Bruno Mihăilescu, susținătorul lui Călin Georgescu – legătura cu Rusia prin Cipru
Afaceristul Bruno Mihăilescu care, conform unei anchete recente publicate de Snoop.ro, îl susține pe Călin Georgescu, are o legătură cu Ambasada Rusiei din Cipru.
Mihăilescu a apărut pe scenă la o conferință organizată de Camera de Comerț Ruso-Cipriotă cu sprijinul Ambasadei Federației Ruse în Nicosia, în 2017, conform unui document apărut în baza de date Cyprus Confidential a International Consortium of Investigative Journalists, o organizație internațională de presă.
Acest document descrie agenda conferinței de o zi și este în continuare disponibil și pe site-ul Camerei de Comerț și Industrie a Ciprului. De altfel, un profil de LinkedIn pe numele lui Mihăilescu arată că acesta era prezent în Cipru în 2017 prin compania pe care o reprezenta la conferința rușilor – Eco Living Technologies. Reporterii nu au putut identifica unde este înregistrată firma și ce nivel de activitate a desfășurat.
Titlul conferinței a fost “Forum de afaceri Rusia-Cipru” iar secțiunea în care Mihăilescu a vorbit pe scenă a fost intitulată “informație – comunicare – tehnologie”. Prezentarea lui Mihăilescu s-a numit “îmbunătățirea calității vieții în proiecte rezidențiale”, în conformitate cu domeniul său de activitate în industria construcțiilor.
Conform descrierii conferinței, evenimentul a avut loc la hotelul de 5 stele Four Seasons în Limassol, iar biletul a costat €130 de persoană, cu prânzul inclus.
Ceilalți invitați de pe agendă erau directori în cadrul marilor companii de consultanță internațională precum Deloitte sau Accenture, ori bancheri de top precum directorul Eurobank Cipru, o instituție financiară activă și pe piața din România.
La această conferință, Mihăilescu a avut ocazia să se întâlnească cu ambasadorul Rusiei în Cipru la acea vreme, Stanislav Osadchiy, și cu însuși președintele republicii, Nicos Anastasiades, conform agendei evenimentului care îi arată pe cei doi în calitate de vorbitori.
La vremea respectivă, înainte de o serie de scandaluri financiare și diplomatice care au dus la răcirea relațiilor, Cipru era considerat chiar de Vladimir Putin a fi un partener strategic pentru Rusia în domeniul economic.
Rusia și Cipru aveau relații excepțional de apropiate în perioada respectivă, a spus Makarios Drousiotis, un istoric cipriot care a scris 12 cărți pe teme de actualitate în țara sa. “În 2017 președintele cipriot Nicos Anastasiades era sub influența Kremlinului. În cartea mea “Insula lui Putin” am arătat că Rusia a subminat negocierea pentru a rezolva problema cipriotă și reuniunea insulei, care s-a prăbușit în 2017.”
Drousiotis a fost consilierul lui Anastasiades in perioada 2013-2014. Ulterior, Anastasiades l-a acuzat pe scriitor de defăimare.
Ciprul este și astăzi împărțit în două teritorii, partea de nord fiind sub controlul Turciei în urma unei invazii armate în 1974.
“Ambasadorul rus de atunci, Stanislav Osadchiy, se purta și vorbea ca și cum era guvernatorul unei provincii ruse, nu un oaspete într-o țară străină,” a adăugat expertul.
În legătură cu conferința la care a participat Mihăilescu, Drousiotis a comentat: “Evenimente de genul acesta erau inițiate de lobby-ul rus în Cipru pentru a promova în public ideea că Rusia a fost cel mai bun și onest prieten al Ciprului, deși opusul era adevărat”.
Alti ruși importanți prezenți pe scenă la aceeași conferință, alături de Mihăilescu, sunt Michael Kuzovlev, președinte al Consiliului rus de afaceri pentru cooperare cu Cipru, președintele băncii „PJSC Rossisky Capital”, Georgy Petrov, consilierul președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Federației Ruse, Yakov Shlyapochnik, fondatorul Nord Capital LLC, Irina Shkoliar, Academia rusă de comerț exterior a Ministerului Dezvoltării Economice al Federației Ruse, Valery Romanyuk, președinte al Agenției Ruse de Investiții.
Mihăilescu nu a răspuns solicitărilor scrise ale reporterilor de a transmite un punct de vedere. Contactat telefonic, a refuzat să răspundă la întrebări legate de conferința de la Limassol și a susținut doar că nu are “nici o relație” cu Ambasada Rusiei din Cipru. Întrebat despre acuzația că a amenințat un reporter Snoop.ro, Mihăilescu a spus: “Nu am amenințat pe nimeni, sincer. M-a hărțuit și m-am apărat, sincer. Dacă am făcut vreo greșeală în a mă exprima îmi pare rău, imi cer scuze.”
Mihăilescu este subiectul unei anchete penale pentru amenințarea unui reporter de la publicația Snoop.ro, care a scris pe larg despre implicarea acestuia în organizația Tracia Unită, unul din vectorii de susținere din spatele lui Călin Georgescu.
„Sunteți documentați toți, tu nu înțelegi că avem tot despre voi? Tot! Tot, și unde te duci, și ce faci, și ce mănânci, tot. Știm tot. Și de unde vă vin banii, și unde vă duceți,” a spus atunci Mihăilescu, conform înregistrării publicate de Snoop.
“Cred că nu știi în ce te bagi, fii atent ce zic. Eu zic să te oprești acum, cât mai ai ocazia,” a adăugat Mihăilescu.
Snoop.ro a detaliat de asemenea legăturile dintre Tracia Unită și alte persoane și organizații care promovează teorii ale conspirației în mediul online, ajutate pe alocuri de propaganda rusă.
Georgescu a primit sprijin puternic și din partea mișcării legionare din România, conform unui reportaj publicat în Context.ro. Mișcarea legionară laolaltă cu alte forme de glorificare a nazismului, rasismului și antisemitismului teoretic este interzisă în România, însă legile în vigoare au început să fie aplicate numai după anularea alegerilor prezidențiale.
La inceputul anului, Georgescu a acordat un interviu unuia dintre cei mai activi propagandiști ai Kremlinului din media internațională, Jackson Hinkle.
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema