Alegerile prezidențiale din mai, sub monitorizare extinsă. TikTok și alte rețele sociale vor fi sub lupa experților OSCE
Sursa foto: Inquam Photos / Mălina Norocea
Următoarea rundă a alegerilor prezidențiale din România va fi monitorizată de 35 de observatori OSCE, într-un format extins. Pentru scrutinul din 4 mai, 22 de experți vor fi detașați în întreaga țară, evaluând procesul electoral și impactul campaniei. Misiunea instituţiei va ține sub observație și rețelele sociale.
Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) a anunţat, marți, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti, lansarea unei misiuni limitate de monitorizare a alegerilor prezidenţiale repetate din 4 mai 2025. Misiunea, condusă de Eoghan Murphy, va include o echipă de bază formată din 13 experţi internaţionali cu sediul la Bucureşti şi 22 de observatori pe termen lung care vor fi distribuiţi în toată ţara, începând cu 2 aprilie.
Rolul observatorilor ODIHR este de a evalua respectarea standardelor internaționale pentru alegeri democratice, inclusiv conformitatea cu angajamentele OSCE și legislația națională. Observatorii vor analiza multiple aspecte ale procesului electoral, precum desfășurarea campaniei – inclusiv pe rețelele sociale, activitatea administrației electorale, finanțarea campaniei și acoperirea mediatică.
Misiunea ODIHR se va concentra, de asemenea, pe nivelul de pregătire a statului în combaterea manipulării alegătorilor și eficacitatea autorităților în gestionarea unui proces electoral transparent. Un punct important de observație va fi cooperarea cu platformele de social media și accesul autorităților la acestea pentru prevenirea dezinformării.
Un alt aspect esențial al misiunii vizează monitorizarea peisajului media în timpul alegerilor. Reprezentanții ODIHR au recunoscut că este imposibilă supravegherea în detaliu a întregii scene mediatice, motiv pentru care sunt în proces de selectare a principalelor entități media ce vor fi incluse în monitorizare.
Calendarul misiunii prevede sosirea echipei de bază pe 23 martie, urmată de sosirea observatorilor pe termen lung pe 31 martie și sesiuni de instruire pe 1 aprilie. O zi mai târziu, observatorii vor fi desfășurați în teren pentru a monitoriza activ procesul electoral. După scrutinul din 4 mai, ODIHR va organiza o conferință de presă pe 5 mai pentru a prezenta concluziile preliminare, iar un raport final va fi publicat în lunile următoare.
Conferinţa de presă ODIHR, 25 martie 2025
Observatorii vor evalua inclusiv modul în care au fost implementate recomandările ODIHR din alegerile anterioare. Cu toate acestea, misiunea nu va efectua o observare sistematică a procesului de votare, numărare şi centralizare a rezultatelor, ci se va axa pe analiza calitativă şi cantitativă a campaniei electorale şi a mecanismelor electorale.
Scopul autodeclarat al misiunii ODIHR este consolidarea transparenței procesului electoral din România, oferind o evaluare independentă a respectării standardelor democratice și a corectitudinii alegerilor.
Pe 4 mai va avea loc din nou primul tur al alegerilor prezidenţiale, după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a anulat rezultatele scrutinului anterior, invocând multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale. Decizia a fost luată în urma unor contestaţii privind corectitudinea votului, dar şi pe fondul tratamentului preferenţial acordat candidatului pro-rus cu discurs neo-legionar Călin Georgescu, precum şi în urma unor semnale privind încercări de influenţare externă prin dezinformare atribuite Rusiei.
Pe aceeași temă
Pe aceeași temă