Scandalurile miliardarului Steinmetz. Consultanți politici pentru Tăriceanu, falimentul din Macedonia și procesul de la New York
Tranzacțiile financiare din spatele companiilor controlate de Beny Steinmetz (miliardarul implicat în afacerea Roșia Montană) arată legăturile omului de afaceri cu fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, dar și cu imperiul miliardarului grec Sabby Mionis. O casă de avocatură a descoperit că cel din urmă a finanțat procesul pe care Steinmetz l-a deschis la New York împotriva lui George Soros pentru despăgubiri în valoare de 20 de miliarde de dolari. Într-un final, omul de afaceri a pierdut procesul din State.
Interesele de business i-au conectat pe Steinmetz și pe Mionis și-n Europa – în cazul celui mai mare producător de fero-nichel din Macedonia, platformă industrială care a fost băgată în faliment.
În timp ce era premier, Călin Popescu-Tăriceanu a primit consultanță politică prin intermediul unui offshore controlat de omul de afaceri Beny Steinmetz, miliardarul implicat în afacerea Roșia Montană.
OCCRP și partenerii săi au descoperit că offshore-ul a fost alimentat cu bani de o companie implicată într-o afacere de proporții din Macedonia, chiar în timp ce Tăriceanu beneficia de consiliere.
„Tocmai am mâncat ceva înainte că altfel luăm o halcă mai mare! Țuică după program!„
Așa și-a început Călin Popescu-Tăriceanu prima vizită electorală din campania coordonată de Tal Silberstein în 2008. „Premierul a fost în Buftea vineri. A fost prima vizită electorală în calitate de premier, nu de candidat”, nota un raport intern al experților care lucrau cu Tal Silberstein la campania fostului lider PNL.
Mailurile și documentele din campania electorală au ajuns să fie analizate într-un dosar penal instrumentat de procurorii de la București. Tăriceanu a fost acuzat că a primit mită o parte din contractul de 2 milioane de euro prin care Silberstein și alți 17 experți s-au ocupat de campania sa din 2008.
Consultanții politici, printre care Arthur Finkelstein și George Birnbaum, erau plătiți de o companie controlată de miliardarul Beny Steinmetz – STG Ventures. Offshore-ul era conectat și la afacerea anchetată în dosarul Ferma Băneasa, care în final i-a adus omului de afaceri o condamnare de cinci ani cu executare.
Tăriceanu a primit oferta de a fi consiliat pe 10 decembrie 2007. Documentul purta antetul firmei STG Ventures. După doar nouă zile de la semnarea contractului de consiliere, conturile STG au fost alimentate cu 200.000 de euro. Bani au fost virați de ONYX FINANCIAL ADVISORS LTD, compania cu ajutorul căreia Steinmetz a înființat și controlat mai multe offshore-uri din întreaga lume.
În aprilie 2008, în timp ce Tăriceanu primea consultanță plătită de off-shore-ul lui Steinmetz, în conturile STG Ventures au intrat alte 2,3 milioane de dolari. De această dată banii veneau de la o altă companie, controlată tot de Steinmetz — Cunico Marketing, cu sediul în Emiratele Arabe Unite.
Compania făcea parte din 2007 din grupul Cunico, care îngloba și FENI Industries, cel mai mare producător de fero-nichel din Macedonia
Documente din dosarul penal în care a fost investigat Tăriceanu
Înființată în 1985, FENI a fost una dintre perlele industriei miniere a Iugoslaviei înainte de destrămarea acestui stat la începutul anilor 1990. La mijlocul anilor 2000, prin intermediul unei alte companii pe care o controla, Steinmetz a achiziționat FENI alături de International Mineral Resources (IMR), o companie minieră deținută de trei miliardari din Asia.
După câțiva ani, între parteneri a izbucnit o dispută comercială pe care miliardarul a pierdut-o, compania lui Steinmetz devenind acționar minoritar.
Bătălia Steinmetz vs. Soros, finanțată de grecul Mionis
Legăturile dintre Steinmetz și fondatorul GSOL au depășit granițele afacerii din Macedonia și au trecut oceanul până pe coasta de est a Statelor Unite ale Americii.
În aprilie 2017, BSGR, companie controlată de Steinmetz, a deschis la New York un proces împotriva lui George Soros. Dosarul era menit să distragă atenția de la presupusul rol al lui Steinmetz în cazul de mită din Guineea. Cinci ani mai târziu, în ianuarie 2022, un tribunal elvețian l-a găsit pe Steinmetz vinovat de mituirea unor oficiali din această țară vest-africană. Motivul? Steinmetz dorea controlul asupra unei bogate mine de fier.
OCCRP a descoperit că procesul din New York a fost susținut financiar de omul de afaceri grec Sabby Mionis, printr-o companie verificată de firma de avocatură londoneză Mishcon de Reya. În plângerea de la New York, se afirmă că Soros a sabotat afacerile miniere ale BSGR din Guineea prin „fraudă, încălcări ale legii, defăimare și infracțiuni comise cu intenție”. În acest caz, compania controlată de Steinmetz a solicitat daune de cel puțin 20 de miliarde de dolari.
Încercarea de a-l acuza pe Soros pentru toate problemele BSGR ar putea indica un proces „inventat”, a declarat George Havenhand, de la Spotlight on Corruption, o organizație care analizează actele de corupție în care sunt implicate companii sau actori din Marea Britanie (un avocat al lui Steinmetz a apărat procesul intentat, declarând că există dovezi „convingătoare” ale unor „ingerințe vătămătoare” ale lui Soros.). Steinmetz a pierdut acest proces, un judecător american a respins acțiunea.
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema