Administrația Prezidențială Iohannis refuză accesul la informații publice esențiale despre caz
Administrația Prezidențială Iohannis refuză să pună la dispoziție documente esențiale legate de alegerile prezidențiale anulate de Curtea Constituțională. Context.ro a solicitat administrației Iohannis să pună la dispoziție documentele pe baza cărora serviciile secrete au realizat notele informative declasificate și publicate recent. Biroul de presă de la Cotroceni a avut nevoie de șase zile ca să ne spună că nu vom primi niciun document sau informație în plus. Vezi în text ce documente refuză Cotroceniul să facă publice.
Pe 28 octombrie, la patru zile după primul tur al alegerilor, CSAT a anunțat public că “un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial”. Știm dintr-o declarație ulterioară a președintelui că a fost sunat de serviciile secrete, care i-au spus că se întâmplă lucruri ciudate. Iohannis a participat la ședința CSAT, unde i-au fost puse la dispoziție documente și informații. Apoi, pe 4 decembrie, a fost de acord ca mai multe note informative, adică sinteze ale informațiilor colectate de diverse servicii, să fie făcute publice.
Pe 6 decembrie, după ce Administrația Prezidențială a publicat notele informative ale SRI, STS, MAI și SIE, am cerut biroului de presă de la Cotroceni să ne pună la dispoziție și documentele pe baza cărora s-au realizat acele rezumate.
Angajații președintelui Iohannis au transmis abia după șase zile un răspuns robotic din care reiese că nu vor pune la dispoziție alte documente. Potrivit acestora, toate documentele legate de alegerile prezidențiale au fost declasificate. “În data de 4 decembrie 2024, Președintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024. Toate documentele care au fost declasificate se regăsesc pe site-ul Administrației Prezidențiale”.
Conform răspunsului la cererea Context.ro, în ședință au fost puse pe masa președintelui și a celorlalți membri ai CSAT doar documentele care apoi au apărut și pe site-ul administrației prezidențiale.Același răspuns menționează clar că serviciile secrete au declasificat informațiile prezentate în ședință. Însă notele informative fac referire la alte documente. În rezumatul realizat de SRI sunt făcute o serie de afirmații bazate pe documente și comunicări. Iată câteva dintre ele:
– Conform datelor furnizate de TikTok la 28.11.2024, în dialogul cu autoritățile române, ulterior creării canalului Telegram @propagatorcg, au fost înregistrate 76 de conturi noi TikTok având ca rol exclusiv promovarea candidatului Călin GEORGESCU. (Comentariu Context.ro: De aici rezultă că SRI a avut acces la datele furnizate de TikTok, nu e clar dacă direct sau prin Autoritatea Electorală Permanentă)
– TikTok a mai comunicat că a identificat o potențială rețea de conturi implicate în acțiuni de manipulare a opiniei publice în context electoral, precum și o rețea de conturi afiliate cu publicația rusă Sputnik care a vizat utilizatorii din România și Republica Moldova. (Comentariu Context.ro: De aici rezultă că SRI a avut acces la date furnizate de TikTok, nu e clar dacă direct sau prin Autoritatea Electorală Permanentă.)
– În 22.11.2024 (ora 13:47), TikTok a transmis AEP confirmarea eliminării postărilor care fac obiectul Deciziei BEC nr. 175D din 20.11.2024, prin blocarea accesului vizual la acestea de pe teritoriul României, ele rămânând vizibile în alte state și putând fi distribuite. (Comentariu Context.ro: De aici rezultă că SRI a avut acces la comunicările oficiale dintre TikTok și Autoritatea Electorală Permanentă.)
– Datele deţinute au relevat implicarea contului de TikTok „bogpr”, utilizat de cetăţeanul român Bogdan PEŞCHIR, în finanţarea promovării lui Călin GEORGESCU la nivelul platformei de socializare. Acesta, utilizând contul „bogpr”, a realizat donaţii pe TikTok de peste un milion de euro. După ce a devenit subiect de dezbatere publică, implicarea „bogpr” în finanţarea promovării lui Călin GEORGESCU la nivelul platformei a fost confirmată inclusiv de reprezentanţii TikTok în dialogul cu autorităţile române în data de 28.11.2024. Aceştia au confirmat identitatea utilizatorului „bogpr” şi au menţionat că acesta a efectuat plăţi în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24.10-24.11.2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicaţi în promovarea candidatului Călin GEORGESCU, inclusiv după data încheierii campaniei electorale (Comentariu Context.ro: De aici rezultă că SRI a avut acces la informaţii de natură financiară puse la dispoziţie de TikTok).
Rezumatele prezentate de către celelalte servicii secrete fac referire la informații și documente despre care administrația prezidențială susține că au fost declasificate.
Iohannis s-a ferit la inceput să pronunțe “Rusia”, serviciile au făcut doar aluzii
În prima sa intervenția sa publică din 6 decembrie, președintele Iohannis nu a numit Rusia ca principalul actor al interferenței alegerilor prezidențiale: “Mai mult, am primit informațiile de la servicii că această campanie a acestui candidat a fost sprijinită dintr-un stat străin de interesele României”. Nici rapoartele serviciilor secrete nu spun clar că Rusia a interferat în alegerile prezidențiale.
SRI a făcut aluzii și trimiteri la legăturile cu Rusia: “Prin metode specifice, în data de 24.11.2024, SRI a obținut date cu privire la publicarea unor credențiale de acces asociate „bec.ro”, „roaep.ro” și „registrulelectoral.ro” în cadrul unor platforme de criminalitate cibernetică de sorginte rusă. Date similare fiind identificate și în cadrul unui canal privat de Telegram recunoscut pentru diseminarea de date exfiltrate din foarte multe state, mai puțin Federația Rusă.”
Patru senatori americani au spus direct că Putin a atacat alegerile din România.
În schimb, patru senatori americani, republicani și democrați, care conduc Comisia de Politică a Senatului SUA, au denunțat clar atacul Rusiei asupra alegerilor prezidențiale.
„Atacul lui Vladimir Putin asupra alegerilor din România este încă un exemplu al războiului hibrid pe care îl poartă asupra aliaților și partenerilor noștri europeni”, au spus senatorii americani în scrisoarea publicată pe site-ul Senatului SUA.
„Fiind un aliat puternic al NATO, sprijinim România în lupta pentru integritatea proceselor sale electorale. Condamnăm manipularea de către Putin a platformei TikTok controlată de Partidul Comunist Chinez (PCC) pentru a submina procesul democratic al României. Lumea trebuie să ia foarte în serios amenințarea gravă la adresa democrației, reprezentată de manipularea rusă a platformei TikTok pentru a submina societățile noastre libere”, au mai transmis senatorii americani.
Abia în intervenția sa din 18 decembrie președintele României a numit direct Rusia: “În zona de servicii aceste modele de comportament se cunosc foarte bine și se știe cine acționează în acest sens și aici a fost Rusia”.
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema