Corupție și Crimă Organizată Globală: Aur și argint furat în Rusia – investit în Cehia, un jurnalist de investigație deportat din Kârgâzstan și Fabrica de Fraude din Kiev, pusă la pământ

02 dec., 2022

Regimul din Kârgâzstan a deportat un jurnalist de investigație care a adus la lumină mari cazuri de corupție. Jurnaliștii de investigație din Italia sunt hărțuiți sistematic cu procese intentate de personajele anchetelor jurnalistice, la finalul cărora pot ajunge chiar în închisoare pentru că relatează despre corupția din Italia. O operațiune internațională de fraude online scoasă la lumină de OCCRP în 2020 este acum subiectul unei anchete penale la nivel internațional.

Context.ro a selectat cele mai importante investigații jurnalistice publicate în ultimele săptămâni de către centrele de jurnalism de investigație afiliate rețelei internaționale The Organized Crime and Reporting Project (OCCRP). Context.ro este partener al OCCRP în România, alături de Rise Project și Átlátszó Erdély.

Un jurnalist de investigație din Kârgâzstan, care a scris despre corupția la nivel înalt din țară, a fost deportat, pe 23 noiembrie, la câteva minute după ce un tribunal a dat o sentință  împotriva sa.

Reporterii care urmăresc cazul au surprins imagini care arată că jurnalistul a fost escortat de polițiști până în zona de plecări din aeroport. Însă nu este clar unde a ajuns.

Bolot Temirov, cofondator și director al publicației Temirov LIVE, a fost arestat în luna ianuarie a acestui an, când poliția a făcut o razie în biroul său și a pretins că a găsit droguri. Arestarea a avut loc la doar o zi după ce Temirov LIVE a publicat o investigație privind afacerile familiei șefului securității naționale din Kârgâzstan.

Ulterior, autoritățile l-au acuzat pe jurnalist că este și cetățean al Rusiei, că a falsificat documente pentru a-și primi pașapoartele kârgâziene și că ar fi trecut ilegal frontiera.

  • Ce spune avocatul jurnalistului și reacția lui Drew Sullivan, cofondator al OCCRP, în materialul publicat aici

Membrii unei rețele internaționale de fraude online au fost arestați într-un dosar coordonat de Eurojust și Europol. Fraudele industriale realizate prin intermediul companiei Milton Group au fost scoase la lumină în urma unei anchete jurnalistice (Fabrica de Fraude) publicate de OCCRP în 2020. Un număr impresionant de victime au fost păcălite să investească în diverse presupuse afaceri, fiindu-le promise câștiguri sigure. Apoi, după un timp, victimele constatau că banii le-au dispărut. Centrul de comandă al fraudatorilor era în Kiev. Printre ele, și cetățeni români. 

  • Toate detaliile aici 

Jurnaliștii OCCRP/Rise Project România au dezvăluit că timp de mai bine de un deceniu, HS Timber Group, ex Holzindustrie Schweighofer, le-a cerut furnizorilor săi de lemn din România să livreze lemn suplimentar gratuit, fără a-l înregistra, ceea ce a adus companiei austriece profituri estimate de 34 de milioane de dolari. 

  • Toate detaliile aici 

La fiecare două săptămâni, jurnaliștii de la Investigative Reporting Project Italy (IRPI) se prezintă într-o secție de poliție pentru că trebuie să ia la cunoștință de un nou dosar. Sunt genul de procese menite să hărțuiască jurnaliștii și să le facă munca imposibilă. Acest gen de proces nu caută să lămurească un diferend, ci doar să blocheze activitatea jurnalistică, fiind denumite Strategic Lawsuits Against Public Participation (SLAPP). 

„SLAPPS-urile sunt un lucru obișnuit pentru noi și a ne apăra face parte din munca noastră zilnică”, spune Cecilia Anesi, reporter de investigație la Irpi Media. În Italia, jurnaliștii pot fi dați în judecată în instanța penală, unde un verdict de vinovăție pentru defăimare ar putea duce la închisoare, sau în instanța civilă, care ar putea duce la falimentul unui mic organ de presă precum Irpi Media, deoarece nu există o limită pentru valoarea despăgubirilor solicitate.

Jurnaliştii şi centrele media din reţeaua OCCRP se confruntă cu un număr record de 41 procese intentate chiar de cei care au făcut subiectele investigaţiilor jurnalistice. Ca răspuns, reţeaua lansează OCCRP SLAPP’s Back, o campanie de strângere de fonduri necesare pentru finanţarea apărării legale în aceste procese nefondate.

  • Toate detaliile aici

În martie 2022, forţele militare ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie. În octombrie 2022, cu câteva zile înainte și după ce Vladimir Putin a semnat un decret prin care centrala nucleară devine „proprietate federală”, au fost înființate două noi companii de stat în Rusia.

Colegii de la Bivol prezintă documente de la registrul de stat al Federației Ruse, care arată cum Moscova a înregistrat două companii – o societate pe acțiuni și o întreprindere de stat – pentru a permite companiei ruse de stat pentru energie atomică Rosatom să poată gestiona centrala nucleară din Zaporojie. Documentele nu sunt recunoscute de instituțiile internaționale de stat conduse de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

  • Citiți aici detaliile, în materialul publicat de Bivol.bg în parteneriat cu publicația ucraineană InfoAtom News

100.000 de elevi din Macedonia nu au manuale şcolare. Ele vor fi livrate de firma unui fost parlamentar care a câştigat contractul de 4,5 milioane de euro, după o licitaţie pe care nu avea cum să o piardă. Guvernul refuză să publice contractul. Aceeaşi firmă a primit jumătate de milion de euro pentru broşurile care înlocuiesc temporar manualele. Banii vin dintr-un împrumut de la Banca Mondială destinat renovării şcolilor.

  • Toată povestea aici

Peste 30 de tone de aur și argint au dispărut în timpul privatizării unei întreprinderi de stat rusești de prelucrare a metalelor prețioase, în 2006. Principalii suspecți au investit sute de milioane de coroane în proiecte imobiliare în Republica Cehă, aproximativ în aceeași perioadă.

  • Cine sunt investitorii și unde au ajuns banii puteți afla din materialul colegilor de la Investigace.cz, aici

În Turkmenistan, apropiații regimului au creat o piață neagră prin care vând cartele SIM. Oamenii obișnuiți nu au acces la net pentru că banda 4G din Turkmenistan funcționează cu mari sincope. Cartelele SIM sunt limitate și se aplică regula: un om – un SIM, care poate fi achiziționat de la singurul operator de telefonie mobilă din țară, Altyn Asyr. În schimb, pe piața neagră, SIM-urile sunt vândute de o filieră de intermediari care uneori cer și 2000 de dolari pentru cartele cu numere preferențiale. CEO-ul companiei este o rudă a președintelui Turkmenistanului.

  • Colegii noștri de la Turkmen News oferă mai multe detalii despre modul în care funcționează monopolul serviciilor mobile turkmene aici

Rusia a modificat un dosar de trafic cu droguri ca să-şi recupereze un agent GRU. Sergey Cherkasov a fost condamnat în această vară în Brazilia după ce autorităţile au aflat că este agent secret rus şi a încercat să se infiltreze, sub identitatea falsă-Victor Muller Ferreira, ca stagiar la Curtea Internaţională de la Haga. Moscova cere acum extrădarea lui Cherkasov, care ar fi implicat într-un dosar de trafic pe droguri, însă datele arată că este vorba de o înscenare menită să-l aducă acasă pe agentul rus.

  • Bellingcat demontează argumentele Rusiei aici

Foto: Jurnalistul Bolot Temirov (sursa: kloop.kg)

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema