20 de ani în Parlament: Cristina Dumitrache, fiica șefului PSD Constanța, vrea al cincilea mandat la 42 de ani
Cristina Dumitrache (PSD) este parlamentarul cu cele mai multe mandate din sud-estul țării și se pregătește, la doar 42 de ani, să câștige al cincilea mandat de deputat.
A intrat în Parlament la 26 de ani și de atunci a primit de fiecare dată un loc eligibil din partea organizației județene a social-democraților constănțeni.
După plecarea tandemului Radu Mazăre – Nicușor Constantinescu, conducerea PSD Constanța a fost preluată de Felix Stroe și Ion Dumitrache, cel din urmă fiind tatăl deputatei. Stroe și Dumitrache sunt prieteni apropiați și parteneri de afaceri de peste 30 de ani, scriu jurnaliștii Info Sud-Est.
Deputat la aproape 26 de ani
Cristina Dumitrache a devenit parlamentar în 2008, cu puțin timp înainte să împlinească 26 de ani, după ce anterior fusese consilier județean, într-o perioadă în care Constanța era captivă grupării Radu Mazăre – Nicușor Constantinescu – Sorin Strutinsky, toți condamnați ulterior, definitiv, pentru corupție, în diferite dosare.
Tatăl său, Ion Dumitrache, face afaceri în Constanța de peste 30 de ani, iar firmele sale dețin monopol în anumite zone.
Împarte afacerile în principal cu soția sa și cu Felix Stroe, dar încrengătura firmelor pe care le gestionează a dus inclusiv la Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu sau soțul Cristinei Dumitrache, George Teșeleanu.
Info Sud-Est a arătat în 2016 cum una dintre firmele lui Dumitrache avea monopol pe furnizarea de produse medicale pentru Protecția Copilului din Constanța. Dumitrache a împărțit cu Stroe Șantierul Naval Midia, una din cele mai vechi firme de taxiuri din oraș, iar cei doi au deținut și un ziar.
Dumitrache și Stroe au revenit la conducerea PSD Constanța după ce dosarele penale i-au trimis după gratii pe fostul primar Radu Mazăre, fostul șef de Consiliu Județean Nicușor Constantinescu și omul de afaceri fugar Sorin Strutinsky (în arest la domiciliu în Italia).
Stroe și Dumitrache au reușit să câștige alegerile locale doar în 2016, atunci când Decebal Făgădău a intrat în cursă din postura de primar interimar și fără o opoziție politică solidă. Ulterior, PSD, cu cei doi lideri la conducere, au pierdut Primăria și Consiliul Județean atât în 2020, cât și în 2024, de fiecare dată în favoarea PNL.
Cu toate acestea, cei doi se află în continuare la conducerea PSD Constanța, iar blatul tacit cu PNL, în special cu primarul în funcție, Vergil Chițac, despre care ISE a scris aici, continuă să funcționeze.
- Un singur exemplu: În 2023, primarul PNL Vergil Chițac a inițiat un proiect prin care a vândut o bucată de plajă șefului PSD municipiu, Ion Dumitrache. De precizat și că, în ultima perioadă, Chițac și Dumitrache ar fi dezvoltat o relație foarte apropiată, după cum au explicat pentru ISE surse politice din cele două partide.
Mai mult, în ultima perioadă, avântul și influența lui Ion Dumitrache în PSD Constanța au sporit, punându-l în umbră pe Felix Stroe, șeful de la județ al PSD.
În acest context politic, Cristina Dumitrache a fost plasată pe locul trei la Camera Deputaților, urmând, conform proiecțiilor bazate pe scorul de la locale, să obțină al cincilea mandat de parlamentar.
“Eu am intrat în politică când tatăl meu nu era șeful PSD, nu era șef pe nicăieri. Am candidat inițial pe lista de europarlamentare pe un loc care nu era eligibil și în urma unui concurs organizat la nivelul PSD, anume Tineretului Social Democrat, după care am candidat pe sistemul acela nominal, pe primul mandat l-am obținut așa. Al doilea mandat l-am obținut așa. Tatăl meu nu era nicăieri atunci, iar acum lista a fost votată în cadrul biroului nostru permanent, după care a ajuns la centru, a fost aprobată ca atare. În acest moment mi se pare chiar ciudat să mai fie pusă această întrebare”, a declarat Dumitrache reporterilor ISE, care au întrebat-o dacă a contat poziția tatălui său în PSD Constanța atunci când a fost pusă pentru a cincea oară pe un loc eligibil.
Cristina Dumitrache a absolvit liceul în Constanța, cel mai prestigios de altfel, Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân” (mate-fizică), apoi a studiat în străinătate: a plecat cu bursă Erasmus în Italia (Universita di Bologna), și-a continuat studiile liceale în Marea Britanie la Cambridge Center for Sixth Form Studies, iar apoi a absolvit ”Studii de afaceri și limbi străine” la University College of London. Susține că vorbește și scrie foarte bine în engleză, franceză, italiană și spaniolă.
În ce privește activitatea parlamentară, Cristina Dumitrache a fost un deputat activ (deși cu luări de cuvânt reduse ca durată), cu o serie de legi promulgate, cum ar fi decontarea analizelor pentru persoanele care suferă de alergii, despre care deputata a vorbit în nenumărate rânduri în spațiul public.
Dumitrache a declarat pentru ISE că această lege este și cea mai importantă realizare a sa din mandatul acesta, “un proiect pe care îl consider important și cu un impact major”.
O altă lege pentru care militează, dar care s-a întors în Parlament, este cea a folosirii canabisului în scopuri medicinale.
Dumitrache a făcut parte din mai multe comisii parlamentare, cele mai frecvente fiind Comisia pentru muncă şi protecţie socială, Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi și Comisia pentru politică externă.
Întrebată de ce candidează pentru a cincea oară, Dumitrache a declarat pentru ISE că “am în continuare proiecte pe care le pot implementa, mai ales în domeniul sănătății”, și a dat exemplu proiectul privind protecția persoanelor cu boală celiacă.
În ce privește averea pe care o deține, conform declarației din iunie 2024, Dumitrache are printre cele mai scumpe bunuri (bijuterii, icoane, tablouri etc) dintre toți parlamentarii.
Are bijuterii în valoare de 100.000 de euro, dobândite în perioada 2000-2015. Dumitrache mai are tablouri de 100.000 de euro dobândite în aceeași perioadă, icoane de 70.000 de euro, cadouri (fără a preciza care sunt acestea) de 70.000 de euro și mobilier de 50.000 de euro.
“În declarațiile de avere apar acele obiecte de artă în urma căsătoriei, aparțin soțului meu, le-a moștenit mare parte, le-a primit cadou, le-a achiziționat. Eu le-am declarat, mi-am făcut datoria în momentul în care am încheiat acest act cu soțul meu, am înțeles și obligația de a declara în declarația de avere”, a declarat deputata PSD pentru ISE.
Dumitrache mai are un fond privat de pensii de 132.000 de lei și un depozit de peste 30.000 de lei și nu are mașini, apartamente sau case pe numele ei.
Soțul, prosper om de afaceri, în business cu socrul și cu un site doar despre el
Soțul Cristinei Dumitrache este George Teșeleanu, cu care s-a căsătorit în 2013, atunci când au fost cununați de șeful Camerei Deputaților la acea vreme, Valeriu Zgonea, alungat din PSD între timp.
George Teșeleanu este un prosper om de afaceri care face parte din două consilii de administrație (Oil Terminal și Aeroportul Mihail Kogălniceanu), este manager la una dintre firmele socrului și implicat în businessul Șantierului Naval Midia Năvodari.
Conform biografiei, a pornit de la Facultatea de Ingineri Mine din Petroşani, a plecat în 1991 în Italia, unde se stabilește și de unde începe un periplu de activități în urma cărora strânge o serie de titulaturi și funcții: De la cel de cetățean de onoare al orașului Lupeni (Hunedoara) la cel de consul onorific în Ancona (Italia).
Teșeleanu este și membru al Institutului Aspen, fieful lui Mircea Geoană, iar în 2022 și-a publicat un CV în care figura ca membru al Academiei de Științe Naturale a Federației Ruse (din 2006) și membru al Academiei de Științe Miniere a Ucrainei (tot din 2006).
Totodată, Teșeleanu este și vicepreședintele Federației Române de Judo, jucăria pro-rusului Cozmin Gușă, dar pe care Teșeleanu l-a contracandidat în aprilie 2024, susținând nemulțumirile foștilor mari campioni.
Pentru toate aceste titulaturi și altele, există un site personal despre persoana lui George Teșeleanu.
2 Comments
Leave A Comment
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema
Oameni ce traiesc toata viata din combinatii politice..
Unii au bafta asta…