Copil ucrainean, întors acasă după șase luni petrecute într-o “tabără de reeducare” rusească din Crimeea: “Am fost bătuți cu un baston de fier” (INTERVIU)

20 apr., 2023

Vitaliy Vertash, un adolescent ucrainean, este unul dintre miile de copii care au fost deportați ilegal din țara devastată de război într-un lagăr rusesc de „reeducare” pentru minori din teritorii ocupate de Moscova.

În ciuda faptului că relocarea forțată a copiilor este interzisă de legislația internațională, peste 19.300 de copii ucraineni au fost deportați ilegal de când Rusia și-a invadat vecinul, potrivit celor mai recente date furnizate de autoritățile ucrainene. În mod alarmant, doar aproximativ 360 de copii au fost reîntorși până în prezent.

În aceste lagăre mulți copii sunt forțați să învețe cultura, limba și viziunea rușilor, ca parte a unor programe de îndoctrinare pro-rusească. Mulți dintre ei, precum Vitaliy, în vârstă de 16 ani, care a petrecut șase luni într-un lagăr din Crimeea aflată sub ocupație rusă, sunt supuși la abuzuri fizice și psihologice.

„A fost foarte greu… am fost bătuți în tabără cu un baston de fier”, și-a amintit el într-un interviu acordat Context.ro. „Fiecare dimineață începea cu imnul național rusesc. Celor care refuzau să cânte li se lua telefonul, se tăia o porție de mâncare și posibilitatea de a face un duș timp de patru zile”.

Cei care nu se supuneau cerințelor gardienilor, mai spune el, erau trimiși într-un subsol îngust al lagărului pentru a fi pedepsiți. Adolescentul își amintește că o fată a fost bătută cu brutalitate, lăsându-i o vânătaie mare pe spate. Pe lângă faptul că copiii au fost obligați să cânte cântece rusești, au fost forțați să privească cum gardienii ardeau steagul ucrainean.

IMG 8290

vitaliy vertash

sursa foto: Context.ro

Există preocupări din ce în ce mai mari cu privire la situația copiilor ucraineni deportați, fapt ce a determinat Curtea Penală Internațională să emită, luna trecută, un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al comisarului său pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru presupusul lor rol în deportarea sistematică și ilegală a minorilor.

Într-unul dintre coridoarele lagărului de deportare, o statuie a președintelui Putin, pe care era inscripționat „Putin este rege”, stătea mândră, a mai povestit Vertash pentru Context.

Pe lângă eforturile juridice fără precedent ale Curții Penale Internaționale, autoritățile ucrainene și organizațiile neguvernamentale depun eforturi susținute pentru a încerca să readucă acasă miile de copii deportați. “Salvați Ucraina” este una dintre aceste organizații care ajută la reunirea copiilor deportați cu familiile lor.

În martie, ONG-ul a restituit 17 copii, originari din regiunile Herson și Harkov și deportați în octombrie anul trecut. Aceștia fuseseră duși în lagărul din Crimeea. Vitaliy, care este din orașul Beryslav, s-a aflat printre cei care s-au întors.

Untitled 1 2

salvati ucraina

sursa foto: Context.ro

„Au fost deportați sau răpiți de ruși”, a declarat pentru Context.ro Mykola Kuleba, fondator al organizației Salvați Ucraina și fost oficial pentru drepturile copiilor. „Mulți copii au rămas acolo, sarcina noastră este să îi aducem înapoi acasă. În caz contrar, ei pot primi statutul de orfani în Rusia, cetățenia rusă, iar după aceea pot fi adoptați”.

Copiii care au fost salvați în martie, la fel ca Vitaliy, au fost deportați în tabăra din Crimeea sub pretextul unei vacanțe relaxante de două săptămâni pe litoral. Cu toate acestea, părinții lor au început să se îngrijoreze pe măsură ce timpul trecea și nu era niciun semn că s-ar întoarce.

Mulți părinți, precum Inessa, mama lui Vitaliy, nu au putut să se angajeze în misiuni proprii pentru a-și aduce copiii înapoi, așa că au semnat o împuternicire către Salvați Ucraina ca aceștia să lupte pentru întoarcerea lor în siguranță. Schimbul a fost posibil după negocieri îndelungate între organizație și oficialii ruși.

„Am fost foarte îngrijorată de cum va decurge totul”, a declarat Inessa, care vorbea zilnic cu fiul ei prin telefon. „Directorul școlii i-a oferit lui Vitaly să plece în vacanță, la început am refuzat… Nu era electricitate în Beryslav și au existat probleme cu mâncarea. Pentru mine, cel mai important lucru este sănătatea și siguranța fiului meu”.

familie vitaliy vertash

familie vitaliy vertash

sursa foto: Context.ro

Într-o zi, în perioada în care Vitaly a trait calvarul, și-a sunat mama pentru a o întreba dacă a renunțat la el. Explicația sa despre acel apel făcut în stare de panică aduce în atenție programele Rusiei de adopție a copiilor ucraineni, pe care se presupune că le desfășoară cu familii rusești.

Vitaly spune că personalul din lagăr i-a spus că va fi transferat la un internat din Pskov, în vestul Rusiei, pentru a fi adoptat de o familie rusă. „Au spus că părinții noștri ne-au abandonat. Am întrebat-o pe mama mea, (și) ea a fost în stare de șoc”, a spus adolescentul.

Inessa, mama lui Vitaly, spune că l-a contactat imediat pe directorul lagărului pentru a clarifica situația, iar răspunsul nu a făcut decât să stârnească și mai multă îngrijorare. „Nu îi veți lua de aici”, i-a spus, „aceștia sunt copii ai Rusiei”.

Pentru a-i aduce înapoi pe cei 17 copii, echipa Salvați Ucraina a traversat Polonia, Belarus și Rusia. Șeful ONG-ului spune că a fost o călătorie „dificilă și periculoasă”. La granița rusească, echipa sa a fost interogată timp de șase ore de către polițiștii de frontieră ruși, dar a reușit să intre.

„Federația Rusă, la cel mai înalt nivel de conducere, sunt criminali care au planificat și pun în aplicare planul de distrugere a Ucrainei și de genocid al poporului ucrainean”, a declarat Kuleba. „Aceasta este o crimă de război și toată lumea ar trebui să fie trasă la răspundere”, a adăugat acesta.

Kuleba spune că speră să se facă dreptate pentru copii prin colaborarea cu Serviciul de Securitate al Ucrainei pentru a documenta presupusele crime de război, pentru a le furniza ca dovezi pentru Curtea penală internațională în cazul în care un proces se va concretiza vreodată. Cu toate acestea, experții consideră că șansele ca un proces să aibă loc sunt mici.

Pentru Vitaly și pentru mulți copii ca el, trauma de a fi deportat ilegal va rămâne probabil mulți ani de acum încolo. Dar, pentru moment, el este bucuros că se numără printre relativ puținii care s-au întors acasă în siguranță. „Văzând granița Ucrainei, am fugit pur și simplu”, a spus el.

Despre autor: Taisiia Bakharieva

Avatar of Taisiia Bakharieva
Taisiia Bakharieva este o jurnalistă din Kiev, Ucraina, care acum locuiește în România. Este în media din 1994 și a lucrat pentru agenția de presă RATAU, ziarele Kray și Vseukrainskie Vedomosti și ca redactor-șef al departamentului de cultură al ziarului și al site-ului FAKTI. Taisiia a intervievat numeroase personalități din Ucraina și este autor și prezentator al secțiunii de televiziune TV-FAKTI. După ce Rusia i-a invadat țara, Taisiia s-a mutat în România și s-a alăturat echipei CONTEXT. Munca ei se concentrează acum pe investigații privind crimele de război ale Rusiei în Ucraina și realizează interviuri cu victimele și martorii terorii rusești. Este de multă vreme membră a Uniunii Jurnaliștilor din Ucraina.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema