Corupție și Crimă Organizată Globală: Ce îi face pe criminalii ruși să lupte alături de Wagner în Ucraina, șef de poliție din Bosnia și Herțegovina condamnat după ce a amenințat o jurnalistă că îi va tăia gâtul

26 mai, 2023

„Candidatul nostru ideal a stat în închisoare cel puțin 15 ani”, le-a spus Evgheni Prigojin unor criminali ruși care au acceptat să lupte alături de gruparea de mercenari Wagner în Ucraina. La sud de Dunăre, o familie care avea legături cu Serviciul Național de Investigații a ajuns să controleze piața imobiliară din Bulgaria. Tot la Sofia, adjuncta procurorului șef a locuit ani de zile într-un apartament ce aparține de administrația locală, pentru care plătea 200 de lei pe lună. Un șef de poliție din Bosnia și Herțegovina a fost condamnat, după ce a amenințat o jurnalistă că îi va reteza gâtul. Biserica Catolică din Polonia s-a bucurat în 2023 de o finanțare de stat de 200 de milioane de euro. Motivul, reabilitări termice. Malta, Brazilia, Mali și Papua Noua Guinee, zone intrate în atenția reporterilor OCCRP în luna mai.

„Avem nevoie de talentul vostru în criminalitate”. Ce-i face pe criminalii ruși să lupte în Ucraina de partea grupării de mercenari Wagner

Pe parcursul invaziei ruse în Ucraina, gruparea Wagner a creat rețeta perfectă pentru a atrage noi recruți – s-a adresat, în principal, persoanelor aflate în închisorile din Federația Rusă. În schimbul libertății, aceștia trebuie să ucidă în țara vecină. 

„Candidatul nostru ideal are între 30-45 de ani. Puternic, sigur pe el, rezistent. În mod ideal, a stat în închisoare cel puțin 15 ani. În mod ideal, mai are de executat alți 15 ani din pedeapsă. A intrat pentru mai multe crime, precum ucideri, atacuri sau furturi. Dacă în aceste cazuri au fost implicați polițiști sau oficiali, cu atât mai bine”, le-a transmis Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin”, unor recruți Wagner.

Până în prezent, în Wagner ar fi intrat peste 50.000 de persoane încarcerate în închisorile din Rusia. Este și cazul unui mercenar condamnat la 21 de ani de închisoare după ce a omorât mai multe persoane de etnie rromă într-un bar din orașul lui natal. În anul 2022, în schimb, a ales să accepte oferta Wagner și a plecat să lupte în Ucraina. S-a întors acasă două luni mai târziu, într-un sicriu. 

  • Citește întreaga investigație OCCRP aici

Condamnat după ce a amenințat un reporter că îi va reteza gâtul

Zoran Čegar, șef suspendat din poliția Bosniei și Herțegovinei, a fost condamnat la o pedeapsă de șapte luni de închisoare pentru că a amenințat jurnaliști de la Centrul pentru Jurnalism de Investigație (CIN). Sentința nu va fi executată dacă Čegar nu comite o nouă infracțiune penală timp de doi ani după ce decizia devine definitivă. Detalii aici.

La sfârșitul lunii octombrie 2022, în fața unui tribunal din Croația, Čegar a amenințat o jurnalistă, printre altele, i-a spus că îi va reteza gâtul, fiind nemulțumit de materialul publicat de CIN cu privire la proprietățile sale.

Este vorba despre o investigație în care jurnaliștii au descoperit că, în ultimii 20 de ani în serviciul de poliție, Čegar a achiziționat mai multe case, apartamente și terenuri în Bosnia și Herțegovina și Croația, deținând, de asemenea, numeroase mașini, bărci, motociclete și snowmobile. O parte din proprietăți ar fi fost dobândite prin contracte fictive și documente falsificate. Zoran Čegar a fost suspendat din funcție în urma dosarului deschis pe numele său, în Croația, pentru fraudă și după ce a amenințat-o pe jurnalista CIN.

  • Găsiți investigația aici

Din Serviciul Național de Investigații al Bulgariei, la mari antrepreprenori în construcții. Familia care controlează piața imobiliară din țara vecină

Fiul, mama și fosta soție a șefului Serviciului Național de Investigații din Bulgaria, Borislav Sarafov, au devenit mari antreprenori în construcții. Baza îmbogățirii lor este reprezentată de donația unei proprietăți scumpe din Sofia făcută de un fost deputat GERB (partidul fostului deputat bulgar Boiko Borisov) și de vânzarea, la un preț simbolic, a unor terenuri de construcție în apropiere de Bozhurishte de către un fost consilier municipal și candidat la primărie din partea GERB. Pe lângă parcelele de teren avantajoase de la politicieni, familia lui Sarafov mai achiziționează proprietăți rezidențiale de la persoane anchetate pentru spălare de bani.

  • Citiți investigația Bivol și BIRD aici

Biserica Catolică a primit aproape 200 de milioane de euro de la guvernul polonez pentru reabilitări termice

Activiștii de mediu spun că banii, oficial destinați reducerii poluării produse de încălzirea ineficientă a clădirilor, au fost de fapt folosiți preferențial pentru renovarea patrimoniului imobiliar bisericesc. Banii au mers inclusiv către clădiri neutilizate sau în care funcționează hoteluri administrate de biserică. Au fost reabilitate termic biserici, clădiri ale seminariilor, birouri și chiar locuința unui paroh pensionat. Pe dinafară au rămas spitale, care anul trecut au oprit aerul condiționat din saloane și universități laice, care au trecut la cursuri online ca să reducă costurile cu electricitatea și încălzirea.

Suma primită de Biserica Catolică reprezintă peste jumătate din fondurile alocate de autorități în perioada 2018-2022.

Curtea de Audit a descoperit inclusiv un caz în care finanțarea a fost aprobată preferențial. 

  • Investigația Frontstory.pl poate fi citită aici

Grupările criminale din Brazilia taie ultimii arbori rămași în parcurile naționale

În timpul nopții, în apropierea Parcului Național Pau Brasil, una dintre ultimele parcele de pădure rămasă intactă pe coasta de nord a Braziliei, tăierile ilegale de copaci sunt în toi. Grupările criminale vizează, în principal, o specie de copac aflată în pericol de dispariție, dar despre care experții spun că se vinde pe piața neagră la prețuri mai ridicate decât cele ale cocainei. Afacerea, în schimb, este derulată de o industrie care nu este asociată des cu mafia – industria muzicii clasice. Astfel, materia primă, odată prelucrată și transformată în instrumente muzicale – precum arcușurile folosite pentru cântatul la vioară – poate ajunge la câteva zeci de mii de dolari pe bucată pe piețele negre din SUA, Europa sau Japonia. 

  • Investigația OCCRP poate fi citită aici

Mită la nivel înalt, acces la documente guvernamentale și practici incorecte. Culisele unui proces de 11 miliarde de dolari

Actualul Guvern din Nigeria a contestat în instanță rezultatele unui proces de arbitraj, în care a fost obligat să plătească 11 miliarde de euro către compania Process & Industrial Developments Limited (P&ID) – înregistrată într-un paradis fiscal. Decizia inițială a fost dată după ce, în 2010, compania deținută de doi irlandezi a obținut un contract pentru construcția unei centrale de gaz în orașul Calabar. 

Acordul inițial presupunea ca Guvernul din Nigeria să pună la gratuit la dispoziție companiei P&ID resurse naturale, iar, ulterior, profitul obținut după procesarea acestora să fie împărțit. În final, Nigeria nu a furnizat gazul promis, iar construcția centralei a fost anulată. 

Acum, avocații Guvernului din Nigeria încearcă să întoarcă decizia tribunalului de arbitraj și să evite plata celor 11 miliarde de euro – care ar însemna o treime din rezerva valutară a țării. În timpul audierilor, aceștia au acuzat P&ID că a obținut contractul prin mituirea unor oficiali înalți din Guvern. Mai mult, reprezentanții companiei ar fi avut acces și la documente guvernamentale. O decizie finală în acest proces ar urma să apară în următoarele săptămâni. 

  • Citește investigația OCCRP aici

Un traficant de țigări acuzat că finanțează terorismul, soția unui fost general din Congo și un oficial din Mali. Mita care nu a mai fost dată

Mokoko Sow, soția unui fost general din Congo, care susține că îl reprezintă pe traficantul de țigări Apollinaire Compaore, l-a vizitat, în 2017, pe șeful companiei de stat din domeniul tutunului din Mali. 

OCCRP a obținut o înregistrare a întâlnirii, în care Sow i-a oferit oficialului din Mali să accepte o sumă de bani – 100 de milioane de franci. În schimbul mitei, țigările lui Compaore urmau să tranziteze țara africană fără probleme. 

Întâlnirea a avut loc la câteva luni de la momentul în care sute de milioane de țigări au fost confiscate de autoritățile din Mali. 

Numele lui Apollinaire Compaore este legat de finanțarea militanților islamiști. Aceștia controlează zone din Mali, Nigeria și Libia și, de cele mai multe ori, obțin sume ridicate de bani de la traficanții de țigări, așa cum este și cazul lui Compaore.

  • Citește întreaga investigație OCCRP aici

Scandal uriaș de mituire în Papua Noua Guinee. Premierul și un alt ministru, în rolurile principale

În urma unei investigații OCCRP, poliția din Papua Noua Guinee a deschis un amplu proces în care verifică afacerile dubioase ale unui australian – Don Matheson. 

Este vorba, în principal, de plăți făcute prin intermediul unor platforme off-shore, ce au ajuns la înalți oficiali din guvernul țării. În paralel, în porturile din țară au fost alocate contracte uriașe. 

Deși premierul James Marape a transmis inițial că nu are legătură cu afacerile australianului, reporterii OCCRP au găsit dovezi că cei doi au încercat să se introducă reciproc în fața unor înalți oficiali din Papua Noua Guinee și Australia.

  • Citește întregul material OCCRP aici

Cum au profitat reprezentanții unei companii din Malta de un contract de 2,1 miliarde de euro 

În anul 2015, Vitals Global Healthcare, o asociere de companii fără experiență în domeniul medical, a câștigat un contract de 2,1 miliarde de euro pentru renovarea a trei din cele patru spitale publice din Malta. 8 ani mai târziu, banii nu au ajuns în sistemul public de sănătate.

În schimb, reporterii OCCRP au descoperit sume importante de bani transferate către reprezentanții companiei. Peste 1 milion de dolari au fost documentați ca fiind plătiți pentru bijuterii, mașini de lux sau excursii scumpe. Traseul banilor duce inclusiv către un fost premier din Malta.

Investigația OCCRP vine la câteva luni de la momentul în care contractul a fost anulat de o instanță malteză, fapt ce a adus mii de cetățeni în stradă pentru a cere înapoi banii cheltuiți de Guvern către VGH. 

Adjuncta procurorului general din Bulgaria, abonată la locuințe sociale

6 ani a locuit Desislava Pironeva, alături de fiul său, într-un apartament ce aparține municipalității din Sofia. Între 2017 și 2023, pentru locuința de 68 de metri pătrați, a plătit aproximativ 250 de lei pe lună. A salvat, astfel, cel puțin 28.000 de euro. 

Colegii de la Bird.BG mai notează că Pironeva a primit chiar și o ofertă din partea consiliului local pentru a cumpăra apartamentul respectiv, dar pe care a refuzat-o. 

După anii petrecuți în locuința în care ar trebui să locuiască persoane din categorii vulnerabile, Pironeva a reușit să strângă suficienți bani pentru a se muta într-un apartament dintr-un complex rezidențial, cu acces la piscină și două garaje. 

  • Întreaga investigație, aici

sursa foto deschidere: Dorel Nicolae Oancă

Ajută-ne să investigăm și să expunem abuzurile. Cu banii tăi, putem să-i deranjăm cei care fură, corup, amenință și manipulează.
Donează prin plata cu cardul

Alege tipul donației

Alege suma

După ce vei apăsa pe Donează vei fi redirecționat către pagina securizată a procesatorului de plăți Stripe, unde vei putea plăti în siguranță.

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema