Corupție și Crimă Organizată Globală: Fost oficial de rang înalt la Casa Albă, implicat într-o afacere minieră posibil dăunătoarea pentru pădurea amazoniană, peste 1.000 de copii ucraineni deportați în Rusia în 2022
Un fost oficial de rang înalt din Washington este implicat într-o afacere minieră care ar putea aduce daune consistente asupra ecosistemului Pădurii Amazoniene din Columbia. Peste 1.000 de copii ucraineni au fost deportați în Federația Rusă pe parcursul anului 2022 în timp ce doi dintre cei mai importanți oligarhi ruși, frații Rotenberg, au evitat ani la rând sancțiunile impuse de Occident pentru acțiunile Rusiei în Ucraina. Republica Cehă se confruntă de câteva săptămâni cu un val de atacuri cibernetice, iar în Asia, vecinii Siriei se confruntă cu traficul de Captagon, susținut de oficiali de la cel mai înalt nivel din Damasc. O regiune nigeriană se confruntă cu o epidemie de meningită, ce afectează în principal tânăra generație. Asta, în condițiile în care a reușit să câștige lupta împotriva COVID-19. În Tunisia, cetățenii sunt exasperați după ce statul a decis să privatizeze modul în care sunt acordate vizele pentru Europa.
Autoritățile ruse au deportat în 2022 peste 1.000 de copii ucraineni
Deși cifrele oficiale sunt de trei ori mai mici, ancheta Istories a scos la iveală un raport care arată că 1.184 de copii „din Donbas și Ucraina” au fost plasați anul trecut în plasament de către autoritățile ruse. Datele deschise compilate de reporterii Istories arată că regiunile cu cei mai mulți elevi ucraineni sunt Novosibirsk și Moscova.
- Articolul integral, aici
Doi dintre cei mai importanți oligarhi ruși au evitat ani de zile sancțiunile Occidentului
Vladimir Putin și-a petrecut președinția zdrobind disidența, întemnițând jurnaliști și lideri ai opoziției și purtând un război necruțător împotriva Ucrainei. De-a lungul anilor din ce în ce mai întunecați ai domniei sale, unii dintre cei mai loiali susținători ai săi au fost oligarhii ruși – mai ales prietenii săi din copilărie, Boris și Arkady Rotenberg.
Cei doi frați au devenit aliați-cheie ai statului rus, în timp ce marile lor întreprinderi au derulat megaproiecte, inclusiv Jocurile Olimpice de la Soci și podul spre Crimeea anexată. Iar guvernul lui Putin i-a ajutat să devină miliardari.
Deși au fost sancționați de Occident în 2014, puține lucruri par să se fi schimbat în stilul de viață luxos al familiei Rotenberg.
- Citiți aici The Rotenberg Files, o serie de investigații la care au lucrat zeci de jurnaliști, bazată pe o scurgere de peste 50.000 de e-mailuri și documente de la o firmă rusă de management care a lucrat pentru cei doi frați.
Amenințare ransomware în Republica Cehă
Unul dintre cele mai cunoscute trenduri în materie de criminalitate cibernetică din ultima vreme o reprezintă așa-numitele grupuri de ransomware. Este vorba de un software special care infectează un computer sau o întreagă rețea de calculatoare și criptează datele stocate. Atacatorii cer apoi plata unei răscumpărări în schimbul unui cod de decriptare care restabilește accesul la date.
În ultimele săptămâni, Republica Cehă s-a confruntat cu un val de atacuri. Printre victime s-au numărat compania cehă care produce înaltă tehnologie pentru sectorul aerospațial și de apărare – Omnipol, dar și Algotech, una dintre companiile de top în domeniul IT&C.
Oficiul Național pentru Securitate Cibernetică și Informatică și Oficiul pentru protecția datelor cu caracter personal din Cehia avertizează asupra unui risc crescut de atacuri ransomware în următoarele săptămâni.
- Mai multe detalii în materialul publicat de colegii de la Investigace.cz, aici
Un „război al drogurilor”: Vecinii Siriei se luptă cu un val de Captagon care le traversează granițele
Oficiali de rang înalt din Siria sunt implicați în traficul de Captagon, cunoscut drept „drogul jihadului”.
Statele vecine Siriei au confiscat cantități record de droguri în ultimii ani, luptând cu traficanții echipați cu mitraliere, ochelari de vedere pe timp de noapte și drone.
OCCRP și BBC au găsit dovezi ale legăturilor dintre unii dintre acești traficanți și forțele de securitate siriene: Potrivit fostului emisar al SUA în Siria, încercarea de a colabora cu regimul Assad pentru a reduce fluxurile de droguri a fost ca și cum „am încerca să încheiem un contract cu piromanul pentru a stinge focul”.
Jurnaliștii au petrecut mai bine de un an investigând acest „război al drogurilor” în curs de dezvoltare și consecințele sale pe termen lung.
- Puteți citi investigația aici
O familie influentă din New Hampshire a pus ochii pe o mină de cupru din jungla columbiană
O mină de cupru în mijlocul Pădurii Amazoniene din Columbia, o pădure protejată în pericol să fie tăiată pentru construcția acelei mine, o companie minieră înregistrată într-o jurisdicție opacă, un fost politician american acționar la această companie și un director care nu crede în schimbarea climatică, deși încearcă să lucreze într-unul dintre cele mai fragile ecosisteme de pe planetă. Aceasta este descrierea investigației realizată de Centrul Latinoamerican de Investigații, publicată pe 14 iunie.
Pentru Columbia, ar fi unul dintre cele mai mari proiecte miniere, în condițiile în care cuprul este clasat de guvern „interes strategic”, dar ar putea avea un impact major asupra naturii. 86% din pădurea amazoniană din Columbia încă se află într-o stare bună de conservare, dar tăierile de copaci au luat avânt din 2016 încoace.
Unul dintre investitorii proiectului este John Henry Sununu, un lider republican puternic din New Hampshire, fost guvernator al statului și fost oficial de rang înalt la Casa Albă, în mandatul lui George Bush Senior. Firmele implicate în proiectul din Columbia sunt Libero, din Canada, și Anglo Asian Mining, din Azerbaijan, al cărei președinte este un fost oficial din guvernul iranian.
- Mai multe detalii, pe Centrul Latinoamerican de Investigații
„Regiunea din Nigeria care a câștigat lupta împotriva COVID-19, dar pierde copii din cauza meningitei”
Nimic nu te lovește mai tare ca părinte decât să îți auzi copilul cum se trezește într-o dimineață și spune „mamă, nu te pot auzi. Nu îmi aud nici surorile. Se pare că urechile mele nu mai funcționează”, scriu jurnaliștii de la Premium Times Nigeria într-un articol publicat la începutul lunii iunie.
Nigeria s-a confruntat, între 1 octombrie 2022 și 16 aprilie 2023, cu 1.686 de cazuri suspecte de meningită, în urma cărora s-au înregistrat 124 de decese, cele mai multe în rândul copiilor cu vârste între 1 și 15 ani. 74% dintre aceste cazuri au fost înregistrate doar într-o regiune – Jigawa.
În timp ce există un deficit de vaccinuri pentru a trata epidemia de meningită cu care statul nigerian se confruntă și care afectează, în mare parte, tânăra generație, regiunea Jigawa se numără printre cele care au raportat cea mai mare rată de vaccinare împotriva COVID-19, adică puțin peste 5 milioane de persoane.
- Mai multe detalii în articolul publicat de Premium Times Nigeria
Privatizarea vizelor: Statul care operează în umbra sectorului privat
Pentru a obține viza pentru Europa, tunisienii sunt nevoiți să apeleze la diverși furnizori privați de servicii, precum TLScontact. O investigație INKYFADA a scos la lumină faptul că privatizarea modului în care sunt acordate vizele crează o anumită distanță față de cei care aplică, scutește statul de responsabilități și prioritizează obținerea profitului.
„Au ajuns să creadă că TLS este consulatul, că TLS are putere asupra aprobării unei vize, când nu e deloc cazul”, spune un fost angajat al companiei.
Între timp, rata de refuz pentru vize continuă să crească, iar tot mai multe persoane se plâng că procedura devine din ce în ce mai complicată. Concret, rata de refuzuri s-a dublat în ultimii 10 ani. În anul 2022, deși numărul de solicitări era mai mic decât perioada pre-pandemie, s-a înregistrat cea mai ridicată rată.
- Investigația Inkyfada, aici
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema