O primărie din Bistrița-Năsăud a cumpărat combustibil de la benzinăria soției primarului: „Ne-am mai consultat cu altcineva și zice – bă, nu aveți probleme”

09 feb., 2023

O primărie de comună din Bistrița-Năsăud a cumpărat combustibil de la benzinăria soției primarului. Edilul spune că stația peco era aproape de primărie și susține că a fost rugat de angajații instituției să cumpere benzina de la soția sa. După ce a plătit câteva mii de lei din contract, primarul afirmă că a considerat că e mai bine “să-și vadă de treabă”.

Un cititor a sesizat Context.ro, printr-un mesaj, că în comuna Șieuț din Bistrița-Năsăud, primăria a acordat un contract firmei deținute de soția edilului. Am verificat contractele instituției și am descoperit că unul dintre acestea, în valoare de 27.000 lei, a mers, în ianuarie 2021, către compania deținută de soția primarului, care trebuia să furnizeze 6,4 tone de carburant primăriei.

Comuna Șieuț se află la o distanță de aproximativ 30 de km de orașul Bistrița și are o populație de puțin peste 2.600 de locuitori. Din 2020, primar este social-democratul Mihai Ivan, fost viceprimar în comună din partea ALDE.

Contactat de Context.ro, primarul a declarat că, inițial, n-a sesizat nicio problemă în faptul că firma soției urma să încaseze banii de la primăria pe care o conduce. „Înainte de a face achiziția ne-am mai consultat cu altcineva și zice <<bă, nu aveți probleme>>”, a afirmat edilul, adăugând că numai 8.000 lei au fost plătiți societății soției sale. Ulterior, primarul spune că s-a răzgândit și nu a mai achiziționat combustibil în cadrul contractului.

mihai gheorghe ivan

sursa foto: Facebook/ Mihai Gheorghe Ivan

Înainte de a fi politician, Mihai Ivan a avut o afacere în domeniul transportului de călători. În 2016, când a devenit viceprimarul comunei Șieuț, a transferat acțiunile soției. Conform documentelor oficiale consultate de Context.ro, Ivan a ieșit complet din firmă în 2016. Cu toate acestea, a continuat să noteze în declarațiile de avere, până în anul 2020, că încă era administratorul companiei.

Din 2018, firma a început să câștige contracte cu instituții publice din Bistrița-Năsăud. Deși afirma că încă este administrator, în declarații nu erau trecute și contractele câștigate de companie. Spre exemplu, în declarația de interese depusă în noiembrie 2020, Mihai Ivan a scris cu majuscule că nu are contracte publice, nici el nici soția sa, deși companiei tocmai îi fusese atribuită o achiziție de 5.400 lei.

Pe lângă firma de transport persoane, doamna Ivan mai are o societate, Sanivan Trans. Este stația peco cu care Primăria Șieuț, condusă de soțul său, a încheiat un contract de peste 27.000 lei în ianuarie 2021. Primarul susține că angajații primăriei au insistat să cumpere benzina de la soția sa. „Cu combustibilul… cu angajații primăriei, o parte din ei, băiatul de pe buldoexcavator și cel de pe mașina școlii, ei o insistat (…) Soția are o stație peco la 100 de metri de instituție”, a spus primarul în discuția cu reporterul Context.ro.

Conform documentelor analizate, contractul a fost semnat de viceprimar.

Instituția a plătit firmei soției edilului puțin peste 8.000 de lei în trei luni, potrivit unui document pe care acesta l-a pus la dispoziția Context.ro. Apoi, primarul Ivan s-a răzgândit, iar mașinile instituției n-au mai alimentat cu carburanți de la peco-ul soției.

„Așa discutând am hotărât că n-are rost să ne… Doamne feri că dup-aia să fie discuții că mai știu eu, ceva, conflict de interese. Contractul o expirat după un an de zile”, a declarat primarul din Șieuț.

sursa foto deschidere: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Despre autor: Iulia Stanoiu

Iulia Stănoiu este reporter de investigații al CONTEXT, iar din 2017 activează în presa locală din Teleorman. A făcut parte timp de șapte ani din echipa radioului local din orașul natal, Roșiorii de Vede, în adolescență, ca prezentator și reporter. După câțiva ani de lucru în mediul corporate, a revenit în presă și a urmat mai multe cursuri de formare în jurnalismul de investigație.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema