Audit la Primăria Sector 5: Salarii mărite din pix, achiziții ilegale, bani europeni dispăruți fără urmă
Inquam Photos / George Călin
Curtea de Conturi a României a semnalat, în cel mai recent raport realizat în urma verificărilor făcute la Primăria Sectorului 5, mai multe probleme cu privire la salarii mărite ilegal, tranzacții suspecte de milioane de lei, bani europeni cheltuiți nejustificat, servicii fantomă, softuri informatice scumpe, dar nefolosite, și neplata taxelor angajaților.
- Cristian Popescu Piedone, în prezent președintele Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), a fost primar al Sectorului 4 din 2008 până în 2015, când și-a dat demisia din cauza incendiului de la clubul Colectiv, în care au murit 64 de oameni. În 2020 a fost ales ca primar al Sectorului 5. În mai 2022 a intrat la închisoare pentru a-și ispăși pedeapsa din dosarul Colectiv, fiind găsit vinovat pentru abuz în serviciu legat de emiterea autorizațiilor de funcționare pentru clubul Colectiv. Un an și o lună mai târziu a fost eliberat printr-o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), revenind în fotoliul de primar. Actualmente, Vlad Popescu Piedone, fiul său, este primar al Sectorului 5.
Peste 5 milioane de lei ascunși în contabilitate
Conform auditorilor, primăria a ascuns peste cinci milioane de lei în contabilitate, bani încasați de la cetățeni pentru servicii de întreținere a spațiilor publice. În Sectorul 5, serviciile publice de întreținere și amenajare a spațiilor verzi și a locurilor de joacă pentru copii sunt efectuate de două companii subordonate primăriei: Salubrizare Sector 5 SA și Amenajare Edilitară și Salubrizare SA, care percep taxe de la cetățeni.
În prezent, un locuitor al Sectorului 5 plătește 10,65 lei lunar pentru colectarea și transportul deșeurilor reziduale și 4,93 lei pentru colectarea deșeurilor reciclabile, la care se adaugă TVA. Conform datelor din raport, primăria a încasat peste cinci milioane de lei de la aceste companii, însă nu i-a raportat.
Alți bani dispăruți
Aproape șapte milioane de lei, bani ai asociațiilor de proprietari, au fost ascunși în conturile Primăriei Sectorului 5, mai notează Curtea de Conturi. Banii strânși de locatarii a 15 blocuri pentru reabilitarea termică a imobilelor nu se regăsesc în evidențele contabile ale primăriei, conform datelor din raport. Banii reprezentau contribuția locatarilor de 10% din costurile pentru reabilitare, restul costurilor fiind suportate de către bugetul local.
Taxe de aproape 1 milion de lei neplătite la stat
În 2023, după ce mai mulți angajați care fuseseră disponibilizați au fost repuși în funcție ca urmare a deciziei instanței judecătorești, instituția a fost obligată să le plătească și „despăgubiri egale cu salariile” ce le-ar fi revenit în perioada în care au fost scoși din funcție. Funcționarii publici și-au primit banii, din care le-au fost extrase contribuțiile salariale și impozitele, care nu au mai ajuns în cele din urmă la bugetul de stat.
Conform documentelor consultate de Context.ro, primăria nu a virat către organismul fiscal peste 800 de mii de lei cu titlu de contribuții și impozite ale angajaților. Acest lucru afectează salariații în mod direct, pentru că datele pe baza cărora se determină stagiile de cotizare și/sau punctajul asiguraților în sistemul public de pensii nu au fost actualizate.
Dublu virament la tranzacții de 30 de milioane de lei
Curtea de Conturi arată în același raport că, în ceea ce privește tranzacții de peste 30 de milioane de lei ale Primăriei Sectorului 5, „există riscul dublului virament”. Mai exact, Sectorul 5 împreună cu Complexul multifuncțional „Sf. Andrei” și Complexul Cultural „Ștefan Iordache” au virat, în total, peste 30 de milioane de lei către două companii deținute de primăria Sectorului 5: SC Salubrizare SA și SC Infrastructură SA cu titlul de „vărsăminte pentru capital social”.
Tranzacțiile au fost efectuate la trei ani după hotărârile Consiliului Local și fără ca primăria să aibă „obligația de plată” a acestor sume. Conform datelor din raport, sumele fuseseră deja depuse în conturile companiilor la momentul în care tranzacțiile au fost efectuate din nou, iar în lipsa unor „evidențe contabile clare și corecte există riscul unui virament dublu”, se evidențiază în raport.

Vlad Popescu Piedone și Cristian Popescu Piedone (sursa foto: Inquam Photos / George Călin)
Softuri scumpe nefolosite
Primăria a cheltuit bani grei pentru cumpărarea unor softuri de contabilitate pe care nu le folosește. În 2022, primăria condusă de Piedone cumpăra o „licență pentru sistemul de gestionare electronică a resurselor bugetare” în valoare de 60.000 de mii de lei. Un an mai târziu plătea încă peste un milion de lei din bani publici, pentru „servicii de gestionare electronică a datelor”.
Referitor la aceste achiziții, Curtea de Conturi susține că doar jumătate din instituțiile publice aflate în subordinea Primăriei Sectorului 5 au folosit acest soft informatic, în consecință tranzacțiile instituțiilor nu pot fi urmărite, în raport concluzionându-se că „nu se utilizează același soft informatic pentru evidența contabilă”.
În Sectorul 5 străzile „se mătură” și manual și mecanizat „în același timp – aceleași suprafețe”
Primăria a plătit jumătate de milion în plus pentru curățenia stradală, mai susțin auditorii. Pentru ce? Pentru „măturat manual și mecanizat în același timp pe aceleași suprafețe”. Această plată nejustificată a fost remediată ca urmare a misiunii de audit financiar, banii ajungând înapoi la primărie, după ce aceasta transferase peste cinci sute de mii de lei în plus către SC Salubrizare Fapte 5 SA.
Salarii mărite ilegal
Curtea semnalează și „efectuarea de plăți de personal nelegale” pe parcursul anului 2023. În cazul unor angajați, salariul mărit a depășit salariul viceprimarului, care este de aproximativ 16 mii de lei lunar. În total, peste un milion de lei, bani publici, au fost acordați în mod ilegal unor angajați din subordinea primăriei.
Achiziții “sparte” pentru evitarea licitațiilor
Primăria a divizat contractele de achiziție publică în mai multe contracte de valoare mai mică pentru a fi oferite direct unor companii, fără să fie supuse procedurii de licitație, așa cum prevede legea, au descoperit auditorii. Mai mult, Curtea indică faptul că Primăria Sectorului 5 nu a utilizat deloc platforma pentru achiziții publice SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice) pentru a publica anunțuri de licitație în contracte mai mari de 200.000 lei, acestea fiind atribuite fără a fi respectate normele concurențiale, adică consultarea a cel puțin trei operatori economici.
Într-un răspuns oferit G4Media, Cristian Popescu Piedone precizează că “toate măsurile și recomandările auditorilor în ceea ce privește depășirea cuantumului codurilor CPV pe anumite categorii au fost implementate în timpul auditului”.
Salarii fictive pe bani europeni
Peste un milion și jumătate de lei, fonduri europene nerambursabile, s-au evaporat din conturile Primăriei Sectorului 5. Administrația locală nu a prezentat evidențele cheltuielilor derulate în cadrul proiectului „FII C.O.O.L- Fii Competitiv-Organizat-Orientat-Lucrativ”, iar finanțatorul a obligat primăria să „restituie întreaga finanțare”. Proiectul trebuia să se deruleze în perioada mai 2018-aprilie 2022 și avea ca partener compania SC Great People SRL, mai notează auditorii în raport. Î
n 2023, reprezentanții Ministerului Educației au făcut un control în care au solicitat primăriei „documentele financiare justificative”, însă primăria nu le-a prezentat. Astfel că nu au putut fi „identificate sumele cheltuite în cadrul proiectului”, iar Ministerul Educației a obligat instituția la restituirea integrală a finanțării. Mai mult, raportul relevă că, deși proiectul ar fi fost încheiat în aprilie 2022, cei implicați au primit salarii pentru proiect și în 2023, în total, aproape 50 de mii de lei. Compania SC Great People Inside, care a luat bani europeni în proiectul „FII C.O.O.L- Fii Competitiv-Organizat-Orientat-Lucrativ”, se ocupă cu activități de consultanță pentru afaceri și management și îl are ca acționar majoritar pe Doru Dima, psiholog și specialist în domeniul resurselor umane.
În perioada 2008-2025, firma a încheiat 67 de contracte cu statul, în valoare totală de aproximativ 48 de milioane de lei, conform datelor furnizate de sicap.ai. Printre autoritățile care au contractat compania pentru servicii de formare a angajaților, de testare psihoaptitudinală și „echipamente IT necesare partenerului” se numără Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii sau Consiliul Concurenței.
Dezinteres pentru riscurile de fraudă sau conflictele de interese
Conform raportului de audit al Curții de Conturi, Primăria Sectorului 5 „nu a identificat riscurile de fraudă, deși gestionează importante fluxuri de numerar și numeroase imobilizări”. Curtea atrage atenția asupra problemelor în „prevenirea potențialelor conflicte de interese” și „gestionarea situațiilor de incompatibilitate”, amintind că Agenția Națională de Integritate (ANI) a comunicat în 2022 primăriei două rapoarte de evaluare prin care a sesizat stări de incompatibilitate. Atunci era vorba despre fostul director executiv al Direcției Generale Resurse Umane, Violeta Dobre, care a deținut simultan atât funcția publică de conducere, cât și pe cea de consilier juridic în cadrul unei societăți comerciale din sectorul public la care Consiliul Local al Sectorului 5 este asociat majoritar.
Aceasta nu a fost însă o situație singulară în cadrul administrației Sectorului 5. În 2024, ANI a constatat că primarul de atunci, Cristian Piedone, se afla într-un conflict de interese pentru că și-a angajat propriul ginere ca să fie membru în Comisia pentru vânzarea spațiilor comerciale sau de prestări servicii.
În 2021, un articol Libertatea arăta cum Piedone a pus în posturile cheie rude și relații. În prezent nu există nicio persoană cu atribuții în „prevenirea și monitorizarea situațiilor privind conflictele de interese”, deși într-o procedură din 2021, Piedone s-a angajat să desemneze o persoană sau o comisie în acest sens, arată Curtea de Conturi. În urma auditului, primăria condusă acum de Piedone junior este obligată să pună în aplicare măsurile de redresare propuse de Curtea de Conturi și să-și plătească datoriile. În caz contrar, conducerea instituției riscă până la un an de închisoare sau amendă.
Primăria Sectorului 5 și primarul Vlad Popescu Piedone nu au răspuns până la publicarea acestui articol solicitărilor trimise de Context.ro referitoare la acest subiect.
Pe aceeași temă
Pe aceeași temă