Peste 1.500 de artefacte au fost distruse în timpul războiului Rusiei în Ucraina: “Au ars cărți ucrainene” (Interviu cu ministrul Culturii de la Kiev)

20 iul., 2023

Patrimoniul cultural ucrainean se pierde, este furat și deteriorat într-un ritm alarmant, în timp ce războiul cu Rusia se prelungește. Oficialii și experții depun eforturi pentru a salva ceea ce se poate salva înainte de a fi prea târziu, după cum a declarat ministrul ucrainean al Culturii într-un interviu acordat Context.ro.

De când Rusia a invadat Ucraina, peste 1.500 de artefacte cu valoare culturală au fost deteriorate, iar o treime dintre ele au fost pierdute sau distruse în totalitate. Deși documentarea și prevenirea crimelor de război împotriva patrimoniului cultural nu este o sarcină simplă, ministrul culturii Oleksandr Tkachenko a promis că va continua să lupte.

3ea1313c 6141 440f 9157 64ddd1f49bb9

Ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko (sursa foto: Ministerul Culturii de la Kiev)

„Vom returna valorile furate, prin intermediul instanțelor, prin impunerea de sancțiuni și prin confiscarea proprietăților rușilor din străinătate”, a declarat Tkachenko pentru Context.ro. „Nu va fi ușor, dar vom recupera totul”.

Tkachenko a afirmat că a fost martor la crimele de război comise de forțele Moscovei, pe care le acuză că încearcă să distrugă cultura și identitatea ucraineană.

„Au ars cărți ucrainene”, a spus el. „Am fost în Balaklea, unde nu au avut timp să scoată cărțile ucrainene din biblioteca centrală, le-au îngrămădit… și le-au pregătit pentru ardere”.

28632759 893d 4582 be26 bf4e76dc204f

(sursa foto: Ministerul Culturii de la Kiev)

Unele zone ale Ucrainei au fost grav afectate, cum ar fi Izium, orașul din nord-estul țării, care a fost distrus aproape în totalitate de către soldații ruși. În timpul asediului de șase luni, orașul a suferit pagube masive provocate de incendii. O școală veche de 140 de ani, care a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial, a ars complet.

În primele zile ale războiului, ocupanții ruși au jefuit zeci de muzee din Ucraina în orașe precum Mariupol, Melitopol și Herson. Au fost furate zeci de mii de opere de artă, dintre care unele datează de câteva mii de ani.

f7ac3226 768b 45ed 9532 d2e042e44e51

(sursa foto: Ministerul Culturii de la Kiev)

„Sunt mărturii ale locuitorilor că trupele rusești au distrus intenționat aceste instituții culturale”, a declarat Tkachenko, adăugând că forțele Moscovei au tras în mod deliberat asupra Muzeului Skovoroda, care este situat între clădiri rezidențiale.

A fost înființată o comisie specială însărcinată cu documentarea crimelor de război, condusă de ministrul de interne al Ucrainei, Ihor Klymenko. „Ei lucrează împreună cu procuratura și cu oamenii legii”, a declarat ministrul culturii. „Împreună cu experți internaționali, trebuie să înregistrăm crimele”.

ea152ebe 44db 407a 9c4e 4d01f441590e

(sursa foto: Ministerul Culturii de la Kiev)

Ucraina are aproximativ 12 milioane de artefacte în toate muzeele sale, dar instituțiile nu au fost pregătite pentru invazie. Autoritățile au făcut eforturi masive de evacuare pentru a-și proteja colecțiile din muzee.

În ultimele săptămâni, după ce barajul Kahovka, din Herson, s-a prăbușit, inundațiile pe scară largă au avariat mai multe opere culturale și au amenințat alte aproape 150 de instituții culturale din Ucraina.

4d44b6f0 a213 4c5c b12b 2b3c0b6f8aff

(sursa foto: Ministerul Culturii de la Kiev)

„Inundațiile au distrus multe obiecte”, a spus Tkachenko. „Pinacoteca din Kahovka; muzeul de istorie; muzeul-satul Kozatske, muzeul de istorie locală din Oleshkiv și casa-muzeu a Polinei Raiko din Oleshki… 147 de instituții de cultură și educație artistică au fost în pericol.”

Obiectele de patrimoniu care ies la suprafață din ape, a spus ministrul, riscă să fie deteriorate ireversibil. Un astfel de obiect salvat în urma inundațiilor este o barcă veche de 300 de ani care este sculptată dintr-o singură bucată de lemn.

692f8cb4 48f3 41cd 8007 eec0bcaef44a

(sursa foto: Ministerul Culturii de la Kiev)

Comisia de stat a Ucrainei, împreună cu specialiști de la UNESCO, au întreprins expediții arheologice pentru a încerca să recupereze cât mai multe obiecte culturale. Însă o mare parte din teritoriu este plină de mine antipersonal, așa că munca poate fi periculoasă.

UNESCO a luat deja sub patronajul său restaurarea muzeului istoric și de istorie locală din Ivankovo, unde au fost depozitate picturile artistei Maria Prymachenko, și a Muzeului Național Literar și Memorial Hryhoriy Skovoroda din satul Skovorodinivka.

Din nefericire, nu a fost făcută o evacuare preventivă în momentul invaziei.

Au fost identificate cazuri de colaborare cu forțele rusești, ceea ce nu poate decât să îngreuneze eforturile depuse de autorități. „Din păcate, cunoaștem mai multe cazuri de colaborare”, a declarat ministrul. „Inclusiv de la muzeul de artă din Mariupol”. 

Tablourile jefuite din Mariupol au fost filmate și difuzate la televiziunea rusă, a adăugat el, arătând cum directorul muzeului scoate operele de artă și le dăruiește ocupanților ruși. 

Tkachenko a adăugat: „Acțiunile Federației Ruse în Ucraina au toate semnele unui genocid”.

Despre autor: Taisiia Bakharieva

Avatar of Taisiia Bakharieva
Taisiia Bakharieva este o jurnalistă din Kiev, Ucraina, care acum locuiește în România. Este în media din 1994 și a lucrat pentru agenția de presă RATAU, ziarele Kray și Vseukrainskie Vedomosti și ca redactor-șef al departamentului de cultură al ziarului și al site-ului FAKTI. Taisiia a intervievat numeroase personalități din Ucraina și este autor și prezentator al secțiunii de televiziune TV-FAKTI. După ce Rusia i-a invadat țara, Taisiia s-a mutat în România și s-a alăturat echipei CONTEXT. Munca ei se concentrează acum pe investigații privind crimele de război ale Rusiei în Ucraina și realizează interviuri cu victimele și martorii terorii rusești. Este de multă vreme membră a Uniunii Jurnaliștilor din Ucraina.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema