Ungaria adoptă legea „suveranității”. Jurnaliști unguri: Este nocivă și împotriva statului de drept, dar nu poate intimida presa independentă

14 dec., 2023

Jurnaliștii din Ungaria trag un semnal de alarmă în ce privește libertatea presei, după ce Parlamentul ungar a adoptat marți o lege privind „protejarea suveranității naționale”, care presupune și crearea unei autorități care poate colecta date nelimitate, poate interoga pe oricine și poate fi folosită împotriva oricui. Anterior, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei a solicitat Parlamentului ungar să renunțe la propunerea legislativă.

Atlatszo.hu, prima organizație non-profit de jurnalism de investigație din Ungaria, împreună cu alte organizații media independente atrag atenția că noua lege adoptată de Parlamentul ungar nu reglementează în mod expres funcționarea companiilor de presă, însă poate să restrângă libertatea presei, putând îngreuna, chiar împiedica funcționarea redacțiilor, spun jurnaliștii unguri.

“Suntem uniți în opinia noastră că legea cu privire la „protecția suveranității naționale” nu trebuie doar corectată în detaliile sale, ci trebuie respinsă în întregime. Ea nu servește securității informaționale a societății noastre; dimpotrivă, este menită să o submineze în mod direct prin amenințarea la adresa presei libere și a dezbaterii democratice în general”, scriu jurnaliștii din Ungaria.

Potrivit textului legii, va fi creată o  „autoritate pentru protecția suveranității”, un organism numit în mod arbitrar, cu puteri nelimitate, care poate colecta date, poate interoga pe oricine și poate fi folosită împotriva oricui ia parte la o dezbatere democratică sau informează publicul.

“Este contrară drepturilor omului și principiilor democratice acceptate de Ungaria, precum și bunului simț”, afirmă jurnaliștii. “Cu toate acestea, noi, organizațiile media independente subscrise, nu ne vom schimba principiile și practicile operațiunilor noastre: vom continua să lucrăm în mod transparent, responsabil și în conformitate cu regulile profesiei noastre pentru a ne asigura că poporul maghiar știe ce se întâmplă în țară și de ce. Aceasta este datoria noastră patriotică și nicio „Autoritate” nu ne va descuraja”, mai spun reprezentanții presei independente din Ungaria.

La finalul lunii trecute, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatović, a solicitat Parlamentului ungar să renunțe la propunerea legislativă despre care a afirmat că “reprezintă un risc semnificativ pentru drepturile omului”.

De asemenea, trimisul SUA în Ungaria a criticat propunerea, comparând-o cu „legea privind agenții străini” a Rusiei, iar organizații proeminente din domeniul drepturilor, precum Amnesty International Ungaria, au declarat că pachetul de legi „servește la protejarea exercitării arbitrare a puterii”.

Legea a fost adoptată de Parlament cu 141 de voturi pentru și 50 împotrivă.

Atlatszo.hu: De ce este autoritatea instituită prin acest act împotriva statului de drept?

  • Autoritatea poate deschide o investigație împotriva oricărei persoane sau organizații pe baza propriei decizii, fără a oferi motive.
  • Conform textului legii, care utilizează termeni nedefiniți, o astfel de anchetă poate fi lansată împotriva oricărei persoane care este activă în viața publică în sensul cel mai larg.
  • Organizațiile și persoanele care fac obiectul anchetei, inclusiv tot personalul, indiferent de funcția pe care o dețin, sunt obligate să furnizeze informații autorității.
  • Același lucru este valabil și pentru orice altă persoană care, deși nu face obiectul anchetei, poate fi considerată de către autoritate ca fiind implicată.
  • De asemenea, autoritatea poate solicita informații de la orice organism public sau de altă natură despre oricine și orice, fără restricții.
  • Autoritatea se află în afara jurisdicției oricărui for de recurs, inclusiv a instanțelor judecătorești. Persoanele și organizațiile care fac obiectul unei anchete nu au cui să se adreseze în cazul în care consideră că ancheta este nejustificată, desfășurată cu rea-credință sau că aspectele constatate sunt nefondate.
Ajută-ne să investigăm și să expunem abuzurile. Cu banii tăi, putem să-i deranjăm cei care fură, corup, amenință și manipulează.
Donează prin plata cu cardul

Alege tipul donației

Alege suma

După ce vei apăsa pe Donează vei fi redirecționat către pagina securizată a procesatorului de plăți Stripe, unde vei putea plăti în siguranță.

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema