TELEFONIADA DE LUX: De ce au funcționarii statului iPhone-uri de 2.000 de euro bucata din bani publici

30 mart., 2023

Statul român a cheltuit, anul trecut, 5 milioane de lei pe aproape 3.000 de telefoane. Doar 133 dintre acestea, majoritatea iPhone, au costat 1 milion de lei. Aparatele de ultimă generație au ajuns la primari, secretari de stat sau funcționari din ministere. Cel mai scump e la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și a costat 2.000 de euro. Întrebați de reporterii Context.ro de ce au ales să cumpere telefoane care valorează uneori chiar și de două ori mai mult decât salariul mediu din România, angajații statului au avut explicații diverse și discutabile.

Achizitia acestor telefoane a fost necesara pentru inlocuirea unor aparate depasite din punct de vedere tehnic si moral

Telefoanele de milioane

În 2022, cel puțin cinci milioane de lei din bugetul statului român au fost cheltuite pentru achiziționarea de telefoane mobile. Aproape 3.000 de aparate au ajuns la angajații din ministere, primării, agenții, regii sau universități. La un calcul simplu, asta înseamnă un cost mediu de aproximativ 1.700 de lei pentru fiecare telefon. 

Însă, 133 de bugetari au fost mai norocoși și au primit telefoane mult mai scumpe, care au ajuns să depășească chiar și 10.000 de lei. Cele mai multe dintre smartphone-urile de lux, pentru care statul a cheltuit peste 5.000 de lei/bucată, sunt marca Apple.

Totodată, am găsit achiziții aparent deschise oricărui producător, la care însă, din cauza specificațiilor tehnice impuse de cumpărător, nu se putea califica decât telefoanele Apple.

IOS retina

De ce Iphone?

De ce au nevoie unii bugetari de telefoane scumpe, în timp ce colegii lor se descurcă cu unele mult mai ieftine? Am întrebat autoritățile la ce sunt folosite mobilele care costă mai mult decât un salariu mediu, cum și de ce au ales telefoanele respective. În loc de justificări concrete, răspunsurile seamănă cu o campanie de promovare a telefoanelor Apple. Autoritățile nu stau pe gânduri când vine vorba să cheltuie mii de lei pe un smartphone: le cumpără la cererea angajaților, pentru că au auzit că sunt performante sau le consideră un telefon ca oricare altul.  

Solidaritate socială cu un telefon de 2.000 de euro

Cel mai scump telefon – peste 10.000 de lei – a fost cumpărat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Tot aici au ajuns alte trei aparate de 7.800 de lei bucata. Am încercat să aflăm de ce a avut nevoie instituția de un telefon care a costat mai mult de trei salarii minime pe economie. Ministerul ne-a răspuns că telefoanele de lux au ajuns la un secretar de stat, un director general și doi directori din cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, care le folosesc în principal la… comunicare. Telefoanele, care au înlocuit “aparate depășite din punct de vedere tehnic și moral”, așa cum subliniază ministerul, ar avea același preț cu cele ale altor producători.  

Cel mai scump, de 10.000 de lei, a ajuns în buzunarul secretarului de stat Cristian Vasilcoiu. În discuția cu reporterul Context.ro, Vasilcoiu a spus că nu el a solicitat un telefon așa de scump și a întrebat dacă există pe piață vreun telefon mai ieftin de 5.000 de lei.

331404299 736217281241132 2162177630320380663 n

cristian vasilcoiu

sursa foto: Facebook/ Cristian Vasilcoiu

“Am un aparat de serviciu cu mențiunea că îmi plătesc abonamentul singur. Am un aparat iPhone, nici măcar nu știu ce model este. Nu am cerut niciun telefon special. Habar nu am ce model este. Într-adevăr, am solicitat un telefon de serviciu după ce al meu s-a stricat, fără să specific ceva. Cred că în decembrie, ianuarie, am primit un aparat de la minister. Nu știam cât a costat. Oricum, telefonul de serviciu se predă când pleci de la serviciu”.

Ulterior convorbirii, secretarul de stat de la Muncă a scris pe Facebook că va preda telefonul “luni dimineață”. “M-a sunat o parte a presei că de ce ce am telefon “de nabab”! Un banal iPhone”, a scris Vasilcoiu pe Facebook.

