Mită în administrația spitalelor din București. Imaginea de ansamblu

27 sept., 2023

Cazul adjunctului de la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) pune reflectorul pe modul în care sunt gestionate numirile la conducerile unităților sanitare și pe modul în care se acordă contracte de lucrări în Sănătate. Analizând baza de date construită de Context.ro în „Sănătatea care ne arde”, vă prezentăm o imagine de ansamblu a spitalelor vizate de mita de 80.000 de euro pe care, potrivit procurorilor anticorupție, ar fi primit-o Cristian Plută.

Pe scurt, directorul adjunct al ASSMB, Cristian Plută, a fost arestat preventiv, după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au acuzat că a primit 20.000 de euro pentru a numi un manager interimar la Spitalul Colentina și alți 300.000 de lei din cadrul unui contract-mamut de lucrări.

adrian pluta

Cristian Plută (sursa foto: INQUAM Photos / Octav Ganea)

Cât de veche e infrastructura electrică din Spitalul Colentina

Un răspuns pe care conducerea Spitalului Colentina l-a trimis Context.ro la începutul anului 2023 arată că infrastructura electrică a unității sanitare „datează de la data construcției pavilioanelor (…) cu excepția lucrărilor punctuale de reparații curente”. Concret, 9 pavilioane ale spitalului au fost construite între 1930 și 1940, iar alte două între 1975-1978.

„În perioada 2013-2022 inclusiv, spitalul nostru nu a renovat niciun pavilion”, spuneau reprezentanții spitalului.

Totodată, din datele Ministerului Sănătății reiese că infrastructura electrică de la ATI datează din 1930-1940.

20.000 de euro, prețul pentru numirea unui manager interimar

Revenim la dosarul de mită de la ASSMB. Printre acuzațiile aduse lui Cristian Plută se numără primirea unei sume de 20.000 de euro pentru a-l numi pe George Mirel Cristescu în funcția de manager interimar al Spitalului Colentina.

spitalul colentina

Iagine cu Spitalul Colentina (sursa: INQUAM Photos/ George Calin)

Cristescu a fost numit în luna mai, iar viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, din partea USR, îl numea „un specialist cu activitate profesională neîntreruptă de peste 25 de ani în cadrul Sistemului de Asigurări de Sănătate din România”.

Domnia sa a acceptat să se alăture echipei noastre și avem încredere că experiența sa își va lăsa amprenta în cadrul Spitalului Clinic Colentina, având ca scop o evoluție a calității serviciilor medicale și a îmbunătățirii siguranței pacientului”, mai scria Horia Tomescu, pe Facebook. La nici o săptămână de când procurorii DNA l-au reținut pe Cristian Plută, viceprimarul Capitalei a anunțat că demisionează din funcție din „motive personale”. 

Am analizat contractele pe care Spitalul Colentina le-a acordat în perioada 1 iunie-19 septembrie 2023, cu Cristescu la cârmă. Spitalul Colentina a atribuit în patru luni licitații în valoare de 21.591.443 de lei, din care 3.778.036 lei au fost achiziții de medicamente (44 de contracte din aproximativ 60). Alte contracte au fost încheiate pentru achiziția de dezinfectanți, servicii de imagistică, analize de laborator (cel mai mare contract, de 7.500.000 de lei), mentenanță și echipamente de protecție. 

Din probatoriul administrat mai rezultă că numirea inculpatului Cristescu George-Mirel urmărea în final obținerea unor sume mari de bani cu titlu de mită din organizarea de licitații frauduloase la Spitalul Colentina”, potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă, întocmit de DNA și obținut de Context.ro.

Contract mamut pentru reparații la spitalele din subordinea ASSMB

În luna aprilie, ASSMB a semnat un acord-cadru în valoare de 115 milioane de lei, cu Alpha Max Build și Avision Strategy Consulting. 

Cu acești bani, unitățile medicale și clădirile din subordinea ASSMB ar urma să beneficieze de „lucrări de construcții, compartimentări, desfaceri, pardoseli, finisări, elemente de acoperiș, terase, amenajări trotuare, instalații electrice, detecție incendiu, supraveghere video, instalații sanitare și termice, instalații fluide medicale, utilaje echipamente, lucrări de întreținere curentă pe timpul iernii, etc”.

Până în prezent, au fost încheiate patru contracte subsecvente cu cele două companii, în valoare totală de 65 de milioane de lei, fiecare în parte vizând o serie de spitale administrate de ASSMB.

În condițiile în care procurorii DNA susțin că directorul adjunct al ASSMB ar fi luat mită pentru a aproba „lucrări de reparații”, ne-am uitat la starea clădirilor și a infrastructurii electrice în spitalele vizate.

Mita de 300.000 de lei

Contractele care vizează spitalele enumerate mai sus au ajuns și ele în atenția procurorilor DNA din același motiv: directorul adjunct al ASSMB ar fi luat mită.

Potrivit anchetatorilor, Plută ar fi primit de la unul dintre reprezentanții companiilor care au câștigat acest contract uriaș suma de 306.439 de lei, care reprezintă 5% din facturile emise în luna august.

Procurorii mai arată, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, că Plută urma să primească în continuare și 5% din valoarea tuturor facturilor emise în acel contract, bani care urmau să fie împărțiți în patru, printre care și șefa ASSMB.

Martora (…..) a declarat că, după întrevederea de la restaurant, în continuare, numitul Plută Cristian a condus-o cu autoturismul de serviciu, (…..). Martora a precizat că, ajungând la destinație, numitul Plută Cristian a deschis portbagajul, apoi i-a deschis portiera și i-a înmânat o cutie din carton, pe care a prezentat-o organelor de urmărire penală”, potrivit sursei citate. Acea cutie conținea 100.000 de lei, mai arată procurorii.

ID232350 INQUAM Photos Sabin Cirstoveanu

Declarații de presă susținute de directorul general al ASSMB, în București, 18 septembrie 2023. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Pe 19 septembrie, Curtea de Apel București a admis propunerea DNA și l-a arestat preventiv pe Cristian Plută. El este cercetat pentru două infracțiuni de luare de mită și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității. Cele două persoane care ar fi dat mita – George Mirel Cristescu și Alexandru-Paul Dumitru – au fost plasați sub arest la domiciliu și, respectiv, control judiciar.

sursa foto deschidere: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Despre autor: Matthew Garvey

Avatar of Matthew Garvey
Matthew Garvey, jurnalist român născut în SUA, este reporter de investigații al CONTEXT. În ultimii ani a acumulat experiență în radio, presa scrisă și televiziune. A documentat subiecte precum războiul din Ucraina, mediul politic și corupția din România. S-a alăturat echipei CONTEXT după ce a participat alături de noi la cursuri de formare în jurnalismul de investigație. A devenit jurnalist pentru că își dorește ca activitatea politicienilor să fie îndreptată exclusiv spre interesul public.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema