Campania prezidențială pe social media: Tandemul Simion-Georgescu versus Nicușor Dan. Cine a dezinformat masiv și ce s-a viralizat

Simion pe TikTok: 60% din conținut, dezinformare sau manipulare. Nicușor Dan a investit în promovare pe Meta. Un fost candidat e campion la viralizare pe rețeaua socială chinezească.

George Simion a folosit TikTok-ul pentru a răspândi conținut manipulator în campania prezidențială, cu aproape 60% dintre clipuri marcate ca fiind dezinformare sau provocatoare. Contracandidatul Nicușor Dan a evitat acest tip de derapaje pe rețeaua chinezească și a investit mulți bani în promovarea pe rețelele Meta. Viralizarea pe TikTok a fost dominată însă de susținătorii lui Călin Georgescu și mesaje criptice precum „GS = CG”.

Prezidențialele TikTok

Videourile postate de George Simion pe contul său de TikTok după turul întâi la alegerile prezidențiale, a propagat dezinformări în proporție de aproape 21% din conținut, iar 38% din videourile sale includ informații denaturate, afirmații menite să provoace emoții sau tendențioase.

Screenshot 2025 05 15 104001

captură TikTok, pagina lui George Simion

Softul Context.ro a analizat inclusiv clipurile care între timp au fost șterse de pe pagina candidatului, între care și videoclipul din ziua votului, 4 mai, când a mers la secția de votare împreună cu Călin Georgescu, cei doi fiind flancați de bodyguarzi.

De asemenea, a dispărut de pe TikTok-ul lui Simion și filmarea făcută la o fabrică din Alba Iulia, despre care Alba24 a scris că ar fi fost o regie, angajații ar fi fost anunțați că la ora 14 va suna alarma pentru un exercițiu de evacuare, însă la ora respectivă candidatul a apărut în curtea fabricii.

Pe contul de TikTok al lui Nicușor Dan softul nu a detectat vreo dezinformare în perioada 4-15 mai.

Screenshot 2025 05 15 103835

captură TikTok, pagina lui Nicușor Dan

#președinte

Am analizat cele mai populare 100 de videoclipuri postate pe TikTok în 2025 care folosesc hashtaguri ce conțin numele celor doi candidați la prezidențiale, alături de termenul „președinte”.

Clipurile cu #nicusordanpresedinte însumează, în total, aproape 12,7 milioane de vizualizări, peste 1 milion de like-uri și 44,5 de mii de comentarii.

Clipurile cu #georgesimionpresedinte au fost vizualizate de 10 milioane de ori, au 782 de mii de like-uri și peste 71,3 mii de comentarii.

În același timp, top 100 cele mai virale videouri de pe platformă cu #calingeorgescupresedinte au înregistrat peste 83,6 milioane de vizualizări anul acesta, peste 4,5 milioane de like-uri și 270 de mii de comentarii.

TikTok Screenshot Romania investigation 1.width 3200

captură TikTok, sursa: Global Witness

GS=CG, o relație complicată

După anularea alegerilor de anul trecut, candidatul AUR la președinția țării a spus că nu va mai candida și că îl susține pe Georgescu în această cursă. Cu toate acestea, după invalidarea candidaturii lui Georgescu, Simion a intrat din nou în competiție, iar laitmotivul campaniei sale electorale a fost Călin Georgescu, care a obţinut 2.120.401 voturi, clasându-se pe prima poziție în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, ulterior anulate de Curtea Constituțională.

Mai apoi, șeful AUR a susţinut că, dacă va ajunge preşedinte, prima semnătură pe care o va da va fi pe un document care va aduce turul doi înapoi. Mai recent, Simion a afirmat că va organiza un referendum care va avea ca temă „Turul doi înapoi”, iar dacă acesta trece, își va da demisia. Ulterior, Simion a declarat că Georgescu este ”una dintre variantele de premier” pe care le ia în calcul dacă va fi ales președinte.

Între timp, rețelele sociale au fost inundate de clipuri și postări în care sunt folosite sintagme precum “GS pentru CG” sau “GS=CG”.

George Simion a avansat numele lui Călin Georgescu ca propunere pentru funcția de premier al României încă din 2020, după ce AUR a devenit partid parlamentar.

Patru ani mai târziu, Georgescu îl ataca pe contracandidatul Simion, cu câteva zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, insinuând că liderul AUR ar avea înțelegeri cu PSD. 

„Știți de ce nu am acceptat propunerile lui George Simion pentru a fi premier sau pentru a candida din partea AUR pentru președinție? Pentru că nu e omul oamenilor lui, al celor care cu adevărat îl susțin, el este omul altora, al celor care nu au nimic în comun cu binele poporului”, a spus fostul candidat. Mai mult, într-un podcast, difuzat în aceeași perioadă, el a dat de înțeles că liderul AUR este „viclean”.

Călin Georgescu nu și-a declarat clar susținerea pentru candidatul AUR la alegerile din 2025 și nu a pronunțat niciodată numele lui George Simion în aparițiile sale publice din acest an.

Campania Meta

Candidatul care a investit cel mai mult pentru a se promova pe Facebook și Instagram este Nicușor Dan, care a cheltuit aproape 984 de mii de lei în intervalul 6-12 mai. 

George Simion a fost promovat pe aceleași rețele sociale, atât pe paginile sale, pentru care partidul său a plătit aproape 85 de mii de lei, dar și pe paginile AUR, unde au fost cheltuiți 50 de mii de lei. 

Însă la campania online a candidatului la prezidențiale au pus umărul și parlamentarii AUR, care au distribuit pe rețelele Meta materiale care au fost promovate cu până la 9,5 mii de lei. În graficul de mai jos sunt reprezentați senatorii și deputații care au plătit din contul partidului peste 4 mii de lei în perioada 6-12 mai. 

Screenshot 2025 05 15 134748

Raport Meta

Ajută-ne să investigăm și să expunem abuzurile. Cu banii tăi, putem să-i deranjăm cei care fură, corup, amenință și manipulează.
Donează prin plata cu cardul

Alege tipul donației

Alege suma

După ce vei apăsa pe Donează vei fi redirecționat către pagina securizată a procesatorului de plăți Stripe, unde vei putea plăti în siguranță.

Despre autor: Iulia Stanoiu

Iulia Stanoiu
Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeași temă

Pe aceeași temă

Dă-ne un pont/ Send Us a Tip