În total, ministerul unde lucrează a plătit anul trecut 42.000 de mii de lei pentru opt telefoane iPhone. Cel mai ieftin a costat 3445 de lei plus tva.

Un Iphone 13 Max scump – 6.700 de lei – a ajuns și la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, care funcționează sub autoritatea Ministerului Muncii. Argumentele agenției seamănă cu cele ale ministerului, plus unul zdrobitor: telefonul este ușor de transportat. Iphone-ul agenției este folosit pe rând de directori, directori adjuncți și șefi de serviciu, în funcție de “importanța acțiunilor la care participă”, conform răspunsului transmis Context.ro.  

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, condus de Sebastian Burduja, a cumpărat un iPhone de 7.600 de lei pe care îl folosește la “numeroase tipuri de programe/aplicații existente, inclusiv platforme de comunicare de tipul Zoom, Teams, Webex, Skype sau altele”. Telefonul a punctat și la alte criterii: face poze bune, bateria ține mult. Ministerul susține că sistemul de operare Apple este mai bun decât cel Android: 

„Android, fiind un sistem de operare de tip open source, este vulnerabil din punct de vedere al securității cibernetice. Sistemul de operare iOS utilizat de Iphone este „închis”, de aceea posibilitățile de a se introduce/descărca programe informatice nedorite (de tip malware, viruși etc) sunt semnificativ mai reduse, practic inexistente”.

Banii pentru telefon, a ținut să precizeze ministerul, nu vin din bugetul de stat. Aceeași precizare a venit și de la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), care a cumpărat din fonduri europene 5 telefoane iPhone, fiecare de peste 6.000 de lei bucata

Și Ministerul Afacerilor Externe a cumpărat 7 mobile Apple de peste 6.700 de lei bucata pentru ca angajații implicați în implementarea unui proiect cofinanțat din fonduri europene să comunice eficient. Specificațiile tehnice au inclus și culoarea pentru comunicare: graphite sau sierra blue.

Din banii cetățenilor 

Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci a cheltuit anul trecut 80.000 de lei pentru 13 telefoane, 11 iPhone și două Samsung, adică un preț mediu de peste 6.000 de lei bucata. Cele mai multe mobile au ajuns la șefi de departamente, conform informațiilor furnizate de instituție. 

Și Registrul Auto Român a cumpărat două telefoane de 8.000 de lei bucata. RAR a transmis că folosește aparatele ca să testeze o aplicație pentru clienții registrului, pe care o va face publică în curând.

Ambele instituții au ținut să precizeze că se autofinanțează. Veniturile lor proprii vin însă din taxe obligatorii pentru cei care au o mașină sau vor să înregistreze o marcă.  

Compania de apă Someș a cumpărat, de asemenea, două iPhone de 8.000 de lei bucata. Comunică cu ele, intra și extraorganizațional, echipa managerială și șefii de entități. Reprezentanții companiei spun că au ales această marcă pentru că e superioară din punct de vedere al “securității, stabilității și fiabilității”.

Poze pentru partid cu telefonul primăriei

Telefoane Apple, scumpe, au ajuns nu numai în ministere și agenții, ci și în primării, unele bogate, altele sărace din mediul rural.

La Slobozia Ciorăști, o comună din Vrancea cu puțin peste 1.500 de locuitori, primărița Elena Gîrneață și-a cumpărat un iPhone 13 Pro Max de 7.700 de lei. Un altul, un pic mai ieftin, a ajuns la secretara primăriei. „Dacă am auzit că 13 pro e cel mai performant, da, pe ăsta l-am ales. Sunt primar de 18 ani, eu nu îmi iau lucruri mereu, mi-am luat unu și bun„, a declarat primarul Elena Gîrneață pentru Context.ro.

120344281 1077003109381583 6329222335494093639 n

elena girneata

sursa foto: Facebook/ Elena Gîrneață

Achiziția, spune primărița, a fost decisă în urma unei ședințe la nivel de județ, în care aleșilor locali li s-a transmis că este nevoie de astfel de telefoane pentru securitatea datelor. „Din start, l-am ales pentru că este mai lat”, ne-a precizat ea

Mai are un motiv pentru care a ales un telefon de top: îl folosește pentru partid. Deși e cumpărat din bani publici, telefonul a fost folosit pentru o campanie de promovare a femeilor din PSD. La acțiune a participat și un angajat al primăriei.  

„La nivel de PSD se face o campanie acuma de promovare a femeilor. Ce poze ni se cereau, numai telefonul 13 Pro putea să facă așa ceva. M-am enervat, ia să fac eu cu omul meu din primărie, cu telefonul ăsta mi-am făcut exact pentru lucrul ăsta poze”. 

În plus, mai spune Elena Gîrneață, telefonul este compatibil cu laptopul de acasă și are ”memoria cea mai bună”, suficientă pentru “mail-ul primăriei”. Oricum, crede primărița din Vrancea, telefonul ei e depășit: „Eu cu 13 Pro cred că am rămas undeva în urmă, cred că a ieșit un 14 acuma”.

Comuna Baciu, de lângă Cluj-Napoca, a cumpărat anul trecut 5 telefoane, în valoare de aproape 20.000 de lei. Cel mai scump, de 6.500 de lei, a fost un iPhone 13. L-am întrebat pe primarul Janos Balasz de ce a avut primăria pe care o conduce nevoie de un asemenea telefon.

“În general achizițiile legate de lucrul omului, fiecare ce cere, în măsura disponibilităților, acea sculă primește. Dacă are nevoie de un calculator de un anume fel, un telefon de anume fel, încerc să creez la toți condiții ca să lucreze și să performeze bine, nu decid eu personal”, a declarat primarul.

Cu un an înainte, Primăria Baciu mai cumpărase cinci telefoane mobile în valoare totală de peste 20.000 de lei. Primarul Balasz spune că nu a folosit niciodată un iPhone.

Unul dintre cele mai scumpe telefoane cumpărate de autorități anul trecut a ajuns în Primăria municipiului Onești, care a cumpărat un iPhone 14 Pro, de peste 1.500 de euro cu tot cu accesorii. Primarul municipiului, Laurențiu Neghină, susține însă că telefonul nu a ajuns la nimeni din conducere. Oricum, nu i se pare nimic în neregulă: ”Pentru  o primărie ca Oneștiul un telefon de câteva mii de lei nu-i chiar o sumă”.

iPhone și în universități. Gold

Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București (USAMV) a cumpărat un telefon iPhone de 9.600 de lei. Este folosit, ne-au transmis reprezentanții instituției, pentru monitorizarea culturilor în timpul activității de cercetare în câmp, dar și pentru comunicarea între membrii proiectului. De ce acest telefon? Pentru că dispozitivele Apple sunt mai sigure, a răspuns instituția.

Altă universitate, altă justificare. La solicitarea Context.ro, Universitatea Babeș-Bolyai a răspuns că a cumpărat un iPhone 13 Pro Max Gold, de peste 6.000 de lei, la solicitarea profesorului care îl folosește, care poate alege tipul și marca pe care le dorește, fără niciun fel de îngrădire. Totuși, universitatea ne-a transmis, printre alte motive, că este singurul tip de telefon care  are “funcția de comunicare” screen mirroring. Lucru neadevărat, pentru că funcția respectivă există și pe alte mărci de telefoane.

La Constanța, Senatul Universitar de la “Ovidius” a cerut un telefon pentru Zoom, Microsoft Teams / platforme pentru ședințe online și implementarea unor proiecte cu fonduri europene. Instituția nu a intenționat să cumpere o marcă anume, dar pentru că a găsit un iPhone care îndeplinea cerințele tehnice, l-a ales, mai ales că e compatibil cu alte dispozitive deja cumpărate. Din întâmplare este gold.

sursa foto deschidere: Image Creator from Microsoft (AI)

Despre autor: Mihaela Tănase

Avatar of Mihaela Tănase
Mihaela Tănase este absolventă a Facultăţii de Jurnalism din Sibiu. A fost fact checker pentru Factual.ro, care verifică afirmațiile politicienilor români. Specializată în analiza datelor deschise și în achiziții publice, Mihaela își construiește investigațiile pe principiul “urmărește banii”. Așa a descoperit că un fost vicepreședinte al Senatului a primit bani de la dezvoltatorul imobiliar care pus mâna pe terenul fostei fabrici privatizate chiar de politician, investigație publicată pe portalul de investigații RISE Project. Într-o investigație separată publicată de CONTEXT, a arătat cum a plătit statul milioane de euro pentru un teren de golf care nu există. Mihaela a contribuit la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema