivit localnicilor, teritoriul controlat de Ismailov a aparținut fermelor colective ale satului încă din perioada sovietică. A început să-și însușească terenurile din zonă după ce a devenit reprezentantul primarului în 2020. Acum, Ismailov dispune de 55 de terenuri care îi aparțin oficial lui și membrilor familiei sale, având o suprafață totală de 90 de hectare.
- Colegii de la iFact detaliază acest caz de abuz al puterii, aici
Colegii de la Kloop au relatat că banca comercială DemirBank, la solicitarea Comitetului de Stat pentru Securitate Națională din Kârgâzstan, a blocat accesul în contul bancar al Azattyk Media. Azattyk este o organizație de știri din zonă, care în septembrie a acoperit conflictul de la granița kârgâz-tadjică din 14-17 septembrie. Azattyk a specificat că a aflat despre blocarea contului dintr-o conversație telefonică cu reprezentanții băncii. Aceștia nu au primit încă o notificare oficială de la DemirBank, chiar dacă li s-a promis una. În plus, Azattyk a raportat că în seara zilei de 26 octombrie au primit o scrisoare de la Ministerul Culturii, în care se precizează că site-ul lor va fi blocat timp de două luni. Motivul blocării reprezintă „informații inexacte contrare intereselor naționale ale Kârgâzstanului”. Ministerul a considerat că povestea conținea „elemente ale discursului de incitare la ură, informații neconfirmate despre presupusul atac al părții kârgâze asupra Tadjikistanului, informații care escaladează situația din societate și provoacă ură, discriminare și dezbinare între cetățeni”. Azattyk a raportat că au studiat deja conținutul materialului și nu au găsit nicio încălcare a standardelor lor.
- Mai multe despre acest caz aici
Foto deschidere: Zoran Čegar, polițistul bosniac care a amenințat jurnaliști (sursa: Bosnia’s Center for Investigative Reporting)
*Corecție: Într-o versiune anterioară a acestui articol, din cauza unei errori de traducere am menționat că polițistul bosniac i-a amenințat pe ambii jurnaliști ai centrul CIN afiliat OCCRP cu care s-a întâlnit, pe când amenințarea i-a fost adresată doar jurnaliste cu care a dialogat.
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema