„Pașapoartele de aur” din Dominica. Mii de figuri controversate au cumpărat cetățenia unei insule din Caraibe

Ani de zile, o insulă mică din Caraibe a vândut pașapoarte unor personaje controversate de pe glob. Printre miile de persoane care au dat 100.000 de dolari pentru a obține cetățenia statului Dominica se numără oligarhi ruși, sancționați de UE.

Ani de zile, o insulă mică din Caraibe a vândut pașapoarte unor personaje controversate de pe glob. Printre miile de persoane care au dat 100.000 de dolari pentru a obține cetățenia statului Dominica se numără oligarhi ruși, sancționați de UE, oameni de încredere ai lui Saddam Hussein, afaceriști condamnați în țările lor sau diverși oficiali guvernamentali din state precum Afganistan sau Iordania.

Pașaportul statului Dominica le permite celor care îl dețin să călătorească în peste 130 de țări și teritorii de pe glob, inclusiv Uniunea Europeană sau Marea Britanie.

Mulți dintre cei care au cumpărat pașapoarte sunt din Rusia, China, Iran sau alte țări în care cetățenii care au averi uriașe trebuie să treacă prin proceduri stricte de verificare. Printre ei, de exemplu, regăsim doi miliardari ruși, cu originea în Azerbaijan, care au fost sancționați pe fondul invaziei ruse în Ucraina.

Lista include totodată oficiali guvernamentali – precum un fost prim-ministru al Iordaniei sau următorul guvernator al Băncii Centrale din Irak – al căror statut de „persoană expusă politic” trebuie privit cu atenție, deși nu au fost acuzați de ilegalități.

Unul dintre cei mai importanți oameni de știință din domeniul nuclear, apropiat de Sadam Hussein, cunoscut drept „tatăl programului nuclear irakian”, a cumpărat un pașaport „Dominican” în 2014. Același lucru l-a făcut și un general libian care l-a servit pe Muammar Gaddafi, în anul următor.

Registrele de companii mai indică faptul că cei care au cumpărat cetățenia din Dominica au deschis numeroase firme pe glob.

Reporterii au mai găsit 48 de persoane care au obținut pașapoarte din Dominica și care au fost, ulterior, investigate de autorități, acuzate de diverse ilegalități și chiar condamnate. În cel puțin 12 alte cazuri, aceștia au devenit fugari.

Afaceriști controversați, cetățeni în Dominica

Omul de afaceri din Iordania, Mutasem Faouri și tatăl lui, Fayez, au obținut pașaportul dominican în 2012. Doi ani mai târziu, aceștia au fost arestați, fiind acuzați de delapidare de zeci de milioane de dolari și condamnați la închisoare.

În timp ce tatăl său se află în închisoare, Mutasem a reușit să fugă din țară. A deschis mai multe companii în Marea Britanie, și-a declarat cetățenia din Dominica și are ca și țară de reședință Emiratele Arabe Unite.

Într-un alt caz, un cetățean spaniol – Pedro Fort Berbel – care a cumpărat pașaport dominican în 2015, a fost acuzat de o comisie de securitate din SUA că a pus în aplicare o schemă ponzi de marketing, în valoare de zeci de milioane de dolari. Autoritățile americane au câștigat un proces de 26 de milioane de dolari împotriva lui Berbel și a companiei pe care o deținea – Fort Marketing Group LLC, în 2019. Atunci au aflat că spaniolul a transferat milioane de dolari către avocați cu conturi bancare din Dominica.

Hassan Nasser Jaffar al-Lami este un om de afaceri irakian care a obținut cetățenia din Dominica în anul 2017, pe care a deținut-o până în 2022, când a folosit-o să deschidă o companie în Marea Britanie. Între timp, însă, el și Iraqi Noor Islamic Bank, în care era acționar, a fost vizată de numeroase articole de presă ce o acuză că ar fi finanțat grupări sancționate sau militante.

În urma cercetărilor, OCCRP a mai descoperit un iranian care s-a folosit de pașaportul din Dominica pentru a deschide o companie care a fost sancționată de SUA anul trecut, pentru că a facilitat vânzarea de petrochimicale iraniene, ce valorează zeci de milioane de dolari.

Problema „pașapoartelor de aur”

Într-un interviu din 2016, fostul reprezentant al țării la Adunarea Generală ONU spunea că procedura de verificare a celor care aplică pentru cumpărarea unui pașaport vizează și viețile private ale acestora.

„Cei care au ceva de ascuns nu aplică”, a spus el. În același interviu, însă, șeful programului dominican a recunoscut că doar 2% dintre cei care aplică sunt refuzați.

Între 2009 și 2021, cumpărarea de pașapoarte a adus în bugetul statului Dominica aproximativ 775 de milioane de dolari. În multe dintre cazuri, vânzarea de pașapoarte a adus mai mult de jumătate din veniturile anuale ale insulei. 

„Pașapoartele de aur și vizele de aur sunt destinate criminalilor”, a spus Sophie In t Veld, europarlamentar și unul dintre criticii acestui tip de schemă. „E un covor roșu către Uniunea Europeană”, a adăugat ea.

Experții susțin că schema din Dominica este un răspuns la o poveste lungă în ceea ce privește exploatarea. După sute de ani de sclavie, colonizare franceză și britanică, dar și globalizare, țara a fost lăsată fără prea multe opțiuni de relansare economică, astfel că a început să vândă cetățenii pentru a-și finanța serviciul public.

În plus, nimic din ceea ce face Dominica nu este ilegal din punct de vedere al dreptului internațional. „Statele au dreptul să își stabilească propriile politici de naturalizare”, a transmis Madeleine Sumption, directorul Observatorului de Migrație de la Oxford.

Numai că procesul de a vinde pașapoarte unor persoane controversate prezintă un risc la adresa reputației țării, a explicat și Kristin Surak, expert în problema pașapoartelor de aur”.

Marea Britanie, de exemplu, care a permis cetățenilor din Dominica să intre fără viză pe teritoriul său, având în vedere că insula este o fostă colonie, a început să impună restricții, citând „un abuz clar și evident” în ceea ce privește schema de cumpărare a cetățeniei.

Afaceri profitabile pentru premier

Peste 70 de companii activează în sectorul de cumpărare a cetățeniei, iar o parte din acestea activează și în imobiliare. Una dintre ele este Management Consultants Est, înregistrată în Emiratele Arabe Unite și deținută de un anume Anthony Haiden, care, pe lângă afacerea cu pașapoarte, a obținut un contract pentru dezvoltarea unui aeroport, în valoare de 370 de milioane de dolari.

În 2018, mai multe documente obținute de OCCRP arătau că o companie deținută de Haiden a cumpărat proprietăți din Dominica, în valoare de 270.000 de dolari, de la premierul Roosevelt Skerrit. În 2020, guvernul insulei Dominica plătește aceleiași companii 140.000 de dolari pe an pentru a închiria de la compania lui Haaiden o vilă în munți.

De altfel, Skerrit spunea într-un video din 2021 că el ar trebui să fie cea mai bine plătită persoană din Dominica, în timp ce averea lui personală a intrat în vizorul opoziției și observatorilor internaționali, care se întreabă dacă a fost construită în urma afacerilor cu pașapoarte.

De exemplu, un document din Wikileaks arăta în 2009 că există o discrepanță între salariul de 2.000 de dolari lunar și proprietățile de 400.000 de dolari  pe care le are premierul din Dominica. Despre soția lui s-a scris în presa locală că ar deține un apartament de 2 milioane de dolari în New York, în timp ce copilul lui a urmat o școală privată în același oraș american.

Totodată, de numele lui au fost legate în anul 2021 mai multe documente ce vizau importuri de mașini scumpe în insula din Caraibe.

  • Acestea este un material tradus si adaptat al serialului publicat de OCCRP aici.

sursa foto: OCCRP

Ajută-ne să investigăm și să expunem abuzurile. Cu banii tăi, putem să-i deranjăm cei care fură, corup, amenință și manipulează.
Donează prin plata cu cardul

Alege tipul donației

Alege suma

După ce vei apăsa pe Donează vei fi redirecționat către pagina securizată a procesatorului de plăți Stripe, unde vei putea plăti în siguranță.

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeași temă

Pe aceeași temă

Dă-ne un pont/ Send Us a Tip