Corupție și Crimă Organizată Globală: Cum spionează Rusia din inima capitalelor europene, zeci de colegi din toată lumea continuă munca unui jurnalist mexican ucis în urmă cu șase luni
Federația Rusă a instalat aproape două sute de echipamente de spionaj pe acoperișurile ambasadelor, consulatelor și ale clădirilor unde locuiesc diplomații ruși din țările europene. Instalații suspecte au fost identificate și în România, la Ambasada Federației Ruse din București. La șase luni de la asasinarea jurnalistului columbian Rafael Moreno, 30 de jurnaliști, sub coordonarea Forbidden Stories, au continuat investigațiile sale privind acuzațiile de corupție la scară largă și daune aduse mediului. În Bosnia și Herțegovina, cei mai mari poluatori ai râurilor sunt în afara sferei de acțiune a controalelor, iar falsuri electorale grosolane au fost semnalate la alegerile parlamentare din Bulgaria.
Context.ro a selectat cele mai importante investigații jurnalistice publicate în ultimele săptămâni de către centrele de jurnalism de investigație afiliate rețelei internaționale The Organized Crime and Reporting Project (OCCRP). Context.ro este partener al OCCRP în România, alături de Rise Project și Átlátszó Erdély.
Cum spionează Rusia din inima capitalelor europene
Federația Rusă a instalat aproape două sute de echipamente de spionaj pe acoperișurile ambasadelor, consulatelor și ale clădirilor unde locuiesc diplomații ruși. Zeci de imobile, din toată Europa, unele amplasate lângă obiective strategice, servesc ca bază tehnică pentru echipamente sofisticate de supraveghere și interceptare, scriu jurnaliștii de la Frontstory.pl.
Antenele misterioase și echipamentele camuflate în containere speciale permit serviciilor secrete rusești să intercepteze comunicațiile radio, inclusiv cele de pe frecvențele poliției, să localizeze semnalele GSM și chiar să asculte conținutul conversațiilor telefonice dintr-un anumit perimetru.
Jurnaliștii au descoperit echipamente asemănătoare pe 39 de clădiri din Budapesta, Varșovia, Vilnius, Bruxelles sau Stockholm. Instalații suspecte au fost identificate și în România, la Ambasada Federației Ruse din București.
Un fost ofițer de contrainformații maghiar a declarat că rușii folosesc echipamente de interceptare a comunicațiilor electronice, cum ar fi camerele CCTV din clădirea ambasadei, pentru a monitoriza protestele, a identifica și a colecta date sensibile despre criticii lor maghiari și, mai recent, despre grupurile locale ucrainene.
Articolul publicat de Frontstory.pl face parte dintr-o investigație internațională la care au colaborat jurnaliști de la Delfi Estonia, De Tijd, Dossier Center, Expressen, ICJK, LRT și VSquare.
- Investigația, aici
Proiectul Rafael: „Mă puteți omorî, dar nu mă veți reduce la tăcere”
În octombrie 2022, jurnalistul columbian Rafael Moreno a fost împușcat mortal. La șase luni de la asasinat, 30 de jurnaliști, sub coordonarea Forbidden Stories, au continuat investigațiile sale privind acuzațiile de corupție la scară largă și daune aduse mediului. Cu ajutorul unor noi dovezi, ei au dezvăluit nereguli grave care au confirmat un sistem de clientelism în contractele de lucrări publice și au expus metodele companiilor miniere pe care Moreno le investiga, notează OCCRP.
Jurnalistul columbian Rafael Moreno a contactat anul trecut Forbidden Stories pentru a împărtăși documente sensibile cu grupul media non-profit în cazul în care ar fi fost asasinat. Nouă zile mai târziu, acesta era mort.
Coordonați de Forbidden Stories, jurnaliști de la CLIP, Cuestión Pública, El Espectador, France 24, RFI și alți parteneri lansează „Proiectul Rafael”.
- Întreaga serie de investigații, aici
Poluatorii râurilor din Bosnia și Herțegovina nu sunt trași la răspundere
Cei mai mari poluatori ai râurilor din Bosnia și Herțegovina sunt în afara sferei de acțiune a controalelor, scriu colegii de la CIN.ba. Autoritățile amână de un deceniu termenele pentru tratarea adecvată a apelor uzate, astfel că aceștia otrăvesc, fără a fi sancționați, râurile și terenurile pe care fermierii își cultivă producția și își hrănesc animalele.
În Legea apelor din Bosnia și Herțegovina nu există nicio sancțiune prevăzută pentru deversarea excesivă de poluanți în râu. În Regulamentul privind condițiile de deversare a apelor reziduale în mediu și în sistemele publice de canalizare, se prevede că toate instalațiile noi trebuie să fie în conformitate cu valorile prescrise pentru calitatea apelor reziduale, dar termenele limită pentru instalațiile existente au fost amânate de peste zece ani prin modificări constante ale reglementărilor. În 2012, Ministerul Mediului și Turismului a stabilit un termen limită de cinci ani pentru efectuarea acestor modificări, iar în 2015 a fost prelungit până în 2018, iar apoi pentru încă cinci ani. Ultimele modificări din 2020 au stabilit ca termen limită data de 19 decembrie 2023.
– Mai multe detalii, aici
Compania cipriotă care a ajutat un oligarh rus aflat sub sancțiuni să mute milioane de dolari
Furnizorul cipriot de servicii corporative MeritServus l-a ajutat pe Konstantin Malofeev, un oligarh sancționat pentru sprijinul acordat rebelilor separatiști susținuți de Rusia în estul Ucrainei, să transfere datorii în valoare de zeci de milioane de dolari, chiar și după ce acesta a fost trecut pe lista neagră, arată documente care au făcut obiectul unor scurgeri de informații, notează jurnaliștii OCCRP.
MeritServus a înființat compania cipriotă Tinello Investments Limited în 2005 și a deținut acțiunile companiei în numele lui Malofeev, prin intermediul unui act de fiducie, până în 2017 – menținându-l pe Malofeev la conducerea efectivă a companiei, dar fără ca numele său să fie trecut în registrele acesteia.
Între 2014, când Malofeev a fost sancționat, și 2017, când a renunțat la el ca și client, MeritServus a semnat documente care l-au ajutat pe oligarh să transfere împrumuturi între firma sa fantomă din Cipru și celelalte companii ale sale, în ciuda sancțiunilor UE și SUA.
Malofeev, care deține un canal de televiziune care promovează propaganda Kremlinului privind conflictul din Ucraina, a fost sancționat pentru finanțarea luptătorilor separatiști susținuți de Rusia în estul Ucrainei.
Experții au declarat că acordurile de împrumut au însemnat probabil că atât MeritServus, cât și compania cipriotă a lui Malofeev, au încălcat sancțiunile.
MeritServus și directorul său general au fost sancționați săptămâna trecută de Marea Britanie pentru că au acționat pentru Roman Abramovici, un alt oligarh apropiat de Kremlin.
- Toate detaliile, aici
Falsuri electorale grosolane la alegerile parlamentare din Bulgaria
Surse ale site-ului de jurnalism de investigație „Bivol” au semnalat manipulări extrem de scandaloase, procese-verbale falsificate, acțiuni ilegale și voturi cumpărate, în Sofia, Moldova și două localități din Italia.
Colegii de la Bivol au primit dovezi că au fost adăugate voturi la procesele verbale completate greșit în comisiile electorale de circumscripție. De asemenea, sunt informații că în localitățile găgăuze din Moldova s-au dat bani pentru voturi, iar în Italia, în două localități, secțiile de votare nu au funcționat. Jurnaliștii continuă investigația despre manipulările și încălcările care ar fi putut răsturna rezultatele alegerilor parlamentare din Bulgaria, din aprilie 2023.
- Detaliile, aici
Oficiali puși sub acuzare pentru spălare de bani la divizia estoniană a Danske Bank
Autoritățile estoniene au pus sub acuzare șase foști oficiali ai diviziei estoniene a Danske Bank pentru presupusul rol pe care l-ar fi jucat într-unul dintre cele mai mari scandaluri de spălare de bani din istorie, izbucnit în 2017 și aflat acum în curs de finalizare, scrie OCCRP.
Divizia Danske din Estonia a efectuat plăți suspecte în valoare de peste 220 de miliarde de dolari în perioada 2007-2015. Se crede că majoritatea fondurilor ilicite au provenit din surse rusești.
Procuratura estoniană a declarat că cei șase suspecți au fost responsabili împreună pentru inițierea și operarea schemei de spălare de bani, care a fost ascunsă de alte unități ale băncii și a servit intereselor lor personale.
Aceștia sunt acuzați că au spălat 2 miliarde de dolari și 6 milioane de euro proveniți din infracțiuni comise în Rusia, Azerbaidjan, Georgia, Elveția, Statele Unite și Iran.
- Articolul complet, aici
Belarus și Venezuela împărtășesc un secret de 1,5 miliarde de dolari
Centrul de Investigații Belarus, publicația venezueleană Armando.Info și OCCRP au intrat în posesia unor documente clasificate care dovedesc că Belarusul are datorii considerabile față de Venezuela pentru livrări de petrol care datează din timpul guvernării lui Hugo Chávez.
Documentele arată că Belarus nu a achitat Venezuelei un contract de furnizare de petrol livrat în urmă cu 10 ani, în timpul președinției lui Hugo Chávez. Datoria se ridică la 1,5 miliarde de dolari.
Actul datat în septembrie 2015 a fost pregătit pentru o ședință cu prim-ministrul belarus. Acesta indică faptul că autoritățile belaruse nu au intenționat să trimită banii în Venezuela și menționează că Belarusul a decis „să trateze datoria ca pe un ajutor oferit de Republica Bolivariană a Venezuelei, mai degrabă decât ca pe o responsabilitate a Belarusului”.
- Investigația completă, aici
sursa foto deschidere: INQUAM Photos/ Octav Ganea
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema